– Jeg trodde aldri det skulle gå, så dette føles veldig digg nå, skriver en ordknapp og travel Espen Kofstad i en tekstmelding til Norsk Golf.

Han har nettopp fått vite at han er europatour-spiller. Det hadde han ikke trodd for en time siden.

29-åringen fra Oslo så nemlig lenge ut til å komme ett slag til kort – for tredje gang i karrieren – etter å ha avsluttet finalen med en runde på en under par.

Kofstad startet den sjette og avsluttende runden på PGA Catalunya Resort på delt 31. plass, ett slag utenfor kvalifiseringsgrensen til europatouren. 

Jeg trodde aldri det skulle gå

Espen Kofstad

Torsdag fikk han alt annet enn den starten han ønsket seg da han begynte med å slå dagens første utslag ut i skogen. Det resulterte i bogey, men heldigvis slo han raskt tilbake med birdie på neste hull.

Litt for mange dobbelbogeyer har stukket kjepper i hjulene til Kofstad denne uken, og da han gjorde ukens fjerde dobbelbogey på hull 6, så det mørkt ut med tanke på avansement.

Han klarte imidlertid å klore seg tilbake til even for dagen med to birdies og syv par på de neste ni hullene.

Da tre hull gjenstod, var Kofstad to slag bak den foreløpige kvalifiseringsgrensen. Han fulgte opp med par på hull 16 og 17, før en birdie på det avsluttende par-4-hullet tente håpet igjen. Den skulle vise seg å være helt essensiell.

(Artikkelen fortsetter under videoen av birdieputten på hull 18)

Neglebiting i klubbhuset

Etter birdien på hull 18 gjenstod det noen nervøse timer i klubbhuset, i påvente av at resten av feltet skulle fullføre sine runder.

Kofstad var på dette tidspunktet ett slag bak kvalifiseringsgrensen og måtte krysse fingrene for at nok spillere foran ham spilte dårlig i innspurten. 

Jeg var sykt fokusert alle seks dagene. Jeg klarte å fokusere helt på spillet

Espen Kofstad

Etter å ha ligget å vake rett utenfor den viktige topp-25-plasseringen i et par timer, havnet han plutselig på riktig side da engelskmannen Richard McEvoy gjorde dobbelbogey på hull 17 og Niclas Johansson fra Sverige avsluttet runden med bogey.

På dette tidspunktet hadde de to britene Gary King og Richard McEvoy ett hull igjen hver seg. Hvis en av dem avsluttet med birdie, kom Kofstad på feil side av kvalifiseringsgrensen.

Begge avsluttet med par, og dermed sikret Espen Kofstad seg europatour-kortet med et nødskrik! Hans totalscore på fem under par holdt akkurat til en delt 25. plass sammen med fem andre spillere. Med andre ord så jevnt som det går an å bli.

Dette er andre gang i karrieren at Kofstad sikrer europatour-kortet via Q-School. Sist gang var i 2014. Han spilte også på europatouren i 2013, etter å ha vunnet Challenge Tour sammenlagt året før.

Engelskmannen Nathan Kimsey vant ukens Q-School-finale i Spania med en totalscore på 13 under par.

To ganger tidligere i karrieren har Kofstad misset europatour-kortet med ett slag. Han sier til Norsk Golf at han klarte å blokkere vekk de negative tankene mens han spilte denne uken.

– Jeg var sykt fokusert alle seks dagene. Jeg klarte å fokusere helt på spillet, skriver Kofstad.

På spørsmål om det blir noen feiring i kveld, svarer han bare:

 «Vet ikke ennå ;-)»

Det ble også en jubbeldag for våre skandinaviske naboer. Hele seks svensker og en danske sikret europatour-kortet i finalen.

European Tours 2017-sesong starter allerede første uken i desember. Alfred Dunhill Championship spilles i Sør-Afrika fra 1. til 4. desember.

(Artikkelen oppdateres)

Resultater

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Seks fargerike scorekort for Espen Kofstad i finalen. Han endte uken med hele 28 birdies, men også 15 bogeys og fire dobbelbogeys. (Skjermdump: europeantour.com)

2016 har vært et kontrastfylt år for Espen Kofstad. I første halvdel av sesongen imponerte han med stabilt spill uke etter uke, og i flere måneder lå han blant de 15 beste på Challenge Tours pengeliste. I sommer tok han karrierens tredje Challenge Tour-seier i Slovakia, noe som sikret ham deltagelse i OL.

Siden da har resten av sesongen vært preget av skader. Smerter i både håndledd, nakke og rygg gjorde at han falt ned til 27. plass på pengelisten i sesonginnspurten og også måtte stå over sesongavslutningen på Challenge Tour. Han endte året med totalt fem topp-fem-plasseringer på 16 turneringer. 

Skader har vært fellesnevneren for Kofstad de siste årene. I 2014 og 2015 spilte han til sammen bare ni turneringer. Kofstad hadde i utgangspunktet rettigheter til å spille på europatouren i 2016, men valgte i stedet å fokusere på å spille en full sesong på Challenge Tour, ettersom han kun hadde en begrenset kategori med få turneringer på europatouren.