Viktor Hovland er tilbake i slag og var helt oppe på delt 7.-plass etter å ha åpnet The Players, golfens «femte major», med en runde på 70 slag, to under par.

23-åringen fikk en tøff start på dagen etter et besøk i vannet på hull 11, hans andre hull, og gikk fra green med dobbelbogey. Derfra og inn imponerte han med fire birdies og resten par, og han endte runden fem slag bak den overlegne lederen Sergio Garcia – som for øvrig har klart cuten i Players hele 15 år på rad.

Da dagen var omme, ble Hovlands score imidlertid justert til en 72-runde, og han ligger nå på delt 42.-plass. Her er hva som skjedde:

På hull 15, hans femte hull for dagen, tabbet Hovland seg nemlig ut da han skulle markere ballen på green.

Nordmannen hadde en halvannen meter lang putt for par som var i veien for Justin Thomas sin puttelinje noen meter lenger bak, og slik det seg hør og bør, brukte Hovland køllehodet på putteren til å flytte mynten på green ett hakk til venstre slik at den ikke lenger var i veien for Thomas.

Etter at Thomas hadde slått sin putt, satte Hovland putteren ned for å flytte ballmarkøren et hakk tilbake igjen.

Det var bare et problem: i stedet for å flytte den tilbake, flyttet han markøren ytterligere ett hakk lenger vekk fra den opprinnelige posisjonen.

– Det ser rett og slett ut som en kjempeglipp i konsentrasjonen, konstaterte Eurosport-kommentator Marius Thorp fra GOLFTVs livesending.

Verken Hovland eller hans spillepartnere Thomas og Patrick Cantlay la merke til tabben, og dermed puttet Hovland i for par fra feil sted.

Det betyr i utgangspunktet at Hovland skulle få to straffeslag. PGA Tour hadde imidlertid ikke fått med seg forseelsen, og en uvitende Hovland fylte dermed ut scorekortet på 70 slag.

Det skulle ta nærmere fire timer før det ble oppdaget fra offisielt hold. Og ifølge pgatour.com var det Hovland selv som meldte fra etter at han angivelig ble gjort oppmerksom på regelbruddet fra noen hjemme i Norge. 

(Artikkelen fortsetter under videoen)

 

Heldigvis er de nye golfreglene slik at Hovland ikke blir diskvalifisert for å ha skrevet under feil score på scorekortet uten å vite om det – slik tilfellet var tidligere.

Det har vært krevende forhold på TPC Sawgrass så langt, og foreløpig er det kun 27 av spillerne med tidlige starttider som befinner seg under par. Dessverre er ikke Kristoffer Ventura blant dem. Ventura, som kom med i turneringen i siste liten etter at Harris English trakk seg, åpnet med en runde på to over par og deler foreløpig 85.-plassen, rett utenfor cutgrensen.

(Artikkelen oppdateres!)

Følg utviklingen i The Players her!