(NB! Artikkelen under ble publisert etter Hovlands sisterunde i Masters i fjor)

For bare sjette gang i historien avsluttet en amatør The Masters under par sammenlagt. Viktor Hovland ble beste amatør og sikret prestisjetunge Silver Cup etter å ha spilt fryktløs golf gjennom hele majordebuten. Og dette er bare begynnelsen på hva vi har i vente!

For en uke det har vært for Viktor Hovland på sagnomsuste Augusta National!

Han har spilt med syv majorvinnere, han har blitt den andre norske herrespilleren i historien som klarer cuten i en major, og den regjerende U.S. Amateur-vinneren har blitt en publikumsfavoritt med sitt totalt fryktløse spill.

Søndag kronet han drømmeuken med sin tredje strake 71-runde for å avslutte turneringen på en knallsterk 32.-plass, tre under par sammenlagt.

Det var bare ett fattig slag foran Alvaro Ortiz, som ga Hovland en tøff kamp om «low amateur»-tittelen, helt til han bommet sin par-putt fra tre meter på det siste hullet.

Som om uken ikke var perfekt nok fra før, var det Tiger Woods som vant turneringen i det som må være en av idrettshistoriens største comeback-historier.

Etter runden satt Hovland side om side med Tiger i «Buters Cabin» idet Tiger kunne motta sin første grønne jakke på 14 år – og hans femte totalt.

– Jeg kan ikke være mye lykkeligere enn jeg er akkurat nå. Jeg er så glad for å hatt coach Bratton på bagen denne uken. Han har virkelig fått meg til å slappe av, sa Hovland da han ble intervjuet av Jim Nantz foran millioner av TV-seere verden over. 

(Artikkelen fortsetter under)

 

(Video: GOLFTV)

Dermed gjentok historien seg selv fra 2006, da Marius Thorp ble beste amatør i The Open samtidig som Tiger vant på Royal Liverpool.

Hovlands sammenlagtscore på tre under par er den tredje laveste av en amatør i Masters-historien, bedre enn blant andre Tiger Woods, Jack Nicklaus, Sergio Garcia, Phil Mickelson, Bryson DeChambeau og Ben Crenshaw sine amatørscorer.

Faktisk må vi helt tilbake til Charles Coe sin andreplass i 1961 (-7) at en amatør scoret bedre enn Hovland på fire runder!

Tiger Woods sa i pressekonferansen etter seieren at årets Masters har vært et bevis på hvor mye internasjonal amatørgolf har utviklet seg de siste årene.

– Vi er i ferd med å se golfsporten utvide og utvikle seg. Amatørene er sultne og jobber seg oppover, og det er ikke bare i de tradisjonelle golfnasjonene. Golf er virkelig blitt en global sport, og man ser spillere som er mye bedre i ung alder enn de var tidligere, sier Tiger.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

 

(Video: GOLFTV)

Da er det skremmende å tenke på at Hovland bare var sånn halvveis fornøyd med spillet sitt denne uken, og han rotet bort mange slag på greenene tre av rundene.

Det var også tilfellet på søndag da han brukte 33 putter, inkludert en treputt på hans siste hull for dagen. Han treputtet hele seks ganger i løpet av Masters-uken.

Hovland sier det gir mye selvtillit å gjøre det så bra i majordebuten uten sitt «A-game».

– Det er kult. Jeg føler at jeg ikke har kommet hit med mitt beste spill. Men så klarer jeg å komme meg rundt, da. Med en gang jeg har en bra dag, så blir det en lav score. Nei, det er mye positivt å ta ut fra den uka her, sa Hovland da Norsk Golf pratet med ham etter runden.

Jeg synes det er kult at jeg presterer gjennomsnittlig golf og er i en så bra posisjon.

Viktor Hovland

På starten av uken var mantraet til både ham og caddie Alan Bratton at han kom til Augusta for å lære.

Og uken har utvilsomt vært den mest lærerike i hans fortsatt unge karriere.

– Det er utrolig kult å være her og oppleve det hele. Erfaringsmessig er det utrolig å kunne si at jeg har spilt Masters foran så mange mennesker. Hele opplevelsen har vært helt utrolig, sier Hovland.

Han sier uken bare er nok en bekreftelse på hvor mye spillet hans har utviklet seg de siste årene.

– Ja, jeg synes det. Selvfølgelig føler jeg at jeg må spille litt bedre for at jeg kan hamle opp med de som er helt oppe i teten. Men jeg føler at nivået er der hvis jeg spiller bra. Og så handler det om å faktisk få det ut. Jeg synes det er kult at jeg presterer gjennomsnittlig golf, og er i en så bra posisjon.

(Artikkelen fortsetter under)

Viktor Hovland viser frem Oklahoma States håndtegn da han ble hedret som beste amatør. Han hadde også ikledd seg universitetets oransje farger, slik han alltid gjør på sisterundene. (Foto: Getty Images)

Mens Viktor Hovland tilsynelatende har vært totalt uaffisert av presset denne uken, har hele familien hans fulgt nervøst med på sidelinjen.

Selv om de kunne senke skuldrene litt da han klarte cuten på fredag, var det åpenbart at de hadde veldig lyst til å at han skulle ende opp som beste amatør.

– Han spilte veldig bra. Dette er en kjempeopplevelse. Dette kommer jeg til å ha resten av mitt liv. Jeg hadde aldri trodd at jeg kommer til å være her og se på Viktor spille, sa moren hans Galina da vi møtte henne etter at Hovland fullførte runden sin søndag. 

Tidligere i uken meldte The Golf Channes profilerte kommentator Brandel Chamblee at tiden var inne for en amatørscore under par i The Masters, etter å ha møtt Hovland på treningsfeltet på Bears Club i Florida for en måned siden.

– Jeg kan bare tenke meg hvor stort det er for Norge å få frem en slik spiller, sa Chamblee til Norsk Golf om måten Hovland har utviklet seg til å bli en av verdens aller mest lovende, unge spillere.

For ordens skyld: Hvis Hovland hadde hatt status som profesjonell, ville han innkassert cirka 600 000 kroner for 32.-plassen denne uken. Han må imidlertid vente noen måneder før han kan begynne å tenke på premiepenger. Da er det stor sannsynlighet for at han tar steget inn i de profesjonelles rekker.

Hovland sier det er mange hensyn han skal ta når han først bestemmer seg.

– Det må være en riktig avgjørelse basert på mange grunner. Jeg skal gå i tenkeboksen neste uke.

– Men det er ikke tid for det akkurat nå, gliser han.