Farmers Insurance Open på Torrey Pines i San Diego har gjennom årenes løp blitt en av flaggskipturneringene på PGA-touren, og mye av årsaken til det er prestasjonene til én mann alene. Tiger Woods har vunnet på Torrey Pines hele åtte ganger i karrieren, inkludert da U.S. Open ble spilt der i 2008, noe som fortsatt er hans siste majortriumf.

Torrey Pines var også arena for Henrik Bjørnstads seiersjakt i debutsesongen hans på PGA-touren i 2006, der seieren glapp helt i innspurten av turneringen. Vinneren ble til slutt….ja, du gjettet riktig: Tiger Woods.

Når PGA Tour-sirkuset vender tilbake 24. januar, blir det endelig en nordmann med på startstreken igjen, 13 år etter sist gang: Viktor Hovland har fått invitasjon til å delta, og i likhet med Bjørnstad blir turneringen sannsynligvis også Hovlands andre PGA Tour-turnering i karrieren.

– Etter collegeturneringen jeg vant på East Lake nylig, fikk jeg beskjed om at jeg ikke hadde kommet inn i RSM Classic på Sea Island (15. til 18. november). Men jeg fikk samtidig vite at jeg kommer med i turneringen på Torrey Pines. Det er veldig fett! Coachen min har hjulpet meg mye, og det er han som har fått meg inn i turneringen, forteller Hovland til Norsk Golf.

Proff-planene avhenger av spillet i 2019

I tillegg til invitasjon til neste års The Masters, U.S. Open og The Open har Hovlands seier i U.S. Amateur sikret ham start i cirka syv PGA Tour-turneringer i løpet av 2018/2019-sesongen. Haken er at han må beholde amatørstatusen sin for å få lov til å delta i alle disse turneringene.

Hovland sier han foreløpig er usikker på hvordan turneringsprogrammet fremover kommer til å se ut.

– Jeg kan ikke bare plukke de turneringene jeg vil. Det handler litt om hvilke kontakter man har, og hvem som gir ut sponsorinvitasjonene. Dessuten er det en del andre ting som skal klaffe, blant annet med tanke på collegeturneringer og eksamener neste år, sier Hovland.

– Vet du noe mer om når du kommer til å bli proff?

–  Det avhenger helt av hvordan jeg spiller fremover. Jeg har fått en veldig god mulighet til å forberede meg til proffkarrieren min med de PGA Tour-turneringene jeg skal spille. Hvis jeg spiller veldig bra fremover, er det mye mulig at jeg blir proff neste sommer. Hvis ikke har jeg ikke noe imot å fullføre college heller. Jeg har et ganske avslappet forhold til det og tar det litt som det kommer, sier Hovland, som nå er halvveis inne i sitt tredje av totalt fire år på Oklahoma State University.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Viktor Hovland vurderer å bli proff neste sommer, ett år før han fullfører studiene på Oklahoma State University, forutsatt at han spiller bra de kommende månedene. (Foto: Getty Images)

Lærerike uker

Forrige uke debuterte Hovland på PGA-touren i Mayakoba Golf Classic i Mexico. Etter en treg start på turneringen slo han kraftig tilbake på andrerunden, men 67-runden var dessverre ett slag for mye til å få med seg helgespillet.

Hovland sier til Norsk Golf at han tok med seg noen verdifulle lærdommer fra uken.

– Jeg føler at jeg må bli bedre på å finne ordentlige rutiner og kjøre min egen greie. Jeg kjente at jeg tidvis var litt lost der ute siden jeg ikke hadde noen «go to»-driller som nesten alle de andre spillerne har. Det var ikke noe sjokk at gutta er så gode, så da jeg gjorde enkle feil, ble jeg hardt straffet. Jeg har ikke råd til å treputte eller gjøre bogey med wedge i hånda, slik jeg gjorde.

Men jeg føler at jeg har nivået inn til å spille på den touren. Det handler bare om å bli bedre til å score ballen, ikke nødvendigvis slagene i seg selv, selv om det også kan bli bedre, oppsummerer Hovland debuten i Mexico.

Denne uken setter han kursen mot Australia for å spille turneringen Emirates Australian Open på The Lakes Golf Club utenfor Sydney. Her er Cameron Davis, Brandt Snedeker, Keegan Bradley og helgens vinner Matt Kuchar de mest kjente navnene på startstreken.