Lørdag gikk startskuddet for årets tøffeste maraton på den europeiske golfkalenderen, Q-School-finalen, som spilles over seks runder på Lumine Golf Club i Spania. Her kjemper 156 spillere om 25 plasser på europatouren i 2018.

Etter første runde ligger Eirik Tage Johansen (Stavanger GK) og Jarand Ekeland Arnøy (Fana GK) blant de 25 beste, mens Kristian Krogh Johannessen også følger like bak.

Tage Johansen gjorde kom nylig tilbake etter tre måneders pappaperm, men har ikke vist tegn til rusk i maskineriet i comebacket sitt. Lørdag startet han med en solid 68-runde på Lumine Lake Course, bestående av fire birdies, én bogey og resten par. Med -3 sammenlagt deler han 14.-plassen, fire slag bak lederen Gary Stal fra Frankrike. Tage, som allerede er sikret en kategori på Challenge Tour i 2018, er den nordmannen som har kvalifisert seg til europatouren gjennom Q-School flest ganger tidligere: Hele fire ganger har han klart å komme seg gjennom det trange nåløyet og hele veien til europatouren. 

Også Jarand Ekeland Arnøy er sikret en kategori på Challenge Tour neste år. Etter første runde ligger han imidlertid på den 25. og siste plassen som gir europatour-opprykk. 20-åringen, som startet sesongen på Nordic League, hadde fire bogeys på åpningsrunden på Lumine Hills Course, men med to birdies og to eagles på par-4-hull kom han seg inn på to under par for dagen.

– Nice med to eagles, på par 4-hull til og med! Jeg er veldig fornøyd med runden. Det blåste veldig mye tidlig om morgenen da spilte jeg front-nine på Hills. Det er de smaleste og vanskeligste hullene her. De siste ni hullene er lettere, og med mindre vind ble det lettere å gjøre birdies i stedet for å kjempe for par. Jeg senket en 15-metersputt på hull 12 og en pitch fra 40 meter på hull 17. Det hjalp bra på scoren, smiler Arnøy til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under)

Ett slag bak Arnøy følger Kristian Krogh Johannessen på 41.-plass etter en 71-runde på Hills Course. Mens Tage og Arnøy er sikret kategorier på Challenge Tour neste år, er det mer på spill for Johannessen; Hvis han klarer cuten denne uken, det vil si topp-70 etter fire runder, kvalifiserer han seg til Challenge Tour. Hvis ikke han klarer det, rykker han ned til Nordic League.

Johannessen sikret seg en plass i denne ukens finale med et nødskrik. Han lå dårlig an i innspurten av andresteget, men avsluttet med tre birdies på fire siste hullene for å sikre seg en plass. Det var en etterlengtet opptur i en ellers tung sesong.

– Jeg har trent mye mer på følelse enn jeg har pleid tidligere. I stedet for å trene teknikk har jeg nesten bare trent måltrening og forsøkt å bli så «sharp» som mulig. Det har hjulpet meg til å finne tilbake til en god følelse igjen, sa Johannessen til Norsk Golf.

I tillegg til de tre nordmennene er det også grunn til å følge spent med på hva som skjer med svenske Åke Nilsson. Han deler 41.-plassen sammen med Krogh Johannessen på én under par.

Hvis Nilsson klarer cuten etter fire runder, rykker Aksel K. Olsen fra Stavanger opp til Challenge Tour i 2018. Olsen endte nemlig på sjetteplass på Nordic League sammenlagt, én plass utenfor arbeidstillatelse på Challenge Tour, men hvis Nilsson klarer cuten, flyttes Olsen én plass oppover Nordic League-listen.

Leaderboard Q-School