Cobra annonserte nylig sine nye oversize-jernkøller for 2017, F7 King. De kommer i to modeller: King Forged og King Forged One Length. Med et tilgivende cavity-back-design på køllehodet er jernkøllene rettet mot deg som ønsker så mye hjelp som mulig. 

Nytt av året er Cobras TECFLO-teknologi, som skal optimere prestasjonen til hver enkelt kølle. De lange jernene, 3-5, er støpt av stål og har også en stål-insert i slagflaten som skal gi ekstra lengde. Sekser- og syverjernet er designet med en litt tynnere cavity back for å gjøre overgangen til de korte jernene, 8-PW, enklere. Køllehodene er i år konstruert med et tynnere og sterkere materiale, noe som skal gjøre jernkøllene mer tilgivende ved feiltreff.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er imidlertid ikke det teknologien i køllehodet som er det mest interessante de nye jernkøllene. Det er nemlig skaftene – nærmere bestemt skaftlengden – i One Length-køllene som er årets «headliner». 

Bare en uke etter å ha kjempet i toppen av årets The Masters annonserte Cobra Puma at de hadde signert stjerneskuddet Bryson DeChambeau. DeChambeau har fått stor oppmerksomhet for sin særegne stil på banen. Kulthelten spiller med samme skaftlengde i hele settet, og nå lar Cobra seg inspirere av sin nye «poster boy»

Og Cobra F7 King One Length er ikke bare en gimmick, men en av Cobras store satsinger i 2017. Dette markerer første gang at en av de store utstyrsprodusentene lanserer jernkøller med samme lengde siden tidlig 1990-tall. Tommy Armour forsøkte å gjenopplive single length-skaftene på 80- og 90-tallet, men forsvant da Titleist, Callaway, Hogan og Cobra for alvor begynte å overta markedet. 

I følge den anerkjente utstyrsnettsiden mygolfspy.com er det stabilitet som er den største potensielle fordelen med å bruke jernkøller i samme lengde. Når femmerjern-svingen din er den samme som pitching-wedge-svingen, blir det enklere for du som sliter med å omstille deg etter hvert som køllene blir gradvis lengre. Og det er nettopp for dem som sliter med ustabilt balltreff, at mygolfspy tror Cobra One Length kan passe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cobra One Length skal være den mest grundig testede jernkøllen i Cobra Golfs historie. Målet har vært at man ikke skal tape noe lengde på å bytte til jernkøller med samme lengde – et mål de angivelig skal ha nådd.

GEARS Golf testet nylig hvordan en singelhandicaper klarte å omstille seg skaftlengden, og resultatene var oppsiktsvekkende. Spilleren gikk fra en 20 prosent sukessrate med firerjernet til 80 prosent etter å ha skiftet til køller med samme lengde. 

Cobra One Length baserer seg på lengden til et syverjern. Dermed har åtterjern til pitching-wedge et litt svakere loft enn vanlig for å kompensere for den ekstra lengden man får av et lengre skaft. Til gjengjeld har de lange jernkøllene et sterkere loft enn normalt.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Det store spørsmålet nå er hvordan golfmarkedet responderer på lanseringen. Spillere som er vant til å «impulskjøpe» jernkøller i proshopen, bør iallfall tenke seg om både to og tre ganger før de plukker med seg disse uten å ha prøvd de først.

I tillegg til King F7 og F7 One lanserer Cobra i 2017 også en mer kompakt «players»-kølle, King Forged Tour, rettet mot den erfarne golferen. Også denne kommer i både vanlig og «single length»-versjon.

Køllene kommer i både høyre- og venstreversjoner, men til vår skuffelse har vi fått bekreftet at One Length ikke kommer i dameversjon. I første omgang er det kun jernkøllene som lanseres i én lengde. Norsk Golf kommer tilbake med mer når vi selv har fått køllene i hendene.

Veiledende pris for F7 One er 5999 kroner for femmerjern til pitching wedge. Forged One koster 8999 kroner for femmerjern til pitching wedge og 11999 for firerjern til gap wedge. Køllene slippes i januar.

Cobra Puma Golf