Vi har lært mye gjennom fire år med kølletester. Først og fremst har vi blitt dyktige på å finne fram tallene som betyr noe for deg. Vi sper på med en dose personlige meninger fra våre testere, men når vi viser fram de beste køllene ligger det seriøse tall bak.

UTVALGET

Når vi er seriøse, tar andre oss seriøst. Derfor får vi alltid alt vi ber om. I år manglet vi ingenting. Alt som er lansert er med. Noen produkter kommer for sent, som TaylorMade M2 Tour jern. Det må vi leve med. Vi fikk også med oss tre køller som på testtidspunktet ikke var lansert – Scotty Cameron Select Newport, Cobra King Tec driving iron og en hemmelig fairwaywood fra samme selskap. En kølle som kun Jonas Blixt og Rickie Fowler foreløpig får spille med. Dette viser at produsentene setter pris på det vi gjør og vi oppfattes som seriøse.

Kølletest jern over

UPARTISK OG ÆRLIG

En viktig del av seriøsiteten er at vi ikke kan kjøpes. Våre testvinnere er ekte vinnere. Det er ingen gaver eller tjenester som påvirker resultatet. I andre tester spekuleres det i om annonsekjøp påvirker dekning. Når testgruppen ikke har noen kontakt med denne delen av magasin og nettside, er det ingen tvil om at vi er åpen og ærlig.

Ingen av testpersonene har tilknytning til produsentene. Vi har egenkjøpte køller med stor variasjon i merkene i bagen.

TRACKMAN

Trolig markedets beste launch monitor. I hvert fall den mest kjente. Det er en stor fordel for oss at vi er kjent med TrackMan. Å vite hvordan man bruker den er viktig. Kjennskap til hva de forskjellige tallene betyr er også utrolig viktig. Testens TrackMan ble lånt direkte fra selskapet i Sverige. 

Kølletest TrackMan

Å bruke TrackMan er som å sette ord på følelser, og så gjøre ordene om til fakta. I år fokuserte vi på spinn og ballhastighet. Det er fascinerende å se hvor stor forskjell spinn gjør på resultatet. Med nøyaktige målinger fikk vi fram forskjellene i produktene, og kan derfor anbefale køller for konkrete spillertyper.

DAMENE

Er du bekymret for mangelen på damekøller? Når et produkt er bra for herrer, vil det også med svært stor sannsynlighet være bra i dameversjon. Det er også mye lettere for dere å finne for eksempel driver som passer. Damedrivere har nemlig ikke den variasjonen i egenskaper som vi ser hos herredrivere.

Alle produsenter bygger damekøller basert på samme teorier om hva dere trenger. Det er allikevel viktig at også damer er oppmerksomme på at de bør prøve køller. Ikke alle faller inn i kategorien for typisk rolig svingende damegolfer. Vårt råd vil være å ta utgangspunkt i herrekøllene som matcher dine krav til egenskaper, og prøve dem i dameversjon før du eventuelt tester andre skaft.

LA MANGA

Testen fant sted på La Manga. Langt flere forbinder stedet med fotball, eller russiske slåsskamper mot norske lag i desperat jakt på tidlig serieform. Vi så ingen fotballkamper, men konkurrerte mot lag som Kristiansund og USA J19 for å få de beste eggene under frokosten. Det hadde uansett ikke vært tid til fotball, med blant annet 27 jernsett å slå seg gjennom. 

Rundt 80 tennisbaner viser at ballstørrelsen varierer. Vi tviler ikke på at La Manga har nærmest alle typer ballaktiviteter, selv om vi ikke fikk sjekket alle tilbudene. Resorten kan være et fint sted for familier som ønsker å drive med forskjellige aktiviteter på et trygt område. 

La Manga

Banene heter North, South og West. Prisnivået er høyt. Du kommer nok best ut av det med å bo og spille, ikke bare spille. North er en grei bane, og uten tvil den som ble mest brukt. Enkelte hull hadde litt merkelige designvalg, men vi var fornøyd med allsidigheten og kvaliteten. South var mindre spilt, men en langt mer spennende bane. Fin variasjon i design på hullene. Korte og lange, mange med gode scoringsmuligheter og noen skikkelig vanskelige.

Bare enkelte hull på North og South hadde bebyggelse langs fairway. Vi opplevde dem som åpne, ikke typiske resortbaner. West er tredje bane. En litt sær og annerledes affære. Et tilfelle av enten-eller, når det kommer til oppfatning av banedesign. Felles for alle banene er at de er svært velholdt. Selv tidlig i mars var greenene jevne og utrolig raske. 12 på stimpen og liten kuling gjorde putting til en tålmodighetsprøve, men ballen rullet slik den skulle. Bare litt langt av og til.

RESULTATET

I Norsk Golf #2 kommer hele testen. Årets utstyrsbibel for noen av oss. Det krydres med artikler om emner som spinn med hybrider. Delvis nerdete – fullstendig nyttig. Gjennom de kommende utgavene og her på nett, skal vi gi dere flere artikler basert på testen på La Manga.