Det var nok ikke mange som hadde forutsett at Jordan Spieth skulle gå nesten fire år uten seier da han løftet The Claret Jug-trofeet etter The Open-seieren på Royal Birkdale i 2017.

Spieth startet proffkarrieren forrykende og vant elleve ganger fra 2013 til 2017. Hans store gjennombrudd kom i Masters i 2015 da han tangerte Tiger Woods sin rekordscore og ble den nest yngste vinneren av turneringen etter Tiger.

Han fulgte opp med å vinne U.S. Open noen uker senere som den yngste U.S. Open-vinneren siden 1923, og da han fulgte opp med å vinne Tour Championship og FedEx Cup det samme året, begynte nok mange amerikanere å tenke at de var i gode hender når Tiger Woods en dag kom til å legge golfkøllene på hylla.

Men etter The Open-seieren i 2017 sa det plutselig stopp. Den glodvarme putteren kjølnet, svingen «forsvant», og de siste årene har vært en lang kamp i motbakke for Spieth i jakten på å finne tilbake til sitt gamle jeg.

Nå ser jakten ut til å være over, og da Spieth rullet i for par på hull 18 på TPC San Antonio søndag, var det hans første seier på 1351 dager.

Det er langt fra hans største seier på PGA-touren, men utvilsomt en av de aller viktigste.

– Det er opp- og nedturer i denne sporten, men jeg hadde aldri forventet å gå så lenge uten seier. På den tiden da jeg drev og vant mye, tror jeg kanskje at jeg tok ting litt mer for gitt enn jeg burde ha gjort. Det er veldig vanskelig å vinne her ute, og jeg kommer definitivt til å nyte denne seieren mer enn noen annen, sier Spieth, som gikk 82 PGA Tour-turneringer på rad uten seier.

Han er nå den eneste spilleren sammen med Tiger Woods, Phil Mickelson, Rory McIlroy og Justin Thomas  som har vunnet tolv ganger på PGA Touren før fylte 28 år de siste 40 årene.

– Dette er en monumental seier for meg. Det har vært en lang vei, og det var mange ganger hvor jeg ikke visste at jeg kom til å være her igjen.

Nå er neste stopp The Masters på favorittbanen Augusta National hvor Spieth er en av de store favorittene. Han endte på andreplass der i debuten i 2014, vant det neste året, og kom på andreplass der igjen etter å ha mistet ledelsen på back-nine i 2016.

Det har ligget i luften i noen uker nå at Spieth har vært på vei tilbake, og etter å ha kommet til kort i flere seiersjakter løsnet det endelig i Valero Texas Open. Den 27 år gamle texaneren leverte runder på 67, 70, 67 og 66 slag, og med 18 under par sammenlagt vant han med to slag over Charley Hoffman.

– Jeg har hatt sjansen på søndagene tre eller fire ganger de siste to månedene, og i dag var det soleklart beste jeg har spilt. De andre søndagene følte jeg at jeg slo mange gode putter som ikke ville i hullet. I dag slo jeg et par som jeg følte ikke var så bra, men som likevel gikk i, forklarer Spieth.

Spieth startet sisterunden i delt ledelse med engelskmannen Mat Wallace, men fikk en liten luke med fire birdier på de første åtte hullene. Da Spieth gjorde en ny birdie på hull 12, var luken på tre slag, men så kom landsmannen Charley Hoffman bakfra og begynte å gjøre ting spennende. Hoffman chippet i for birdie på hull 13 og senket en syv meter lang birdieputt tre hull senere for å tette luken til ett slag.

Spieth kontret imidlertid med birdie rett etterpå, og med hvert deres par på det avsluttende par 5-hullet kunne Spieth endelig puste lettet ut.

– Jeg har vunnet golfturneringer, og jeg har tapt golfturneringer. Men i dag var det Jordan som vant turneringen. Jeg klarte å sette press på ham, og jeg ga meg selv muligheten til å vinne. Men hatten av for Jordan, sa Hoffman etter runden.

Seieren løfter Spieth opp til syvendeplass på tourens poengliste FedEx Cup, 33 plasser over der han startet uken og tre plasser bak Viktor Hovland.

En som har beveget seg i motsatt retning på FedEx Cup-rankingen de siste månedene, er Kristoffer Ventura. Etter Valero Texas Open falt han utenfor topp-125 for første gang denne sesongen, som er de spillerne som fornyer spillerettighetene til 2022 ved slutten av sesongen.

Før Valero Texas Open hadde Ventura misset 10 av 13 cuter på PGA-touren, men sikret helgespillet med ett slags margin etter runder på 74 og 72 slag. Dessverre stupte han til bunnen av leaderboardet med en tung 77-runde lørdag. Søndag fulgte han opp med tre bogeyer på de tre første hullene, men derfra og inn spilte han den beste golfen han har gjort på mange uker. Han gjorde fem birdier og resten par og kom seg til to under for dagen, og det til tross for flere missede kortputter. Dermed ble det til slutt 75.-plass (+5) på 26-åringen.

Resultater Valero Texas Open