Reitan leverte en fjerderunde på fire under par på Lumines Lakes-bane tirsdag og har nå klatret helt opp til 5.-plass på leaderboardet.

Med -15 totalt har han kun fem slag opp til lederen Daniel Gavins fra England, men enda viktigere: han har skaffet seg en luke på fire slag ned til kvalifiseringsgrensen.

Vi minner nok en gang om at det er de 25 beste og like etter seks runder som sikrer spill på europatouren neste sesong.

– Jeg er veldig godt fornøyd med å komme meg inn på fire under par til slutt. Jeg spilte veldig bra i dag, og slo mange fantastiske innspill. Men det var også en ganske spesiell runde, sier Reitan til Norsk Golf.

Etter å ha åpnet dagen med bogey fulgte Reitan opp med å slå det ene strøkne jernslaget etter det andre. Puttene ville derimot ikke i, og han hadde hele fem birdieputter på de første ni som tok i hullkanten uten å falle ned i koppen.

Med en birdie på hull 8 kom han seg endelig til én under par for dagen, men det snudde raskt med en knyttneve i mellomgulvet på det niende hullet:

– Vi fikk beskjed fra en dommer om å speede opp. Det stresset meg litt på utslaget. Jeg gjorde ting litt for fort, misset høyre og ballen fikk en kjempesprett out-of-bounds. Og bogey-putten min snurret 360 grader i hullkanten, slik at det ble en dobbel. Det var tungt å svelge, forteller Reitan.

Det ble heldigvis også hans siste tapte slag for dagen. Reitan svarte umiddelbart med birdie på det påfølgende hullet, og derfra og inn så han seg aldri tilbake.

På hull 13, 14 og 15 klistret han tre innspill på rad helt inntil pinnen for tre enkle birdies, og med dagens sjette birdie på hull 18 etter nok et bra innspill med wedgen kunne han signere for en sterk 67-runde.

– Det var veldig deilig å avslutte på den måten. Jeg er stolt over hvordan jeg klarte å nullstille meg etter hull 9 og slå tilbake. Jeg følte jeg egentlig slo veldig bra i hele dag, og de tingene jeg slet med i går, fikk jeg rettet opp. Jeg hadde god kontroll på slagene mine nesten hele veien.

Reitan skal også spille de to siste rundene på Lakes Course. Det er også hans soleklare favoritt av de to banene: Mens han er tre under par sammenlagt på Hills-banen, er han hele tolv under par sammenlagt på Lakes.

Krogh og Tage like bak – Olsen misser cuten

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kristian Krogh Johannessen ligger bare to slag utenfor kvalifiseringsgrensen med to runder igjen å spille. (Foto: Getty Images)

Mens Reitan for øyeblikket har skaffet seg en liten luke ned til 25.-plassen, ligger Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK) akkurat på utsiden med ett slags margin når to runder gjenstår. Dermed har også han gode muligheter til å ta steget opp til Europas eliteserie.

Han deler 28.-plassen på elleve under par, og i likhet med Reitan leverte han sin fjerde strake runde under par tirsdag.

Krogh kom raskt ut av portene med birdies på sine to første hull for dagen, og etter syv strake par gjorde han nok en birdie på hull 10. Dessverre kom to bogeys på rad på det 14. og 15. hullet, men han svarte med en velsmakende birdie på det avsluttende par 5-hullet for en score på 69 slag på Lakes Course.

Tre slag bak Krogh følger Eirik Tage Johansen (Stavanger GK), som deler 46.-plassen etter en runde på én under par på den vanskeligere Hills Course.

De færreste hadde nok levnet Eirik Tage Johansen noe som helst sjans til å utfordre om europatour-kortet etter at han startet uken med en score på én over par etter to runder, men han meldte seg for alvor tilbake i kampen med en knallrunde på åtte under par mandag.

Tage, som endte på 24.-plass sammenlagt på Challenge Tour denne sesongen, har vist flere ganger tidligere at han har det som skal til i Europas tøffeste golf-maraton: Hele fire ganger tidligere i karrieren har han kommet seg gjennom det trange nåløyet i finalen og spilt seg til en plass på europatouren. Sist gang han spilte på europatouren, var for åtte år siden.

For Tages klubbkamerat Aksel K. Olsen ble det dessverre misset cut på Lumine GC. Olsen var oppe på 16.-plass etter to runder, men raste nedover listene med en 75-runde mandag. Årets sammenlagtvinner på Nordic League gikk én over par på fjerderunden, og med -4 totalt endte han to slag bak cuten. 

Uavhengig av hvordan det går videre, er både Krogh, Tage og Olsen sikret Challenge Tour-spill neste sesong.

Reitan: – Har bevist for meg selv at jeg har nivået inne

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Uavhengig av hvordan det går de to siste rundene har Kristoffer Reitan bevist for seg selv at han hører hjemme i dette selskapet. Men det er bare en topp-25-plassering som kan få ham til å si fra seg amatørstatusen sin. (Foto: Getty Images)

Etter å ha startet sin debut i q-school-finalen med en monsterrunde på åtte under par lørdag, fulgte Kristoffer Reitan opp med runder på to og én under par.

Han beskrev mandagens tredje runde på Hills-banen som «en jævla krig», men til tross for at han tidvis slet kraftig med utslagene, klarte han altså likevel å krangle seg til en runde under par.

Jeg synes jeg gjør mye riktig i satsingen min, og jeg føler meg mentalt mye sterkere enn jeg har gjort tidligere

Kristoffer Reitan

Og som historien har vist i tidligere europatour-kvalifiseringer, er det nettopp dét denne turneringen handler om: Man behøver ikke å levere kanongolf hele veien for å kvalifisere seg til europatouren; det viktigste er å unngå de dårlige rundene.

Og det har Reitan definitivt lyktes med så langt.

Reitan, som også måtte spille seg gjennom begge de to første kvalifiseringsstegene for å ta seg til q-school-finalen, sier han ikke er overrasket over at han har levert bra i sin første opptreden i kvalifiseringen.

– Jeg synes jeg gjør mye riktig i satsingen min, og jeg føler meg mentalt mye sterkere enn jeg har gjort tidligere. Jeg vil ikke si jeg er overrasket over spillet mitt, men jeg visste ikke helt hva jeg skulle forvente med tanke på at jeg ikke har spilt denne turneringen før.

– Uavhengig av hvordan det skulle gå de to siste rundene, har jeg bevist for meg selv denne uken at jeg har nivået inne. Det gir mye selvtillit å spille så bra mot alle proffene her, sier Reitan, som bare tar steget inn i de profesjonelles rekker dersom han ender topp-25 denne uken.

– – –

Rapport fra 3. runde: Tage «back in business» – Reitan måtte krige

Rapport fra 2. runde: Tre nordmenn i rute i finalen

Rapport fra 1. runde: Reitan startet med monsterrunde i Spania

Leaderboard