Årets norgesmesterskap på Holtsmark GK har det sterkeste startfeltet i et NM noensinne.

Etter første runde er brorparten av de største favorittene samlet i toppen, men for den riksdekkende pressen som møtte opp for å dekke turneringen torsdag, var det bare én spiller det dreide seg om, nemlig tennisspilleren i motsatt ende av leaderboardet.

Les også: Følte spillet var dårlig – fulgte opp med albatross og tangert banerekord

Som arrangørklubb har Holtsmark Golfklubb fire spesialinvitasjoner, såkalte «wild-cards», til disposisjon, og det vakte oppsikt da de valgte å bruke et av dem på et av deres nyeste medlemmer, Casper Ruud, som har hatt mye tid til overs i sommer på grunn av korona-pandemien.

Bakgrunn: Casper Ruud klar for NM: – Jeg kommer til å være nervøs

Ruud, som for tiden står oppført med 1,7 i handicap, uttalte til Norsk Golf før turneringen startet, at han hadde som ambisiøst mål om å klare cuten.

Det må han nå se langt etter.

(Artikkelen fortsetter under)

Både VG, NRK og TV2 fulgte Ruuds åpningsrunde i NM tett. Her blir han intervjuet av Eurosports Carsten Skjelbreid etter åpningsrunden. (Foto: Christian Døvle)

Torsdag fikk han en katastrofal start da han åpnet med en kvadruppelbogey etter å ha slått to baller i skogen på sitt første hull for dagen. Resten av runden ble en kamp i motbakke. Da dagen var omme stod det 89 slag på scorekortet hans, 17 over par.

Det holder til 107.-plass – nest dårligst av alle i feltet.

– Det var en ordentlig marerittstart. Jeg hadde alt for mange «fuck-up»-hull. Jeg pleier vanligvis å drive bra, men i dag misset jeg begge veier. Da blir man hardt straffet her. Jeg må tilbake på rangen og finne ut av det, sa Ruud til Norsk Golf etter runden.

Ruud legger ikke skjul på at spenningsnivået var høyt da han stod på første tee torsdag morgen.

– Jeg var anspent og nervøs. Jeg vet jeg har lagt listen høyt ved at NM er den første ordentlige golfturneringen jeg spiller. Man merker jo raskt at man ikke akkurat hører hjemme her, smiler Ruud.

Det er fort gjort for en 2-handicaper å gå høyt på 80-tallet her ute.

Kristoffer Reitan

Selv om han ligger helt sist, tok han det med et stort smil. Ruud sier han forventet å score bedre enn han gjorde i dag, men på slutten av runden var han bare lettet over å ha holdt seg unna det stygge 90-tallet.

– Nå handler det bare om å unngå sisteplassen. Hvis jeg kan klare å begynne å finne fairwayer igjen, er det kanskje en mulighet!

Kristoffer Reitan har tidligere gått på Wang toppidrettsgymnas med Ruud. Han ble ikke overrasket over at kompisen måtte kjempe hardt i turneringsdebuten.

(Artikkelen fortsetter under)

Casper Ruud ligger 25 slag bak lederen Jarand Ekeland Arnøy på Holtsmark. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

– Det er noe helt annet å spille turnering og å spille selskapsrunder. I tillegg til at det er mer press, er det tøffere flaggplasseringer enn man er vant til. Og når det er så vått i bakken som det var i dag, blir det enda tøffere. Jeg synes 89 slag ikke er noe å skamme seg over. Det er fort gjort for en 2-handicaper å gå høyt på 80-tallet her ute, sier Reitan til Norsk Golf.

Det er kult å se hvor mange gode golfere Norge er i ferd med å få frem

Casper Ruud

Åpningsrunden av NM har vært en birdiefest på toppen av leaderboardet, og Ruud måtte bare ta av seg hatten for nivået på de beste spillerne.

Da han regnet seg frem til at han lå 25 slag bak lederen Jarand Arnøy, brøt han ut i latter.

– Det er jo litt komisk, da! Man kan ikke gjøre annet enn å bli veldig imponert. Det er kult å se hvor mange gode golfere Norge er i ferd med å få frem, og det er sikkert enda fler som tenker at de har mulighet til å slå gjennom etter at Viktor Hovland kom ut på PGA-touren. Jeg gleder meg til å følge utviklingen til alle sammen, sier Ruud.