Nå har de printet ut putteren

For to år siden innledet Cobra og Hewlett Packard et samarbeid om 3D-printing av golfkøller. Nå er de 70 første putterne til salgs i Norden.

Publisert

Nyvinningen bærer navnet Cobra Supersport 35 og er verdens første 3D-printede golfkølle på det åpne markedet.

– Det er foreløpig produsert 500 eksemplarer og vi har fått 70 av disse til Norden. Alle er på et lager i Helsingborg og kan bestilles i våre butikker i Norge, opplyser Martin Willners, markedsansvarlig for Cobra Puma.

Inntil videre blir det ikke mulig å teste putterne før kjøp. Ingen av butikkene vil ha prøveeksemplarer tilgjengelig. Det bekymrer ikke Willners.

(Saken fortsetter under bildet)

En verdensnyhet

– Dette er en verdensnyhet som mange har ventet på, og vi tror de 70 putterne blir borte på en uke, sier han.

I Norge har den første 3D-printede putteren fått en utsalgspris på 3.999,- kroner. Det plasserer Cobra Supersport 35 i det helt øverste prissjiktet. Og dette skal bare være begynnelsen.

Det har vært snakk om golfutstyr og 3D-printing i snart et tiår nå. Lenge har teknikken vært benyttet til utskrift av illustrasjoner, modeller og prototyper, men ikke noe man kan spille med.

– Vi vet at flere merker holder på med det samme, og derfor er det ekstra moro at vi er først ute. Når det i første omgang bare er laget 500 eksemplarer av Supersport 35, er det fordi produksjonen fortsatt er ganske tidkrevende, forklarer Willners.

Men fordelene med 3D-printing er likevel flere.

(Saken fortsetter under bildet)

Flere fordeler

Tradisjonell produksjon av golfkøller starter med et stykke metall hvor du på en eller annen måte fjerner materiale for å konsentrere massen der du vil ha den. Med 3D-skriver er det tvert om. Da starter du med ingenting, og fyller på med materiale der du vil ha den.

I samarbeid har Cobra og Hewlett Packard nå utviklet en konstruksjon som maksimerer vridningsstabiliteten og minimerer vekten. Resultatet skal være at den 3D-printede putteren setter en helt ny standard for vridningsstabilitet, eller MOI som det ofte kalles i golfverden, sammenlignet med en tradisjonell konstruksjon.

– En annen stor fordel er at vi raskt kan lage prototyper og gjøre finere justeringer da produksjonen verken krever verktøy eller støpte former, sier Willners.

Med 3D-teknologien kan ingeniørene enkelt gjøre om på tegninger og trykke «skriv ut». Med gamle metoder var det en kostnadskrevende prosess å lage prototyper. Nå kan Cobra teste ut mange varianter før de bestemmer seg, og til syvende og sist tjener også sluttbrukeren på det.

Den tredje store fordelen skal være at presisjonen øker.

– Ingen kølle i bagen krever mer presisjon enn putteren, og derfor var det naturlig å starte her. Foreløpig kan jeg ikke si for mye om hva som skal lanseres framover, men for oss er dette bare en start. Det kommer ytterligere to produkter med 3D-teknikk i 2021, lover Martin Willners.

(Saken fortsetter under bildet)

Bryson er med

Det er HPs Metal Jet-teknikk som ligger til grunn for verdens første 3D-putter. Cobra Supersport 35 er skrevet ut i rustfritt stål. Vekt er møysommelig plassert ute i hjørnene og bak slagflaten for å gi stabil rull og høy MOI. I front bærer den en patentert insert fra SIK Golf, hvor Cobra-stjernen Bryson DeChambeau selv er én av deleierne.

Skaftet og Lamkin Sinkfit Smart-grepet med Cobra Connect (Arccos) er foreløpig produsert på tradisjonell måte, og montert i etterkant. Men jo dypere man dykker ned i mulighetene med 3D-printing, desto tydeligere blir det at teknikken har potensial til å endre omtrent alt.

– 3D-printing er en revolusjon. Skal vi tilby golferne det beste, må vi benytte de mest effektive metodene for å designe, utvikle og produsere golfkøller. Og det er nettopp det vi kan gjøre med 3D-printing. Det handler om stå friere i utformingen, lettere kunne justere og få det samme sluttresultatet hver gang.

Powered by Labrador CMS