(Rapport fra første runde: Hovland balanserer på cutgrensen)

– Spillet har faktisk ikke vært så bra. Det var ganske likt i forhold til i går, men jeg fikk litt mer ut av det i dag. Jeg spiller helt ærlig dårlig golf, men det er kult å klare cuten med et spill som er langt unna det det burde være, sier Viktor Hovland til Norsk Golf fredag kveld.

Etter en åpningsrunde på to over par, der han ikke klarte å utnytte de gode utslagene sine, hadde han delt 72.-plass som utgangspunkt foran fredagens andre runde – ett slag utenfor cutstreken.

Fredag fikk den 21 år gamle amatørspilleren akkurat det comebacket han trengte for å klare sin første cut på tre forsøk på PGA-touren. Han utnyttet den tidlige starttiden med roligere vindforhold og mindre opptråkkede greener og leverte en sterk runde på to under par.

Den løftet ham 17 plasser oppover leaderboardet til delt 55.-plass – foran navn som Bryson DeChambeau, Rickie Fowler, Brooks Koepka og Phil Mickelson.

Enda mer imponerende enn selve scoren, var måten han gjorde det på.

Hovland har kompisen Kevin André Wright på bagen denne uken. (Foto: Getty Images)

Det så skummelt ut på starten av runden for Hovland da han åpnet med bogey på hull 1 etter å ha slått det korte innspillet fra fairway i greenbunkeren.

Han var ikke seg selv lik den første timen, og med dagens andre bogey allerede på det fjerde par 5-hullet – som egentlig burde være en birdiemulighet – begynte helgespill å henge i en tynn tråd.

U.S. Amateur-mesteren kontret heldigvis umiddelbart med å senke en fem meter lang putt for birdie på det neste hullet. Det ble akkurat det vendepunktet han trengte.

Etter to par på rad senket han en ny birdieputt fra fire meter på hull 8, og endelig begynte putteren å varme seg litt opp etter å ha vært iskald hele gårsdagen.

Tre hull senere kom Hovland seg omsider på innsiden av cutstreken, men denne gangen trengte han ikke mye anstrengelse med putteren for å få det til: Innspillet fra 115 meter la seg bare noen centimeter unna hullet, og dermed var hans tredje birdie på syv hull et faktum.

På dette tidspunktet var momentumet virkelig i ferd med å svinge i Hovlands favør, men han måtte kjempe hardt for å holde det gående de neste hullene.

På hull 13 gjorde han par etter å ha misset driven i fairwaybunkeren, på hull 14 gjorde han en up-and-down for par etter å ha misset green på innspillet, og på det 15. par 4-hullet kom dagens viktigste par da han måtte bruke to slag for å komme seg ut av roughen.

Det luktet bogey lang vei da Hovland stod overfor en par-putt fra fem meter, men putten var sikker som banken!

Tålmodigheten hans ble belønnet på det neste hullet da han slo seg inn på green på to slag på det korte par 5-hullet og toputtet for birdie for å komme seg tilbake til par for turneringen.

Det skaffet ham en liten luke ned til cuten med to hull igjen å spille, og da han klarte å gjøre par på det brutale 17. hullet, et 190 meter langt par 3-hull over vann, handlet det «bare» om å komme seg helskinnet gjennom hull 18.

Dagens siste utslag ble 275 meter langt og midt i fairway, og med 115 meter inn til pinnen og vannhinderet truende på høyre side spilte han seg trygt inn på midten av green og toputtet for par. 

Etter å ha tapt 1,2 slag til feltet på greenene torsdag slo Hovland tilbake med å tjene 1,1 slag med putteren i hånda fredag. Hvis han klarer å kombinere det med enda litt skarpere jernspill de neste par dagene, har vi en meget underholdende helg i vente.

Hovland tar fatt på lørdagens runde klokken 15.23 norsk tid i gruppe med amerikaneren Chris Kirk.

På toppen av leaderboardet har Tommy Fleetwood og Keegan Bradley (-9) skaffet seg en ledelse på fire slag ned til de seks spillerne på tredjeplass.

Leaderboard Arnold Palmer Invitational