At man er litt småskuffet etter en norsk tredjeplass på PGA-touren sier mye om det ekstreme nivået Viktor Hovland presterer på om dagen.

Søndag hadde han mulighet til å ta karrierens andre PGA Tour-seier, og et lite stykke ut i sisterunden ledet han faktisk turneringen helt alene.

Dessverre kjølnet Hovland etter den hete starten og tapte gradvis terreng for sine lederball-partnere Collin Morikawa og Justin Thomas.

Med en avslutningsrunde på én under par, bestående av fire birdies, tre bogeys og resten par, endte Hovland til slutt på tredjeplass alene med en totalscore på 15 under par, fire slag vinneren Morikawa, som slo Thomas på det tredje omspillshullet. 

Tredjeplassen er Hovlands nest beste plassering i PGA Tour-sammenheng.

– Det er bare å gratulere Hovland. Dette er stor idrett, sa Eurosport-kommentator Per Haugsrud.

Tredjeplassen gjør ham omtrent fire millioner kroner rikere og vil løfte ham til topp-35 på verdensrankingen. Hovland klatrer samtidig forbi Henrik Stenson som Nordens høyest rangerte golfspiller.

 

Hovland startet søndagens avslutningsrunde to slag bak lederen Thomas, men brukte ikke lang tid på å overta ledelsen alene etter en forrykende start.

På hull 3 åpnet han birdiekontoen etter at han slo innspillet fra 110 meter til tap-in-lengde. På det neste par 3-hullet senket han birdieputten fra fem meter, og deretter toputtet han for sin tredje birdie på rad for å klatre til toppen av leaderboardet.

 

Deretter skulle det dessverre begynne å butte litt imot.

Etter et besøk i vannet på hull 6 pådro han seg et straffeslag, men Hovland svarte med å gjøre up-and-down fra 90 meter for å redde bogey.

På de neste hullene bommet han birdieputter på henholdsvis tre, fem og to meter, og deretter kom dagens andre bogey på hull 10 etter at innspillet havnet i greenbunkeren.

Samtidig fortsatte Collin Morikawa å varte opp med høydepunkt etter høydepunkt, mens Justin Thomas virkelig våknet til live igjen etter en treg start. Fra å starte dagen med en ledelse på to slag befant Thomas seg tre slag bak etter syv hull, men med fire birdies på rad ved runding fikk han plutselig tilbake en luke på toppen igjen. 

Hovland tok et slag tilbake igjen med en toputt for birdie på det 11. par 5-hullet, og fortsatte å holde følge med å chippe i for par på hull 12 etter å ha duffet førstechipen.

På det drivebare hull 14, hvor Hovland gjorde eagle og birdie de to foregående rundene, begynte dessverre håpet om seier å falme. Utslaget snek seg akkurat ned i vannhinderet rett ved siden av green. Samtidig som Hovland misset sin korte par-putt, kontret Thomas med birdie for å få en luke på fire slag ned til Hovland.

– Den der er så tung, og det vet han. Han har en tidligere verdensener fire slag foran seg med fire hull igjen å spille, sa Per Haugsrud, med en skuffet stemme som indikerte at dette var over og ut for Hovlands vinnersjanser.

– Han har gitt fra seg alt for mye på greenene i dag igjen, samtykket kommentator Henrik Bjørnstad.

Bare et kvarter senere skulle spikeren i kista for Hovland komme da Thomas rullet i en eagle-putt fra åtte meter. Derfra ble innspurten en ren duell mellom Thomas og Morikawa, der Morikawa til slutt kunne juble for sin andre seier.

For Hovland sin del var tredjeplassen hans andre pallplassering på PGA-touren. Hovland har vært en av tourens beste spillere siden oppstarten etter korona-pausen, og 22-åringen står nå med fem topp-25-plasseringer på rad, inkludert tre topp-12-plasseringer på rad.

– Vi er jo superhappy med tredjeplass, men det så så bra ut tidligere på runden i dag, konstaterte Per Haugsrud, før han arresterte seg selv:

– Vi har ikke LOV til å tenke sånn at det er nedtur med tredjeplass. Nå må vi skjerpe oss!

– Det er helt vanvittig hvordan han spiller. Det er så moro, sier Henrik Bjørnstad.

Allerede om fire dager er det duket for nye muligheter for Hovland når The Memorial Tournament braker løs. I likhet med ukens turnering spilles også den på Muirfield Village i Ohio. Det blir for øvrig også Tiger Woods sin første turnering i COVID-19-æraen.

 – Den neste seieren vil komme, og kanskje kommer den allerede til uka. Da blir det enda tøffere forhold, og jo vanskeligere banen er, desto bedre er det for Hovland, slår Haugsrud fast.

Tallenes tale er i hvert fall klare på hva Hovland må forbedre, hvis det skal skje. Oslo-gutten var feltets nest beste spiller fra tee-til-green i ukens turnering og den 30. beste rundt green, men rangertes kun som nummer 85 på puttestatistikken.

Resultater Workday Charity Open