The Open-historiens andre mandagsavslutning ble akkurat den thrilleren vi ønsket oss.

Hele 24 spillere startet dagen innen fem slag fra teten, med navn som Adam Scott, Sergio Garcia, Justin Rose, Jason Day, Padraig Harrington og Jordan Spieth blant spillerne oppe i toppen.

De fleste øyne har vært rettet mot sistnevnte denne uken, men mandag kom han akkurat til kort i jakten på sin tredje strake major og topplasseringen på verdensrankingen.

Spieth var avhengig av birdie på turneringens 72 hull for å komme med i omspill, men dumpet innspillet ned i berømte «Valley of Sin» foran den 18. green. Derfra maktet han bare å gjøre par.

Tre spillere tronet til slutt øverst på leaderboardet på 15 under par; Masters-vinneren fra 2007, Zach Johnson, Louis Oosthuizen som vant sist gang The Open ble spilt på St Andrews og australieren Marc Leishman.

Dermed bar det ut i fire hulls omspill.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Zach Johnson reagerte slik da han senket den lange birdieputten på hull 18 som skulle vise seg å sende ham i omspill. (Foto: Getty Images)

Johnson i celebert selskap

På det første hullet ble det raskt tydelig hvilke to spillere som allerede har en majortriumf på samvittigheten. Johnson og Oosthuizen utvekslet hver sin birdie, mens Leishman treputtet for bogey. 

Johnson fikk overtaket over Oosthuizen med nok en sterk birdie på det andre omspillshullet, men så ut til å tape forspranget umiddelbart da han havnet i trøbbel på det vanskelige «Road Hole». Innspillet fra fairway landet kort av bunkeren venstre for green, og wedgen derfra seilet over i roughen. Oosthuizen klarte imidlertid ikke å utnytte muligheten og treputtet fra forkant av green.

 Jeg føler meg beæret over å være en del av golfhistorien og få navnet mitt på trofeet, spesielt med tanke på navnene som har vunnet før meg

Zach Johnson

Med hver sin bogey var det fortsatt fordel Johnson med ett slag før turen over Swilcan Bridge på vei mot det ikoniske klubbhuset.

Johnson landet sitt korte jernslag på hull 18 på nøyaktig samme sted som der han senket karrierens viktigste birdieputt bare en time tidligere på dagen. Denne gang ville den derimot ikke i. Oosthuizen stod på sin side over en kort birdieputt på to meter, men heller ikke den ballen ønsket å stupe ned i mørket.

Dermed kunne Johnson juble for karrierens andre majortriumf, og karrierens 12 PGA Tour-seier. Han må med det anses som en av tourens mest undervurderte spillere. Kun tre spillere står med minimum ti PGA Tour-seiere, inkludert en major siden 2007: Tiger Woods, Phil Mickelson og Zach Johnson.

– Jeg føler meg velsignet over å være mester, og føler meg beæret over å være en del av golfhistorien og få navnet mitt på trofeet, spesielt med tanke på navnene som har vunnet før meg. Jeg blir veldig ydmyk, dette er surrealistisk. Jeg kan ikke spille bedre enn jeg gjorde i dag. Jeg hadde en liten bølgedal fredag og lørdag, men ikke noe signifikant. Jeg klarte å holde meg inne i kampen, og ventet på mine muligheter, sa Johnson umiddelbart etter å ha blitt ropt opp som «champion golfer of the year»

På spørsmål om hvordan det har vært å passere under radaren i så mange år, svarer han:

– Jeg regner med at radaren går berserk nå!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det var ikke mye bitterhet å sporte da Jordan Spieth gratulerte sin kamerat Zach Johnson med seieren. (Foto: Getty Images)

– Akkurat nå er jeg målløs. Drømmer har blitt realisert og mål er nådd. Jeg er beæret over å være The Open-mester, oppsummerer han dagen.

Skulle en amerikaner gå til topps også i neste måneds PGA-mesterskap på Whistling Straits, vil det være første gang amerikanere har vunnet alle fire majorer i samme kalenderår siden 1982 (Kevin Stadler, Tom Watson x2, Ray Floyd).

(Artikkelen fortsetter under videosammendraget)

Mandagens seier fører Johnson 13 plasser oppover verdensrankingen til 12. plass.

Johnson er den 14. spilleren som har vunnet både The Open og The Masters i løpet av karrieren. Han er kun den sjette spilleren som har vunnet både på Augusta og St Andrews. Og det er ingen hvemsomhelst som har gjort det før ham: Tiger Woods, Nick Faldo, Severiano Ballesteros, Jack Nicklaus og Sam Snead.

 

Resultater 

1. Zach Johnson – 15

T2. Marc Leishman -15

T2. Louis Oosthuizen

T4. Jordan Spieth -14

T4. Jason Day -14

T6. Danny Willett -13

T6. Sergio Garcia -13

T6. Justin Rose -13

T6. Jordan Niebrugge (amatør) -13 

T10. Brooks Koepka -12

T10. Adam Scott -12