Frem til søndagens runde hadde turneringen vært preget av lav energi, tregt spill, en bane mange syntes var satt opp for vanskelig, og litt få av de aller største navnene i toppen. Ja, noen ville til og med hevde at turneringen hadde vært litt…kjedelig. Søndag var historien en helt annen.

24 år gamle Justin Thomas har hatt en drømmesesong så langt med tre seiere, en 59-runde på Hawaii og U.S. Open-rekorden med sin 63-runde på Erin Hills tidligere i sommer.

Nå kan han også kalle seg selv en majorvinner etter å ha avsluttet PGA Championship med en 68-runde (-3) som løftet ham fra fjerdeplass til seier med to slags margin over Francesco Molinari, Louis Oosthuizen og Patrick Reed. 

Allerede tidlig i runden fikk man noen tegn på at dette var Thomas sin dag. Han hadde en egen selvtillit i gangen, spilte aggressivt, hadde litt flaks der han trengte det, en chip-in på et perfekt tidspunkt og en birdieputt hvor ballen ble liggende åtte sekunder på hullkanten før den forsvant ned i mørket.

– Jeg hadde virkelig troen på at jeg kom til å vinne. Jeg hadde en uforklarlig ro hele uken og i hele dag, sier Thomas.

Med seieren blir Thomas en del av en eksklusiv gruppe navn som har vunnet fire turneringer, inkludert en major, i én sesong som 24-åring eller yngre: Jack Nicklaus, Tiger Woods, Rory McIlroy og Jordan Spieth.

Thomas, som er vokst opp i en familie av PGA-proer, er en av tourens største naturtalenter. Med en ramme på 177 centimeter og 65 kilo er han ikke blant de største spillerne på touren, men han svinger køllen i en forrykende fart og er blant de lengstslående på touren.

Den lengden fikk han bruk for på det vanskelige hull 17 på søndag, et skremmende par 3-hull over vann. Thomas dro opp syverjerner (!) fra 200 meter og slo ballen til tre meter fra hullet. Han senket birdieputten som sikret ham en luke på tre slag før avslutningshullet.

– Det var ett av de beste slagene jeg har slått i hele livet mitt. Jeg kommer aldri til å glemme synet av det slaget, hvordan den landet og rullet nærmere hullet på.

Dermed kunne han spasere oppover fairway på hull 18 mens publikum ropte «J.T! J.T! J.T!». Blant de første til å gratulere ham på hull 18 var Jordan Spieth og Rickie Fowler. 

Mens Fowler ennå har til gode å vinne sin første major-seier, jaktet Spieth den eneste majoren som mangler i samlingen sin, denne uken. Med Thomas sin seier har de to gamle kompisene nå «samarbeidet» om å vinne «the career grand slam»:

Justin Thomas og Jordan Spieth sammen under en turnering i barndommen. 

Mens Francesco Molinari, Patrick Reed og Louis Oosthuizen delte andreplassen på Quail Hollow, fulgte Rickie Fowler og Hideki Matsuyama på plassen bak. Matsuyama ledet turneringen etter halvspilt sisterunde, men kollapset med fem bogeys på de siste ni. Lederen før siste runde, Kevin Kisner, klarte heller ikke å holde hele veien inn. I løpet av de siste to timene falt han fra delt ledelse til 7.-plass med tre bogeys og en dobbelbogey i innspurten.

Om tre uker braker årets sluttspill på PGA-touren, FedEx Cup-løs. Det eneste som sannsynligvis kan hindre Justin Thomas i å bli kåret til årets spiller på PGA-touren nå, er hvis Jordan Spieth vinner to turneringer i innspurten og FedEx Cup-sammenlagt.

En det gjenstår å se om kommer til å delta i FedEx Cup, er Rory McIlroy. Nord-iren var en av forhåndsfavorittene på Quail Hollow, men skuffet med en delt 22.-plass. Etter runden fortalte han at han er plaget av en skade som han ennå ikke vet helt omfanget av. Han sliter med ryggspasmer og nummenhet i venstrearmen.

– Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Det kan hende dere ikke ser meg igjen før neste år. Og det kan hende dere ser meg igjen allerede neste uke. Det kommer litt an på, sier McIlroy.

Topp-10 PGA Championship

1. Justin Thomas (USA) -8

T2. Francesco Molinari (Italia) -6

T2. Louis Oosthuizen (Sør-Afrika) -6

T2. Patrick Reed (USA) -5

T5. Rickie Fowler (USA) -4

T5. Hideki Matsuyama (Japan) -4

T7. Graham DeLaet (Canada) -3

T7. Kevin Kisner (USA) -3

T9. Jordan Smith (England) -2

T9. Jason Day (Australia) -2

T9. Chris Stroud (USA) -2

T9. Matt Kuchar (USA) -2

 

Resultater PGA Championship