Hvis det er et sted han skal finne storformen igjen, er det her.

For ett år siden leverte Jordan Spieth en av tidenes major-prestasjoner, da han blåste feltet av banen med en rødglødende putter.

Torsdag var det mer av det samme fra 22-åringen fra Texas. Spieth leverte en prikkfri åpningsrunde i vindfulle forhold med seks birdies og ingen bogeys. Det gir ham en to slags ledelse over Danny Lee og Shane Lowry.

Det er opplagt hvorfor han er en majorvinner. Han utstråler en selvtillit

Paul Casey om Jordan Spieth

– Jeg nyter denne turneringen mer enn noen annen, lød konklusjonen fra en godt fornøyd Spieth i presseboksen etter runden.

Spieth beskriver runden som en av hans mest effektive noensinne. Han var ikke fornøyd med hvordan han slo ballen, men fikk maksimalt ut av scoren.

– Jeg følte meg ikke komfortabel over ballen med jernkøllene. Det var ekstremt spesielt å starte bogeyfritt på en dag som dette.

Paul Casey spilte side om side med Spieth torsdag. Han gikk tre under par, men havnet i skyggen av 16 år yngre Spieth. Casey holdt ikke tilbake på superlativene da dagen var omme.

– Å spille med Jordan er definitivt spesielt. Det er som å spille med en Tiger eller en Phil.  Det er opplagt hvorfor han er en majorvinner. Han utstråler en selvtillit. Du ser det på måten han går på, måten han står på, måten han prater på, rister deg i hånda og er rundt andre mennesker. Det er fantastisk, sier Casey om Spieth.

– Jeg var imponert over alt i dag. Det var en feilfri runde golf.

Casey sier forholdene er blant de tøffeste han har spilt i på Augusta, med vindkast på opptil 13 meter per sekund.

Spieth er nå 29 (!) under par i karrierens ni første Masters-runder. Av de ni rundene har Spieth ledet etter seks av dem. Tiger Woods var til sammenligning 21 under par på sine ni første Masters-runder.

Jason Day har stjålet overskriftene de siste ukene etter å ha vunnet to ganger på rad og henvist Spieth til andreplass på verdensrankingen.

Jason Day så ut til å overta ledelsen i innspurten. I stedet endte han dagen fem slag bak. (Foto: Getty Images)

Spieth har på sin side ikke hatt mange topplasseringer å vise til i den fortsatt unge sesongen. Han understreker at medieskriveriene om hans dårlige form har vært kraftig overdrevet.

– Jeg har åtte topp-20-plasseringer på mine ni første turneringer i år, sier Spieth selvsikkert.

Day-sprekk i innspurten

Spieth er forøvrig avhengig av å vinne for å ta tilbake verdensenertronen – forutsatt at Day holder seg unna topp-5.

Da Spieth oppsummerte sin dag under pressekonferansen, påpekte han at han sannsynligvis kom til å ligge noen slag bak Day når alle var ferdigspilt for dagen. 

Day kom stormende ut av portene torsdag. Han var fem under par etter 14 hull, og med en drive midt i fairway på det påfølgende par-5-hullet lå det delt ledelse i luften. I stedet gikk han av green med en slurvete bogey, fulgte opp med en trippelbogey hullet etter, før en ny bogey på hull 18 førte ham tilbake til status quo. 

– Jeg er ikke alt for frustrert over hva som skjedde. Det var bare fire dårlige hull. Jeg spilte mye fantastisk golf i dag, sier Day.

​Europa er godt representert på førstesiden av leaderboardet etter første dag. Blant de åtte beste er seks av dem europeere.

The Masters er den eneste turneringen som gjenstår i major-samlingen til Rory McIlroy. Han er godt i gang med en runde på to under par. Den gode starten kommer likevel med en bismak.

Han var -4 etter 15 hull, men bogeys på 16 og 18 gjorde at luken opp til Spieth ble på fire slag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Norsk Golf fotfulgte Rory McIlroy under torsdagens åpning. Han slet med å utnytte sine gode driver. Scoren på -2 var så dårlig som den kunne ha vært, med tanke på hvor bra han slo ballen. (Foto: Getty Images)

– Jeg følte jeg rotet bort to slag på 16 og 18. Men hadde du spurt meg på starten om dagen om jeg ville ha en 70-runde, hadde jeg nok tatt den i mot. Det var en veldig krevende dag, sier McIlroy, som fikk den verste delen av vinden med sin sene starttid.

Han vet at han må fortsette å spille aggressivt for å holde følge med Spieth.

– Jeg håper på å få en god start i morgen og ta tilbake de tapte slagene raskt på de første hullene, sier nord-iren.

Topp-10

1. Jordan Spieth (-6)

T2. Danny Lee (-4)

T2. Shane Lowry (-4)

T4. Paul Casey (-3)

T4. Justin Rose (-3)

T4. Ian Poulter (-3)

T4. Søren Kjeldsen (-3)

T4. Sergio Garcia (-3)

T9. Billy Horschel (-2)

T9. Rory McIlroy (-2)

T9. Scott Piercy (-2)

T9. Danny Willett (-2)

Leaderboard