Mandag braket årets høydepunkt i internasjonal amatørgolf løs i California på fasjonable Bel Air Country Club og selveste Riviera Country Club.

Norge har for første gang tre amatører blant de 40 beste i verden, og både Viktor Hovland (nr. 17 i verden), Kristoffer Reitan (nr. 25 i verden) og Kristoffer Ventura (nr. 34 i verden) stilte til start. Det var imidlertid bare Ventura (Oslo GK) som sikret seg en plass blant i sluttspillet.

Onsdag var det duket for første sluttspillmatch mot amerikaneren Hayden Buckley. Der klinte Ventura til med utklassingsseier 7&5, etter å ha gått de tolv hullene på Riviera på fem under par. En imponerende score på en bane som er fast stopp på PGA-touren hvert år

I 16-delsfinalen torsdag morgen var Hayden Wood fra USA neste motstander for Ventura. Wood, som er lagkamerat av Ventura på Oklahoma State University, ligger ranket som nummer 322 i verden, og Ventura var dermed favoritt til å vinne. Og han innfridde favorittstempelet så til de grader.

Med seks birdies og en eagle på scorekortet vant han matchen 3&2, og avanserte dermed til åttedelsfinale mot skotten Connor Syme – en spiller Ventura kjenner godt fra før. 

– Jeg spilte like bra som i går, om ikke enda bedre. Banen passer meg tydeligvis ganske bra. Jeg prøver bare å spille bra golf og kose meg. Jeg kjenner Connor ganske godt fra før, så det blir gøy, sa Ventura til Norsk Golf etter 16-delsfinalen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ventura vartet opp med noe av sin beste golf noensinne i matchen mot Hayden Wood. (Foto: USGA)

Connor Syme er ranket som nummer 11 i verden, og startet sluttspillet med å slå ut verdenstoer Maverick McNealy. I ettermiddagens match mot Ventura ble han akkurat så tøff motstand som ventet.

Berg-og-dalbane-matchen vippet frem og tilbake fra start til slutt, og på de 18 hullene de spilte, var det bare fem hull som ble delt. Ventura lå to ned ved runding, men slo tilbake med å vinne to hull på rad på starten av back-nine.

Syme tok tilbake ledelsen med par på hull 15, men igjen kontret Ventura med birdie på hull 16. Etter at de utvekslet hvert sitt par på hull 17, stod det helt likt før det siste hullet. Dessverre for Ventura sparte Connor Syme det beste til slutt. Fra 25 meter pitchet han i for birdie og seier i matchen, og avsluttet dermed nordmannens U.S. Amateur-eventyr for denne gang.

Ventura gikk de 18 hullene på par, mens Syme sin score tilsvarte en runde på  én under par.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Kristoffer Ventura startet mandagens slagspill-kvalifisering i U.S. Amateur tregt med en runde på fire over par på Riviera, men slo sterkt tilbake på Bel Air CC tirsdag. Med en runde på tre under par klatret han opp til delt 29.-plass og trygt innenfor kvalifiseringsgrensen.

Og i sluttspill visste han at alt kan skje. 

– Dette er helt klart den beste turneringen man kan spille som amatør. Målet er å spille steady golf og komme meg til match play. Der har jeg mye erfaring og vet at jeg kan komme langt, sa Ventura til Norsk Golf før turneringen slo i gang.

Hele verdens amatør-elite er samlet i det som ikke bare er verdens største amatørturneringer – men en av verdens mest prestisjetunge golfturneringer.

Kristoffer Ventura spiller til daglig collegegolf for Oklahoma State University sammen med Viktor Hovland, som er rangert som USAs fjerde beste collegelag. Ventura har rukket å vinne to turneringer mens han har vært på college. Til høsten tar han fatt på sitt fjerde og siste år som student.

Yngleplass for kommende stjerner

Tiger Woods vant som tenåring U.S. Amateur tre ganger på rad. Det har ingen andre klart. (Foto: Getty Images)

Sluttspillet i U.S. Amateur sendes på riksdekkende TV i USA, og blant tidligere vinnere finner vi navn som Tiger Woods, Phil Mickelson, Matt Kuchar og Justin Leonard, samt legender som Jack Nicklaus, Arnold Palmer og Bobby Jones. Da Jones vant, ble turneringen faktisk regnet som en av golfens «majorer». 

De siste årene er Bryson DeChambeau og Matthew Fitzpatrick blant spillerne som har vunnet U.S. Amateur. DeChambeau vant nylig sin første PGA Tour-turnering, mens Fitzpatrick på sin side allerede har rukket å representere Europa i Ryder Cup.

De neste dagene skal feltet halveres dag for dag, før finalen går av stabelen over 36 hull på søndag.

Norsk exit

Kristoffer Venturas Oklahoma State University-lagkamerat Viktor Hovland (Miklagard Golf) og hans kommende rival på University of Texas, Kristoffer Reitan (Oslo GK) var dessverre begge langt unna å klare cuten denne uken. 

Hovland lå helt på vippegrensen etter sin åpningsrunde på to over par på Bel Air, men fikk juling av Riviera på torsdag. Med 78 slag på scorekortet falt han til ti over par sammenlagt.

Kristoffer Reitan var avhengig av en kanonrunde på tirsdag etter å ha åpnet turneringen med en blytung runde på syv over par. Han løftet spillet betraktelig på Bel Air, men med +8 sammenlagt havnet han likevel fire slag bak cutstreken. Denne uken markerer for øvrig Reitans første uke som USA-boer. Neste uke reiser han til Texas for å påbegynne tilværelsen som collegespiller.

Leaderboard U.S. Amateur