Bare 24 timer etter å ha puttet sin gode venn Kristoffer Reitan i senk med utklassingssifrene 7&6 gjentok Viktor Hovland (Miklagard GK) bragden i duell mot amerikaneren Austin Squires i kvartfinalen natt til lørdag.

Feltet har i løpet av de siste dagene blitt krympet fra 312 til fire spillere, og Hovland har skrevet norsk golfhistorie med å komme lenger i turneringen enn noen annen norsk spiller før ham. Nattens seier var også en tangering av den største kvartfinaleseieren i U.S. Amateurs historie. Og her snakker vi om en 123 år gammel turnering som storheter som Tiger Woods, Phil Mickelson, Jack Nicklaus, Arnold Palmer og Bobby Jones har vunnet tidligere, og som enkelte golfpurister fortsetter å insistere på å kalle en majorturnering.

– Jeg tenker ikke akkurat så mye over det. Det er fett å vinne med stor margin, men det spiller ikke så stor rolle om det er to opp eller syv opp. Seier er seier, sa en fornøyd Hovland til Norsk Golf etter runden.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

 

Viktor Hovland virker helt uaffektert av presset som følger med å spille på direktesendt TV i en av USAs aller største golfturneringer – faktisk heller tvert i mot. Og nå er han bare én seier til unna å være garantert en invitasjon til neste års majorturneringer U.S. Open og The Masters – sistnevnte turnering har ingen nordmenn spilt i tidligere. Vinneren av den 36 hull lange finalen får i tillegg invitasjon til The Open Championship.

I kvartfinalematchen mot Squires, hvor Hovland var favoritt på papiret, klinte Miklagard-spilleren til med å vinne syv hull på rad (!) fra hull 2 til 8, med fem birdies på front nine. Squires tok et hull tilbake med birdie på hull 10, men Hovland kontret umiddelbart med birdie på hull 11. Da de begge gjorde par på hull 12, var matchen over – og for andre dag på rad var Hovland først tilbake i klubbhuset av spillerne ute på banen. 

Jeg var veldig rolig på banen i dag. Jeg hadde bare fokus på spilleplanen min, men jeg må innrømme at jeg er litt spent mellom rundene.

Viktor Hovland

«Seriously, that was awesome!», sa en imponert Squires til Hovland idet de tok hverandre i hånda for å takke hverandre for matchen.

Hovland gikk de tolv hullene på seks under par og er nå 11 under par på de siste 24 hullene han har spilt på Pebble Beach – banen som arrangerer U.S. Open neste år, verdens tøffeste golfturnering.

– Det var stabilt i dag. Jeg gjorde veldig få feil gjennom hele runden. Jeg slo et ganske så dårlig innspill på hull 9, men gjorde et magisk par. Ellers var det den magiske puttingen fra gårsdagen som fortsatte, og som gjorde det tøft for motstanderen å matche meg, sier Hovland til Norsk Golf etter runden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Viktor Hovland klarte å gjøre up and down for par fra denne posisjonen. Da er man ikke enkel å slå i match. (Foto: USGA)

– Hvordan var nervene dine i dag? Du virker ikke akkurat preget av stundens alvor?

– Jeg var veldig rolig på banen i dag. Jeg hadde bare fokus på spilleplanen min, men jeg må innrømme at jeg er litt spent mellom rundene.

Marcus Eidelöf, coach og caddie for Kristoffer Reitan, fotfulgte Hovland sammen med den norske heiagjengen rundt Pebble Beach på lørdag. Han bekrefter at Hovland fortsetter å putte magisk, men at det lange spillet hans også virker bunnsolid.

– Han er veldig stabil. Men det hjelper så klart når man får i litt putter, sier han.

(Artikkelen fortsetter under)

I semifinalen venter nå formidabel motstand for Hovland: Cole Hammer fra USA er ranket som nummer 17 på verdens amatørranking, riktignok tolv plasser lavere enn Hovland, men så er han også tre år yngre.

Hammer begynner å studere ved University of Texas til høsten, og er av mange amerikanere allerede spådd som «the next big thing», og noen kaller ham allerede den «nye» Jordan Spieth. I likhet med Spieth ligger Hammers store styrke i nærspillet. Hammer vant også U.S. Junior tidligere i år. Han er den første spilleren siden 1986 som når semifinalen i de to USGA-turneringene i løpet av samme sesong.

Semifinalen slår i gang klokken 17.20 norsk tid. Matchen streames gjennom Viaplay.no.

På spørsmål fra Fox Sports om hvor godt Hammer kjenner sin norske motstander Hovland, svarte han lakonisk:

– Jeg vet at han har fått mye hvile de siste par dagene!

Hovland har fått mye oppmerksomhet i USA de siste dagene om hvor notorisk god han er i matchspill. Han ble et kjent navn i amerikanske golfkretser tidligere i år da han vant alle sine tre sluttspillmatcher for Oklahoma State University da laget vant NCAA-mesterskapet, og også var en del av reality-serien «Driven» som ble sendt på Golf Channel.

Den amerikanske nettsiden Golfweek.com oppsummerer Hovland slik:

«Når Hovland gir full gass, er det ikke mange som kan slå ham – og han vet det selv (…). Hovland er kjent for sin morsomme og hjertelige personlighet. Han får de rundt seg til å le konstant. På utsiden virker han som den snilleste av alle mennesker, selv på golfbanen. Men møter du ham i matchspill, er han plutselig gutten som hører på heavy-metal og gjorde taekwondo i syv år. Møt ham i matchspill, og han slår deg ned uten å tvile».

(Fortsetter under)

– – –

Artikler fra tidligere runder:

Torsdag: Hovland puttet kompisen Reitan i senk

Onsdag: Hovland og Reitan imponerte – enkelt videre i sluttspillet

Tirsdag: Sikret sluttspillplass i verdens største amatørturnering

Mandag: Reitan og Hovland godt i gang på Pebble Beach

Leaderboard U.S Amateur