Opptakten til den 82. utgaven av The Masters har vært en av de mest «hypede» noensinne. Med så mange av toppspillerne i form har man kunnet fråtse i potensielle scenarier: Skal det bli Rory? Skal det bli Tiger? Skal det bli Phil? Skal det bli Bubba? Skal det bli Thomas?Listen over formspillerne er lang, men er det noe historien har vist oss de siste årene, er det at Jordan Spieth er det tryggeste tipset i Masters-sammenheng. Torsdag viste han nok en gang hvorfor.

Etter en forrykende åpningsrunde på 66 slag, seks under par, troner han alene på toppen av leaderboardet med to slags margin.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Spieth var to under par ved halvspilt runde torsdag, med én eagle, to birdies og to bogeys på scorekortet. Etter å ha startet med fire strake par på back-nine tråkket han på gassen for alvor med fem birdies på rappen.

Så fort man har vunnet her en gang tidligere, har man en fordel over spillerne som aldri har vunnet her

Jordan Spieth

Bogeyen på det siste hullet kunne ha blitt et skår i gleden, men også den føltes nesten som en birdie: Han hooket utslaget langt ut i skogen og måtte bare chippe seg sidelengs tilbake ut i fairway. Derfra hadde han hele 240 meter opp bakken med treerwooden. Han misset greenen til venstre, men slo derfra en mesterlig chip til tap-in for bogey.

Dette var Spieths 17. runde på Augusta i karrieren. Han har ledet etter ni (!) av dem.

– Denne banen får frem mye følelse i spillet i mitt, og det er en stor fordel for meg. Så fort man har vunnet her en gang tidligere, har man en fordel over spillerne som aldri har vunnet her, konstaterte Spieth etter runden.

Det har vært mye snakk om Spieths problemer med putteren så langt denne sesongen. Han har ikke vært seg selv lik på greenene, men på Augustas lynraske og ondulerte grønne parkett ser hullene ut som vaskebøtter for ham.

– Jeg har veldig stor selvtillit ute på denne banen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Finau: – Et mirakel

Spieths nærmeste utfordrere etter første runde er Matt Kuchar og Tony Finau. At Tony Finau ligger helt oppe på andreplass, var det nok ikke mange som hadde forespeilet da han tråkket over stygy mens han feiret en hole-in-one under onsdagens par 3-konkurranse.

Tony Finau tok klubbhusledelsen på Augusta bare et døgn etter at dette skjedde.

Han dyttet ankelen tilbake i ledd, ristet det av seg, haltet litt videre og måtte starte torsdagen med en MR-undersøkelse hos legen. Der fikk han grønt lys til å spille.

 – Det er ikke noe mindre enn et mirakel, hvis du spør meg. Det var ganske vilt å håndtere alle de følelsene jeg hadde natten før turneringen startet. Det gjorde det desto mer ekstatisk å kunne gå til første tee for å slå ut i Masters for første gang, sier Finau.

Bak Finau og Kuchar følger blant andre Henrik Stenson og Rory McIlroy på tre under par. For Rory McIlroy har det vært putteren som har stukket kjepper i hjulene for ham de siste årene, men torsdag ble den den store redningen. Dermed ligger han godt plassert i jakten på å fullføre «the career grand slam» – som bare den sjette spilleren i historien. Enda et slag bak McIlroy og co. følger andre favoritter som Phil Mickelson og Rickie Fowler. 

Treg Tiger-start

Den det har vært knyttet størst forventninger til, har som alltid vært Tiger Woods. Tiger spiller på Augusta for første gang på tre år, men fikk ikke den starten han ønsket seg. Scoren kunne likevel ha blitt mye styggere. 

Da han slo i vannet på det 12. par 3-hullet, stod han i fare for å gjøre dobbelbogey og gå til fire over par for dagen. Men han satte den fem meter lange bogeyputten, som også ble vendepunktet i runden. Derfra og inn gjorde han to birdies og fire par, og med +1 på scorekortet har han nå syv slag opp til lederen Spieth.

Det kunne – og burde – vært bedre, men det kunne også ha vært mye verre. Det er iallfall ingen tvil om hva som må forbedres på fredag: Under åpningsrunden klarte han ikke å gjøre birdie på noen av de enkle par 5-hullene.

Til tross for scoren over par var Tiger tilsynelatende i godt humør.

– Det er bare så deilig å være tilbake. De siste årene har jeg bare vært på Augusta for å spise mat, sier han, og alluderer til «Champions Dinner» tidligere i uken.

– Jeg fikk stående applaus da jeg ankom rangen. Menneskene her har tatt meg virkelig godt imot.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Garcia tok en «Tin Cup»

Dagens tristeste skue var dessverre fjorårsvinneren Sergio Garcia. På det 15. par 5-hullet dumpet han FEM strake baller i vannet. Gang etter gang fikk innspillene hans med wedgen for mye spinn og spant tilbake ned i vannhinderet foran green – et realt «Tin Cup»-øyeblikk.

Det resulterete i ulykkestallet 13 på scorekortet – en tangering av den høyeste registrerte hullscoren noensinne i The Masters. Skjebnens ironi ville ha det til at det skjedde på samme hull hvor han gjorde eagle på i avslutningsrunden i fjor – en eagle som ble avgjørende i hans jakt på sin første majorseier.

(Se Garcias mareritt på nytt her)

Dermed er tittelforsvaret til spanjolen over før det i det hele tatt rakk å komme i gang. Han endte på 81 slag, ni over par.

– Det verste var at jeg ikke misset et eneste slag på det hullet, sa Garcia etter runden.

Det spørs om medspillerne hans er enige i det.

Leaderboard The Masters