Francesco Molinari. Jason Day. Brooks Koepka. Adam Scott. Louis Oosthuizen. Dustin Johnson. Tiger Woods.

Disse syv tidligere majorvinneren ligger på rett ved toppen av leaderboardet etter halvspilt The Masters, og bare noen få slag bak ligger et annet navn som stadig flere har begynt å kjenne til her på Augusta National.

Viktor Hovland ligger én under par på delt 29.-plass, hele fem slag innenfor cutgrensen, foreløpig best av de fire amatørene som klarte cuten og kun fire slag bak topp-10.

Én under par er for øvrig også scoren til Hovlands spillepartnere de to første dagene, Patrick Reed og Webb Simpson.

Sist gang en amatørspiller endte The Masters blant de ti beste i 1961, mens det er åtte år siden en amatør avsluttet The Masters under par sammenlagt.

– Jeg prøvde ikke å tenke så mye på det, svarer Hovland på spørsmål om han hadde oppmerksomheten rettet mot å klare cuten eller klatre oppover leaderboardet fredag.

– Jeg prøver bare å spille så god golf som mulig. Jeg har jo vært i lignende situasjon i nesten alle PGA Tour-turneringene jeg har spilt, hvor det har kommet et tidspunkt på back-nine hvor jeg lurer på hva cuten er, og hva jeg har å jobbe med. Man ønsker ikke å tenke sånn, men du må jo klare cuten hvis du ønsker å spille i helgen.

– Jeg begynte å tenke litt på det på slutten av front-nine i dag. Men da jeg fikk eagle på hull 13, roet jeg meg litt ned. Da handlet det bare om å avslutte bra og klatre så mye som mulig, forklarer Hovland, som gjorde to birdies, en eagle og tre bogeys.

(Artikkelen fortsetter under)

(Video: GOLFTV)

Rapport fra runde 1: – Jeg var så rolig at jeg trodde det var noe galt med meg

Berg-og-dalbane-runde

Mens torsdagens runde var preget av bunnsolid spill fra tee til green, men svak putting, var historien en helt annen fredag.

21-åringen fikk absolutt ingenting gratis på en dag der jernspillet var mer upresist enn vanlig. Da passet det bra at putteren endelig varmet seg opp.

Flere ganger misset han greenene på «feil» side på innspillene, noe som gjorde par-puttene unødvendig lange. Men nesten hver eneste gang han ble testet, svarte Hovland med å rulle i putt etter putt.

Viktor Hovlands eneste miss med driveren på fredag kom på hull 5. Da måtte han erklære ballen uspillbar i skogen, men han klarte likevel å redde bogey. (Foto: Getty Images)

Hovland traff bare elleve greener på andrerunden, fire færre enn torsdag, men trengte bare 26 putter – syv færre enn gårsdagen. Og det føltes som om nesten alle av dem var livsviktige for å holde flyten gående. I tillegg klarte han å luke bort de to treputtene han hadde torsdag.

– Jeg mistet en del hår i dag! Det var mye rart spill, sier han.

Hovland sier det likevel gir selvtillit å vite at han ligger under par halvveis i majordebuten uten å ha levert sitt beste spill noen av dagene.

– Det er litt morsomt. Vanligvis når langspillet mitt er ganske greit, så putter jeg dårlig. Men når jeg slår dårlig, så er puttingen ganske grei. Så blir det jo nesten samme score, gliser Hovland, som håper han kan fortsette i helgen der han slapp mot slutten av runden fredag.

Han leverte en rekke utsøkte jernslag mot slutten, der det store høydepunktet var en eagle på det 13. par 5-hullet etter å ha slått seg opp til fire meter fra 183 meter.

 

Han klistret ballen også inntil pinnen på hull 17 og 18, men begge gangene glei puttene dessverre forbi hullkanten.

– Det var litt kjipt å misse den putten på 18. Jeg hadde jævlig lyst til å senke den foran publikum der, sier Hovland.

– Tenker du nå opp mot toppen av leaderboardet?

– Ja, altså…jeg skulle ønske at jeg spilte virkelig bra, for da hadde jeg vært oppi der. Men forhåpentligvis kommer det. Det er fortsatt to runder igjen. Jeg håper jeg kan spille ordentlig bra i helgen.

At han nå er den andre norske herrespilleren i historien som klarer cuten i en major etter Marius Thorp i The Open Championship i 2006, bryr han seg derimot ikke nevneverdig om.

– Jeg tenker ikke så mye på det, for å være ærlig. Jeg spiller bra golf, og det er kult å klare cuten i en major. Det er ikke så mange som kan si de har gjort det – i hvert fall ikke første gangen de har spilt her.

(Artikkelen fortsetter under)

Med runder på 72 og 71 slag endte Hovland opp på like mange slag som sin spillepartner og regjerende mester Patrick Reed. (Foto: Getty Images)

Bratton: – Stort for en ung mann

Viktor Hovlands coach på universitetet, Alan Bratton, er med i The Masters som caddie for en av sine spillere for tredje gang. Bratton har tidligere også båret bagen for Oklahoma States Peter Uihlein og Jordan Niebrugge på Augusta, men dette er første gang han er med på å klare cuten.

Bratton er naturlig nok strålende fornøyd med prestasjonen til Hovland så langt.

– Det er herlig å se ham smile her på samme måten som på Pebble Beach. Det har vært herlig å se, sier Bratton og viser til U.S. Amateur-triumfen i august, da han også gikk caddie for Hovland.

(Artikkelen fortsetter under)

Alan Bratton var henrykt etter at Viktor Hovland klarte cuten i The Masters. Her poserer de sammen etter onsdagens treningsrunde med Sergio Garcia. (Foto: Christian Døvle)

– Dette er en opplevelse han lærer masse av, og det er fantastisk for ham å se hva majorturneringen handler om, og hvordan man angriper disse banene.

– Jeg tror han kommer til å få betaling for erfaringen han har fått her, i fremtiden. Han vet at han rotet bort noen slag der ute, og han var ikke feilfri, men når han begynner å putte på den måten som han gjør i dag, er det et bra. For Viktor slår ballen bra, sier Bratton, med ekstra trykk på «bra».

Bratton sier Hovland fikk seg noen viktige lærepenger i fredag. På førsterunden var han aldri ute av posisjon, men i dag skjedde det flere ganger. 

– Han må fortsette å ha blikk for detaljer og gi det banen gir ham. Noen steder kan man jakte birdies, mens andre steder settes flaggene slik at du må ha respekt for dem.

Hørte Tiger-brølene

Augusta National blir ofte beskrevet som golfverdens mest spektakulære teater, og banen har en unik evne til å produsere stor underholdning, år etter år.

Fredag ettermiddag var stemningen helt elektrisk da Tiger Woods stormet oppover leaderboardet bare tre grupper bak Hovland.

Faktisk var det så elektrisk på Augusta at spillet måtte avbrytes i en halvtimes tid på ettermiddagen på grunn av forbipasserende tordenvær.

Tiger deler nå sjetteplassen sammen med Dustin Johnson, kun ett slag bak teten og er ypperlig posisjonert for å kjempe om sin første majorseier på elleve år.

Man kunne lett høre hva som var Tiger-rop. Vi trengte ikke å se på leaderboardet engang

Alan Bratton

– Det er veldig spennende for Viktor å erfare de tingene man har blitt fortalt som barn, med publikumsbrølene fra Tiger Woods som gikk noen grupper bak. Man kunne lett høre hva som var Tiger-rop. Vi trengte ikke å se på leaderboardet engang, sier Bratton.

– Det var stort for en ung mann å nyte den opplevelsen på et historisk sted som dette. Også spillerne som har vært her mange ganger tidligere, føler det på den samme måten, sier Bratton, og viser til Bernhard Langer, som Hovland spilte en treningsrunde med på tirsdag.

– Han spiller Masters for 35. gang. Han sier det fortsatt føles stort å være med.

– Han må bare være seg selv og suge til seg opplevelsen, og forhåpentligvis fortsetter vi klatringen oppover leaderboardet i morgen!

– – –

Hovland tar fatt på tredje runde i ball med Jimmy Walker klokken 17.45 norsk tid lørdag. Turneringen sendes fra klokken 21.00 til 02.00 på Eurosport Norge, mens sendingen starter 20.30 på GOLFTV med build-up-sending fra Augusta med reportere Magnus Sveen og Marius Thorp. 

Leaderboard The Masters