20 birdies på tre runder. Det har vært oppskriften for Kristoffer Reitan i slagspilldelen av ISPS Handa World Super 6  Perth.

Etter å ha falt fra delt ledelse til 35.-plass med en blytung runde på fem over par fredag slo Reitan kraftig tilbake i lørdagens tredje runde.

Med kniven på strupen klarte nøyet han seg ikke bare med å klatre til riktig side av cutstreken, som er satt ved topp-24; han er også tilbake ved toppen av leaderboardet.

– Det var en ekstremt god følelse å slå tilbake etter den tunge dagen i går. Etter runden måtte jeg virkelig tenke gjennom hva jeg gjorde galt. Jeg fikk notert ned noen mentale punkter som jeg skulle fokusere på i dag. Jeg spilte veldig fint og er sykt happy akkurat nå, sier Reitan til Norsk Golf etter runden.

20-åringen fra Oslo GK startet dagen med birdie på hull 11, hans andre hull for dagen, men mistet det slaget umiddelbart med bogey på det neste hullet. Da svarte han med tre birdies på de fire påfølgende hullene for å runde på tre under par.

Back-nine startet slik han startet runden med birdie-bogey, men med en knallinnspurt med fire birdies på de syv siste hullene kunne han signere for en runde på syv under par – hans andre 65-runde denne uken. Det er en tangering av hans beste runde som profesjonell.

Dermed deler han øyeblikket andreplassen sammen med tre andre spillere, kun ett slag bak lederen Per Langfors.

– Slagmessig var det stabilt hele veien i dag, og jeg ga meg selv veldig mange gode birdiesjanser. Jeg senket ikke så mange lange putter, men putteren var sinnsykt bra fra fem meter og inn. Kanskje det beste det noen gang har vært, forklarer Reitan.

(Artikkelen fortsetter under)

Reitans scorekort har så langt vært av de fargerike slagene. Heldigvis er det mest røde tall.

– Alt kan skje

Ukens turnering spilles med et format litt utenom det vanlige. Etter de tre første rundene med slagspill skal uken avsluttes med fem vinn eller forsvinn-sekshullsmatcher søndag.

Cuten ble først satt ved topp-65 etter to runder, og lørdag avanserte de 24 beste til matchspillet.

Reitan får en ekstra fordel siden han klarte å snike seg med i topp-8: den gjør at han slipper å spille første runde av matchspillet, og han er nå allerede sikret minst en delt 9.-plass. Vi minner om at dette er kun Reitans femte turnering i det gode selskap på europatouren.

– Det blir veldig spennende. Jeg har egentlig ikke rukket å tenke så mye på at vi skal spille matcher. Jeg skal tenke gjennom strategien litt i kveld og se om det er noe som må gjøres annerledes, og jeg tror de kommer til å gjøre noen endringer på banen og sette opp noen «funky» teesteder. Det viktigste blir bare å fortsette å spille god golf.

I sine år på det norske landslaget som amatør fikk Reitan god erfaring med matchspill internasjonalt. Han er imidlertid usikker på om det gir ham noen fordel før søndagen.

– Det er jo et helt annet nivå her på europatouren. Dessuten kan hva som helst skje når matchene bare er på seks hull. Men jeg gleder meg veldig til utfordringen!

Det har aldri skjedd tidligere at en norsk spiller har vunnet på europatouren. Det nærmeste noen han kommet, er Henrik Bjørnstad og Øyvind Rojahn. Bjørnstad tapte i omspill i Hong Kong Open i 2001, mens Rojahn kom på andreplass i Cannes Open i 1995. 

Reitan tar fatt på åttedelsfinalen klokken 03.10 norsk tid. Turneringen sendes på Viasat.

Vil være mer offensiv

Reitan sa til Norsk Golf tidligere i uken at han begynner å føle seg mer og mer komfortabel i selskap med Europas beste spillere. Det gjør det også lettere for ham å spille til styrkene sine. Reitan sier han må utvikle nivået han hadde i fjor, hvis han skal gjøre det til en vane å kjempe i toppen på touren.

– Jeg føler det ikke er ferdighetene det står mest på, men heller det mentale og måten jeg takler press. Jeg slapper mer og mer av for hver uke jeg har spilt, og jeg spiller min soleklart beste golf når jeg våger å slippe meg litt løs.

Jeg slapper mer og mer av for hver uke jeg har spilt, og jeg spiller min soleklart beste golf når jeg våger å slippe meg litt løs.

Kristoffer Reitan

Reitan sier han har gått inn i seg selv den siste måneden for å finne ut av hva han kan gjøre for å løfte spillet sitt til et nytt nivå. Han er klar på at det viktigste for ham er å våge å tenke mer offensivt.

– Det dreier seg ikke nødvendigvis om å ha en mer offensiv spilleplan, men heller måten jeg gjennomfører slagene på. Det er ingen av spillerne i toppen her som er defensive i utførelsen av slagene. Jeg må slippe meg mer løs og gå ut av komfortsongen og ikke tenke så mye på konsekvenser, men heller se mulighetene. I dag klarte jeg å slippe meg ordentlig løs, konstaterer han.

NB! Espen Kofstad (Oslo GK) og Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK) deltok også denne uken, men misset begge cuten etter to runder.

Leaderboard