Myke greener, brede fairwayer, hyggelige flaggplasseringer og bare en svak vind gjorde at åpningsrunden av U.S. Open minnet om alt annet enn en U.S. Open.

Ja, spillere som Dustin Johnson, Rory McIlroy og Jason Day gikk til sammen 16 over par (!), men hele 44 spillere under par etter første runde er likevel sjelden kost i det som skal være golfsportens tøffeste test. Faktisk har det aldri skjedd tidligere. Og på toppen av leaderboardet troner Rickie Fowler.

Den 28 år gamle amerikaneren leverte et prikkfritt scorekort torsdag, bestående av syv birdies, ikke en eneste bogey, og leder med ett slag over Paul Casey (England) og Xander Schauffele (USA).

Fowlers runde er en tangering av den laveste åpningsrunden i U.S. Open-historien. De to andre som har klart det samme, var Jack Nicklaus og Tom Weiskopf på Baltusrol i 1980 (63 slag).

– Man får ikke mange runder i U.S. Open som er så frie for stress, sa Fowler etter å ha truffet 12 av 14 fairwayer, bare misset tre greener, og attpåtil hatt en rødglødende putter.

Da Sergio Garcias vant The Masters i april, overtok Fowler statusen som den beste spilleren uten en major. Torsdag fortalte han pressen på Erin Hills at han tar det som en kompliment.

– Det er mange virkelig gode spillere her ute som ikke har vunnet en major. Det hadde vært fint å kvitte meg med stempelet på et eller annet punkt. Jeg sier ikke at dette er uken, men jeg liker hvordan banen passer meg, og jeg har fått en god start, sier Fowler.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

For øvrig har det skjedd 21 ganger tidligere i U.S. Open at lederen etter første runde har stukket av med seieren.

Fowler har vært i stabil form denne sesongen med en seier og hele fem pallplasseringer. Fowlers caddie, Joe Skovron, sa etter torsdagens runde at Fowler har modnet som spiller de siste par sesongene.

Nå er neste steg i utviklingen å omsette flere av topplasseringene i seiere.

Rickie Fowlers caddie sier det er en prosess som kan ta tid å vinne en major. Fowler føler på sin side at tiden er inne. (Foto: Getty Images)

– Vi har bare fire PGA Tour-seiere. Han ønsker så klart å vinne majorer, men det er en prosess å komme seg dit. Og noen spillere trenger litt lenger tid. Se på hvor lang tid det tok Phil Mickelson å vinne sin første, og nå har han fem av dem, sier Skovlon.

Fowler sier at han føler tiden er inne.

– Jeg er klar. Å ha vunnet tidligere denne sesongen og også ha vunnet The Players tidligere har gjort mye for meg, sier Fowler. 

Han er en av bare tre spillere denne sesongen med en snittscore lavere enn 69,5.

– Alle deler av spillet mitt føles veldig solid. Jeg har klart å stramme inn saker og ting, og har færre store misser. Jeg pleide å være en ganske dårlig bunkerspiller, og nå viser statistikken at jeg er en av de beste. Det har frigjort andre deler av spillet, for nå vet jeg at selv om jeg misser green, kan jeg likevel gjøre up-and-down. Jeg har også driver ballen bra, og statistikken har gått opp, sier Fowler, som leder tourens «total driving»-statistikk, en statistikk som kombinerer slaglengde og presisjon.

På spørsmål om hva han syntes om å tangere rekorden for laveste åpningsrunde i U.S. Open, svarer han lakonisk:

– Jeg vil heller bli husket for det som skjer på søndag.

Topp-10 U.S. Open

1. Rickie Fowler (USA) -7

2. Paul Casey (England) -6)

3. Xander Schauffele (USA) -6

T4. Brian Harman (USA) -5

T4. Tommy Fleetwood (England) -5

T4. Brooks Koepka (USA) -5

T7. Patrick Reed (USA) -4

T7. Kevin Na (USA) -4

T7. Marc Leishman (Australia) -4

T7. Adam Hadwin (Canada) -4

Andre spillere

T18. Sergio Garcia (Spania) -2

T45. Adam Scott (Australia) E

T45. Justin Rose (England) E

T61. Jordan Spieth (USA) +1

T82. Hideki Matsuyama (Japan) +2

T82. Henrik Stenson (Sverige) +2

T101. Dustin Johnson (USA) +3

T114. Jon Rahm (Spania) +4

T143. Rory McIlroy (Nord-Irland) +6

T151. Jason Day (Australia) +7

NB! Phil Mickelson trakk seg fra turneringen før den slo i gang. Han rakk ikke start ettersom han deltok i datterens avgangsseremoni på high school.

 

Leaderboard