På de fleste tourene ser man en økning i bruk av forskjellige hjelpemidler til trening.  De fleste har jeg sett før, men stadig dukker det også opp nye ting.

Her er de mest brukte hjelpemidlene:

 

På rangen:

1. Swingyde 

Swingyde er av de mest suksesfulle hjelpemidlene de siste årene. Jeg tipper rundt 15-20 spillere på LPGA touren har en slik i bagen og bruker den jevnlig. Den kan brukes på flere måter, men de fleste bruker den til å sette håndleddene i riktig posisjon i baksvingen (se bildet). Den brukes til alt fra pitching til driving. Michelle Wie, Paula Creamer og Catriona Matthew er de mest kjente spillerne som benytter seg av Swingyde.

 

2. TourSticks 

TourSticks dukket opp på PGA-touren for snart ti år siden. Da hadde en spiller vært på HomeDepot (Maxbo i Norge) og kjøpt et par oransje plastpinner som man bruker til å markere veier med før snøen kommer. Han la dem ned på gresset for å jobbe med sikte. Jeg leste om dette på nettet og ved min neste USA tur svingte jeg innom en HomeDepot i Florida. Da var de utsolgt for oransje plastpinner! Og de skjønte ikke hvorfor! En smart person så en mulighet til å tjene gode penger på plastpinner laget i Kina, og dermed ble TourSticks til. Pinnene kan brukes til alt mulig innen golf. Jeg har alltid to stykker i baggen og jeg er sikker på at 95 prosent av spillerne på LPGA touren har TourSticks.

 

3. ProStance 

ProStance er etter min mening et av de aller beste hjelpemidlene man kan bruke. Det er ganske enkelt en oppblåbar «pølse» som man står på for å jobbe med balanse. Den brukes oftest på rangen, men kan også gjøre god nytte på puttingen. Balanse og bruken av føttene er undervurdert i golfverdenen. Julieta Granada, Azahara Munoz, Jennifer Johnson og Mariajo Uribe bruker ProStance ukentlig.

 

På treningsgreenen:

På greenen ser man mye rart, men her er de 3 mest brukte hjelpemidlene:

 

1. Putting Arc 

PuttingArc har vært på touren i mange år og har mange trofaste brukere. Den hjelper deg med stroke og sikte. Na Yeon Choi, Beatriz Recari, Natalie Gulbis og Lexi Thompson bruker PuttingArc i sin trening.

 

2. Putting Mirror

Speil er kanskje det hjelpemiddelet som kom først på touren. Stort sett samtlige spillere på LPGA touren har brukt eller bruker speil. I dag kommer speilet i mange forskjellige størrelser og fasonger. Det hjelper deg med å finne riktig posisjon til øyenene, skuldrene og å sette køllehodet rett mot målet. Enhver amatør bør ha et puttingspeil i baggen.

 

3. AimPoint

Jeg er veldig usikker på om AimPoint har hatt noen klinikker i Norge. Sist jeg snakket med grunnleggeren Mark Sweeney hadde vi ingen sertifiserte AimPoint instruktører i Norge. Dette overrasker meg veldig. AimPoint har vokst enormt i USA de siste fem årene og har nå instruktører over hele verden. Enkelt forklart er dette en metode for å finne hvor mye slope det er på greenen og hvordan du kan finne riktig siktepunkt for din putt. Man bruker ikke øynene, men føttene til å finne helning, så bruker man fingrene til å måle hvor siktepunktet er.

Jeg er ikke i tvil, dette virker faktisk

Andreas Thorp

Stacy Lewis har hatt enorm suksess med AimPoint. Adam Scott og Hunter Mahan har brukt det i to år. Ian Poulter og Lydia Ko begynte i år og er veldig fornøyd. Selv har jeg hatt persolig trening med Mark Sweeney ved to anledinger og jeg er ikke i tvil, dette virker faktisk. Som alt annet innenfor trening tar dette tid å lære seg, og man må legge ned en god del timer på greenen om man ønsker å oppnå resultater.

(NB! Journ. anm: Mark Davies ved Losby er Norges eneste sertifiserte AimPoint-instruktør)

Jeg vil også legge til årets nyhet og kanskje det beste hjelpemiddelet: iPhone 6.

Kameraet på denne telefonen er utrolig bra og det gjør trening og golf undervisning så mye enklere. Nå kan vi se svingen i «slow motion» på rangen og sende den avgårde til treneren og få svar umiddelbart. Omtrent alle spillerne på LPGA touren bruker iPhone 6 i sin daglige trening.

 

Lykke til med treningen!

Andreas