På Solheim Cup i Iowa: Arne Hole

– Bare det at hun ble her og ikke reiste hjem da hun måtte melde forfall, betydde en hel del. Da så de andre jentene at Suzann bryr seg om dem, sier verdens beste, kvinnelige golfspiller gjennom alle tider, med 72 seire på LPGA-touren og 17 på LET.

Etter å ha vært visekaptein på Killeen Castle i Irland i 2011, i Colorado i 2013 og på St. Leon-Rot i Tyskland i 2015, har 46-åringen nå fått hovedansvaret. Og som kaptein og visekaptein i fire turneringer kan svensken utmerket godt vurdere Tuttas innflytelse.

Les også: Tutta trener til å bli Solheim Cup-kaptein

– Hun er veldig engasjert og «laddad». Suzann kan peppe opp alle, og vi har allerede sett at det har hatt betydning for dem hun har snakket med. Det betyr mye å ha henne her, understreker Sörenstam.

– Ser du på henne som et fremtidig kapteinsemne?

Sörenstam og Tutta i godt humør under torsdagens åpningsseremoni. (Foto: Getty Images)

– Ja! Vi må jo tenke fremover, og derfor ville jeg ha inn Suzann, fortsetter sjefen, som fikk et forvarsel lørdag kveld om at det kunne gå mot forfall.

Onsdag ble det bekreftet. Da forsvant Catriona Matthew ut av kapteinsteamet og inn på laget, og Tutta kom inn som en av tre visekapteiner. De to andre er er Marta Figueras-Dotti og Maria McBride – sistnevnte bedre kjent som Maria Hjorth. Hun har fem Solheim-deltagelser bak seg. Figueras-Dotti spilte hele 16 år på LPGA, men vant bare én gang.

– Svekkes Europa ved at Suzann ikke spiller, Sörenstam?

– Vi ville selvfølgelig hatt henne med som spiller, men slik gikk det ikke. Og når det ble slik, hadde vi et bra alternativ i Catriona.

(Bra og bra, Sörenstam. Skotten er nummer 87 på pengelisten på LET etter to starter og nummer 102 på LPGA etter 14 turneringer. Men hun er rutinert.)

– Alle ser på USA som store favoritter?

– Ikke jeg. Jeg synes vi har et bra lag, så vi får bare holde «tummerna» og se hva som skjer.

Les også: LPGA-caddie Andreas Thorp: – Dette blir nøkkelen til europeisk seier

USA favoritter

Forrige gang Solheim Cup ble arrangert i USA, endte det med sjokkseier til Europa på Colorado Golf Club: 18-10. Det er også den eneste gangen Europa har vunnet på amerikansk gress. Etter at Karstein Solheim innstiftet turneringen i 1990, har USA vunnet ni ganger, Europa bare fire.

Også denne gangen stiller USA med et lag som på papiret er sterkere enn Europa. Sörenstam har med hele fire debutanter, og det er ikke så veldig imponerende verdensrankinger de har. Men også USA-kaptein Juli Inkster har gått langt ned på listen. Da Jessica Korda meldte forfall, gikk Inkster inn på ark nummer to og tok med veteranen Paula Creamer, som er ranket 112.

Europas dårligst rankede er den danske debutanten Emily Kristine Pedersen (21) på 120. plass. Hvis noen lurer på hvor Marianne Skarpnord ligger an i landskapet, så er hun nummer 318 og er således ikke på julekortlisten til Sörenstam.

Her er oppsettet

Solheim Cup innledes klokken 15.00 norsk tid fredag med foursome. Klokken 20.00 starter fourball. Samme format til samme tider spilles lørdag, mens turneringen avsluttes med tolv singlematcher søndag fra klokken 18.00.

Oppsettet i første foursome fikk dette utfallet (alder og tidligere Solheim Cup-deltagelser i parentes):

1. Mel Reid (29-2)/Charley Hull ((21-2) mot Cristie Kerr (39-8)/Lexi Thompson (22-2)

2. Carlota Ciganda (27-2)/Caroline Masson (28-2) mot Danielle Kang (24-0)/Lizette Salas (28/2)

3. Anna Nordqvist (30-4)/Georgia Hall (21-0) mot Paula Creamer (31-6)/Austin Ernst (25-0)

4. Karine Icher (38-3)/Catriona Matthew (47-8) mot Stacy Lewis (32-3)/Gerina Piller (32-2)

– – –

Amerikanere elsker statistikk og her er noen Solheim-tall (USA nevnt først):

Gjennomsnittsalder 28,3 – 27,4

Verdensranking i snitt: 38,2 – 52,7

Samlet antall seire LPGA/Let: 65/1 – 26/29

Solheim-deltagelser: 36 – 24