TV-sendingene har blitt løftet til et nytt nivå etter at ProTracer-teknologien gjorde sitt inntog på touren for snart ti år siden. Den unike teknologien har gjort det mulig å følge ballbanene på spillernes utslag. Den henter informasjonen fra en doppler-radar, enten Trackman eller Flightscope, og bruker dette til å lage grafikk med illustrerte ballbaner.

I starten var det bare et fåtall turneringer som brukte ProTracer på ett eller to utvalgte hull. Nå begynner det imidlertid å bli et stadig hyppigere syn – spesielt på PGA Tour. 

Både lengde, høyde og skru blir gjengitt i god detalj, og for første gang får vi TV-seere et ordentlig inntrykk av hva som skiller de ulike spillerne, og hvordan de manipulerer ballbanen avhengig av værforhold og hullets utforming.

Videoen under av noen av Rory McIlroy sine utslag fra en europatour-turnering i Abu Dhabi i vinter illustrerer poenget vårt

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Nylig lanserte det østerrikske apputviklingsfirmaet Visual Vertigo applikasjonen «Shot Tracer» til Apple iPhone og iPad.

Ved å bruke «object tracking» på ditt mobiltelefon- eller nettbrettkamera klarer appen å tegne opp en lignende ballbane-grafikk som du ser på TV-sendingene fra de store tourene. 

Da Norsk Golf hadde appen til testing, fungerte dette overraskende bra. Noen ganger lyktes den ikke helt med å fange opp slaget, men når den først gjør det, er resultatet imponerende. Resultatet blir best når telefonen står på et stativ, men det er absolutt ingen nødvendighet – forutsatt at du villig til å ta et par tagninger for et presist resultat.

Appen er enkel å bruke, og det er lett som en plett å dele videoer med venner og på sosiale medier.

Norges beste herre- og guttespiller, Espen Kofstad og Kristoffer Reitan er blant de som har delt videoer med applikasjonen i bruk. Resultatet ser slik ut:

 

Shot Tracer koster 55 kroner i iTunes og kan lastes ned her. Foreløpig har vi dessverre ikke hørt om noen versjon til Android-telefoner.