Fleetwood og Molinari møtte Tiger Woods for andre og tredje gang denne uken under lørdagens fourball- og foursome-matcher, og for tredje gang på rad var de knusende overlegne.

De vant i tillegg fredagens match mot Justin Thomas og Jordan Spieth, og dermed er den italiensk-engelske duoen de første partnerne noensinne som vinner fire av fire mulige poeng i én og samme turnering. Tommy Fleetwood er i tillegg den første Ryder Cup-debutanten noensinne som vinner sine fire første matcher.

 

 

Europa fortsatte der de slapp fra fredag ettermiddag, da de utklasset USA i foursomematchene 4-0 – også det for første gang i historien.

Lørdag formiddag dro de ytterligere fra med seier i tre av fourballmatchene, og med en luke på fire poeng før ettermiddagens foursome begynte det å se veldig stygt ut for amerikanerne. Der klarte de å løfte spillet sitt, men ikke nok til å tette igjen luke på Europa, som nå ligger perfekt posisjonert til å revansjere nederlaget fra Hazeltine i 2016.

Justin Rose og Henrik Stenson åpnet ballet på ettermiddagen med å vinne sin andre foursome-match på rad etter å ha slått de to long-hitterne Dustin Johnson og Brooks Koepka. Det ble også ettermiddagens mest jevnspilte match, og det hele ble avgjort da Stenson senket en tremetersputt for par på det 17. hullet. Stenson og Rose står nå med seks seiere og to tap sammen som partnere i Ryder Cup-sammenheng.

 

 

I den andre matchen var det store spørsmålstegn knyttet til Bubba Watson og Webb Simpson, som skuffet stort under åpningsdagen, men mot Sergio Garcia og Alex Norén klarte de å snu spillet sitt rundt: amerikanerne var fire opp i matchen allerede etter åtte hull, og de holdt til slutt inn til seier 3&2.

 

 

Men det var Tommy Fleetwood og Francesco Molinari som fortsatte å spille hovedrollen lørdag. Deres match mot Tiger Woods og Bryson DeChambeau var en maktdemonstrasjon fra start til slutt, og de ga aldri amerikanerne en eneste pustepause. På det 14. hullet var matchen over.

– Jeg er litt emosjonell akkurat nå. Vi var virkelig, virkelig gode denne ettermiddagen, og det å skrive historie sammen er veldig spesielt, uttalte Fleetwood til Golf Channel etter at han og Molinari hadde maltraktert Tiger og DeChambeau – to av verdens mest formsterke spillere på vei inn til turneringen.

Tiger står for øvrig nå med hele 20 tap i Ryder Cup-sammenheng og kun 13 seiere. Francesco Molinari hadde ikke vunnet en eneste Ryder Cup-match før denne uken. Den statistikken kan man trygt si har blitt pyntet pent på de to siste dagene!

– Jeg er ganske forbanna nå, på grunn av det faktum at jeg har tapt tre matcher uten at jeg føler jeg har spilt dårlig. Det er det som er frustrerende med matchspill. I de tre matchene vi har spilt misset de aldri en putt innenfor tre meter. Det er vanskelig å gjøre. Å spille mot et lag som det, som putter så bra, da må man gjøre mange birdies selv, og det har vi ikke klart, sier en skuffet Woods, som definitivt er tilbake på jorden igjen etter forrige ukes seier i Tour Championship – hans første triumf på over fem år.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han både prikker fairwayer, treffer greener og senker viktige putter. Tommy Fleetwood er tilsynelatende umulig å møte i match. (Foto: Getty Images)

På søndag har Molinari og Fleetwood muligheten til å bli de første spillerne siden Larry Nelson i 1979 (og den fjerde og femte noensinne) som vinner alle fem matcher i samme Ryder Cup.

I dagens siste match holdt kompisene Jordan Spieth og Justin Thomas USAs håp om sin første Ryder Cup-seier på europeisk jord siden 1993 i live med å vinne sin andre match for dagen. Verken Rory McIlroy eller Ian Poulter maktet å gi amerikanerne en ordentlig utfordring i foursome-matchen, og de røk til slutt på et 4&3-nederlag.

Med 2-2- i foursome-matchene beholdt Europa sitt forsprang på fire poeng før søndagens tolv avgjørende singelmatcher. Med stillingen 10-6 trenger de nå bare fire og et halvt poeng til for å vinne turneringen.

Europa-kaptein Thomas Bjørn understreker imidlertid at de ikke tar noen ting for gitt:

– Historien har vist både meg og alle andre på laget at det ikke er over før det er over. Det er ikke avgjort før alle poengene er delt ut, sier Bjørn.

Og dansken vet utmerket godt hva han snakker om, for da han var visekaptein under Ryder Cup på Medinah i 2012, ledet USA nettopp 10-6 mot Europa før siste dag. Men Europa svarte med en vanvittig opphenting og vant turneringen, som i ettertid har blitt døpt «Mirakelet på Medinah».

Nå må USA-kaptein Jim Furyk krysse fingrene for et mirakel på Le Golf National.

(Se oppsettet for søndagens singelmatcher under)

 

 

 

Oppsett søndag

1. Rory McIlroy mot Justin Thomas

2. Paul Casey mot Brooks Koepka

3. Justin Rose mot Webb Simpson

4. Jon Rahm mot Tiger Woods

5. Tommy Fleetwood mot Tony Finau

6. Ian Poulter mot Dustin Johnson

7. Thorbjørn Olesen mot Jordan Spieth

8. Sergio Garcia mot Rickie Fowler

9. Francesco Molinari mot Phil Mickelson

10. Tyrrell Hatton mot Patrick Reed

11. Henrik Stenson mot Bubba Watson

12. Alexander Noren mot Bryson DeChambeau

(Artikkelen oppdateres)

– – –

Fra formiddagens fourball-matcher

Ny europeisk maktdemonstrasjon – drar ifra USA

Europa er i ferd med å feste et lite grep om Ryder Cup etter å ha fulgt opp fredagens historiske foursome-forestilling med å dra ytterligere ifra i fourball-rundene lørdag formiddag.

Når en halvannen dag gjenstår av Ryder Cup er stillingen nå 8-4 i Europas favør etter at de vant tre og tapte én av fourballrundene lørdag.

De behøver nå bare å vinne 6,5 av de resterende 16 poengene som gjenstår å deles ut på Le Golf National for å ta tilbake trofeet som de mistet på Hazeltine for to år siden.

Europa startet der de slapp lørdag morgen, anført av Sergio Garcia og Rory McIlroy i dagens første match mot Brooks Koepka og Tony Finau. McIlroy hadde en miserabel start på turneringen fredag morgen, men ble røsket tilbake til sitt gamle jeg i tospann med Ian Poulter på ettermiddagen. Lørdag valgte kaptein Thomas Bjørn å sette Rory sammen med en annen spiller som alltid finner formen når Ryder Cup spilles, og Garcia og Rory leverte varene fra første stund.

Takket være en forrykende front-nine ledet de med fire opp da det gjenstod fem hull, men Finau og Koepka gjorde det plutselig spennende da de vant tre hull på rad. Med stillingen én opp med to hull igjen å spille svarte Sergio Garcia med å sette en lang birdieputt på det siste hullet for å sende publikum i ekstase og også sette tonen for en strålende start på dagen for Europa.

 

 

I match nummer to fikk Paul Casey og Tyrrell Hatton fornyet tillit til tross for at de tapte fredagens åpningsmatch – og kanskje ikke så rart: De gikk fourballmatchen mot Jordan Spieth og Justin Thomas åtte under par, men amerikanerne spilte enda bedre. Lørdag møtte de Dustin Johnson og Rickie Fowler, og takket være storspill fra Paul Casey på de første ni hullene hadde europeerne stålkontroll og vant til slutt 3&2 mot de amerikanske superstjernene.

Tommy Fleetwood og Francesco Molinari var det eneste paret som scoret full pott for Europa den første dagen, og i omkampen mot Tiger Woods og Patrick Reed dominerte de igjen. De skaffet seg en tidlig to opp-ledelse, men Woods og Reed utlignet med å vinne hull 7 og 10.

Patrick «Captain America» Reed spilte på sin side elendig golf gjennom hele runden, og til slutt gikk Tiger omsider tom for energi og klarte ikke lenger å bære laget. Molinari og Fleetwood svarte med å vinne tre hull på rad fra hull 11 til 13, og med nok en hullseier på det 15. vant de med utklassingssifrene 4&3.

Dermed har de vunnet tre av tre mulige matcher, og dermed har de mulighet til å bli det første paret noensinne som vinner fire av fire mulige poeng i én og samme Ryder Cup-turnering.

På dette tidspunktet hadde Europa vunnet åtte matcher på rad og amerikanerne hadde desperat behov for poeng. Det sørget Justin Thomas og Jordan Spieth i den siste matchen for ved å slå kruttønnene Ian Poulter og Jon Rahm 2&1.

Ettermiddagens foursomerunder er allerede i gang, og Thomas Bjørn har ikke overraskende satt ut de samme lagene som vant fire av fire matcher for et døgn siden.

Oppsettet ser slik ut:

1. Henrik Stenson og Justin Rose mot Dustin Johnson og Brooks Koepka
2. Sergio Garcia og Alex Norén mot Bubba Watson og Webb Simpson
3. Francesco Molinari og Tommy Fleetwood mot Tiger Woods og Bryson DeChambeau
4. Ian Poulter og Rory McIlroy mot Justin Thomas og Jordan Spieth

Rapport fra dag 1: Europa slo tilbake med historisk comeback