Trener Hans Åberg er den som har fulgte de norske spillerne nærmest under ukas amatørturnering i Houston, Texas i USA.

– Det var utrolig gøy for spillerne. Det var en fantastisk siste dag og det var tight hele veien inn til slutt, sier den svenske treneren til Norsk Golf etter at 2. plassen var klar.

– Nervepirrende

Da Team Norway, bestående av Renate Grimstad, Dorthea Forbrigd, Markus Braadlie og Carl Didrik Meen Fosaas, hadde spilt ferdig sin tredje og siste runde, stod det «Norway» på toppen av resultatlista.

– Det var litt nervepirrende, men samtidig visste vi at for eksempel hull 17 er et par 5-hull som spilles ganske enkelt, og når Frankrike og Sør-Korea har fire spillere med den kvaliteten, så skulle det mye til for at ikke én av dem gjorde birdie. Vi håpte jo så klart – ikke for at andre spillere skulle mislykkes – men vi håpte jo på gull på det tidspunktet.

LES OGSÅ: Norge tok sølv i stor amatørturnering

– Innerst inne var vi realistiske, og vi skjønte nok at det ikke skulle gå hele veien. Men vi rakk å kjenne litt på det. Vi håpte på medalje, og spillerne er veldig fornøyde med turneringen. Vi er veldig fornøyd med 2. plass.

– Hva var ambisjonene i forkant?

– Ingen i det hele tatt, egentlig. Vi pratet om at målet var å være fornøyde. I forkant er det vanskelig å vite hvordan spillet er på en helt ny bane. For oss handlet det om å støtte hverandre og gjøre så godt man kan. Så vet vi at de norske spillerne er så gode, at om de er fornøyd når de reiser hjem, så har vi gjort det bra.

Se høydepunktene fra finalerunden:

 

Avgjort på siste hull

Det var fire hull igjen å spille da Norge avsluttet sin turnering. I lederballen stod gullet mellom Frankrike og Sør-Korea. Da koreanerne misset sin birdieputt på det siste hullet, hadde de franske spillerne to putter fra et par meter for å sikre seieren.

Åberg har likevel vanskelig for å finne tidspunkt der Norge kunne hentet de to slagene som til slutt skilte gull fra sølv.

– Det er så små marginer, og kikker man etter den og den putten som ikke rullet i, så finner man alltids forbedringspotensiale. Samtidig hadde vi en lang eagleputt som rullet i, så det er gi og ta hele veien. Jeg syns det har vært veldig veldig bra hele veien.

– Først og fremst utrolig gøy

Turneringen The Spirit International består av de beste amatørspillerne fra hele verden. I årets turnering – turneringen spilles annet hvert år – deltok spillere fra nitten nasjoner, fra seks forskjellige kontinenter.

– Hvor viktig er en slik lagturnering?

– Dette er jo en lagturnering i fourballformat (bestball), så det er annerledes enn det spillerne spiller til vanlig. Jeg tror først og fremst de syns det er utrolig gøy å spille sammen og representere Norge. Så er det slik at når man stiller seg på første tee, så vil man gjøre sitt beste. Så når man er midt oppe i seierskampen, kan jeg tenke meg at når det blir som i dag, så er det viktig for dem.

– Men i bunn og grunn er det ikke en turnering som påvirker rankingen til spillerne på det individuelle planet. Sånn sett er det en avslappende turnering.

Tre medaljer og kake

De tre medaljene – i tillegg til gullet totalt tok Norge bronse i lagkonkurransen for kvinner og Renate Grimstad tok sølv i den individuelle konkurransen – forsterker inntrykket av at norsk golf er på vei opp.

– Det er klart at norsk golf har hatt et bra 2019, og det er gøy at det har gått bra på så mange plan. Marianne Skarpnord og Tonje Daffinrud har gjort det veldig bra på LET. Så har vi Kristoffer Ventura og Viktor Hovland som har gjort det godt på PGA-touren. Også juniorspillere og collegegolfere i USA, og yngre jenter og gutter har gjort det bra i sine turneringer i Europa. Så det er klart vi er inne i en bra periode.

Noen stor feiring blir det likevel ikke tid til. Søndag reiser de fire norske golferne tilbake til sine respektive collegetilværelser i USA, mens trener Åberg setter seg alene på flyet hjem til Norge.

– Vi er jo på en golfbane som er midt ute i ingensteds i Texas, så vi kommer oss egentlig ingen steder. Vi hadde en kake til lunsj, så guttene og jentene feiret litt med det. Vi skal spise godt sammen i kveld, og det har vi gjort alle dagene. Vi har hatt det gøy sammen.