EKSTREMVÆRET «HANS»//
Golf-Norge herjes av uvær: – Tror og håper det går bra
Meteorologene varsler 80-100 mm regn på de mest utsatte stedene.
– Banen er stengt på grunn av de store nedbørsmengdene, og vi er naturligvis spente på hvordan været utvikler seg videre, sier styreleder Egil Toftaker i Oppdal Golfklubb til Norsk Golf.
Den vakre 9-hullsbanen, bare to kilometer nordøst for Oppdal sentrum, er én av flere golfbaner som har fått merke ekstremværets herjinger det siste døgnet. De enorme nedbørsmengdene i området har fått elven Ålma til å stige til unormale nivåer.
– Foreløpig har vannstanden steget bortimot halvannen meter, og når banen er så flat som vår, flommer det over mange steder. Vi har også tre greener som ligger utsatt til, forteller Toftaker.
Håper det går bra
Det er ikke første gang Oppdal GK utfordres av værgudene.
– Tilbake i 2013 fikk vi store skader da vannet dro med seg mye sand og løsmasser opp på banen. I juni i fjor fikk vi nye oversvømmelser, og så langt ser det ut som om fjorårets regnvær var verre enn det vi opplever nå, sier en optimistisk styreleder.
I løpet av natta avtok nedbørsmengdene i Oppdal, og Ålma trakk seg noe tilbake. Men i løpet av formiddagstimene tirsdag ble regnværet kraftigere igjen.
– Det er vanskelig å vite, det kommer i bølger. De siste timene har det vært mer nedbør igjen, og vannmengdene øker. Men vi tror og håper det går bra, at vi unngår de store skadene.
– I fjor kunne vi åpne banen bare ett døgn etter at det ble finvær igjen, sier Egil Toftaker.
Verste på 25 år
Det kan imidlertid ta tid før Oppdal GK og andre kan puste lettet ut.
«Det er ventet 80–100 mm på 24 timer. Hendelsen vil mange steder være blant de kraftigste siste 25 år,» skriver met.no på X/Twitter.
Også i hovedstaden har det kommet mye regn de siste to dagene. Tirsdag ettermiddag meldte Oslo Golfklubb på Facebook at vannet flommet over på hull 16 ved Bogstadvannet. Baneavdelingen var da i full sving med å reparere skader på veiene – og kanter som har rast ut i bunkerne.
Ekstremværet «Hans» er nå utvidet og gjelder frem til onsdag morgen for store deler av Sør-Norge. Samtidig er det sendt ut rødt varsel for nedbør, flom og jordskred.
– Med rødt farevarsel er det stor fare for at liv kan gå tapt hvis folk ikke iverksetter tiltak, forklarer vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Pernille Borander, til VG.
– På rødt nivå forventer vi ekstreme konsekvenser. Det kan bli store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur. Og befolkningen bør sikre verdier, advarer hun.
Mange er engstelige
Farevarselene for nedbør, flom og jordskred vekker ubehagelige minner for medlemmer i Gjerdrum GK, som ble rammet av kvikkleireskredet i desember 2020.
– Mange er engstelige når det er sånt vær som det er nå. Ressurssenteret som har fulgt opp berørte etter skredet har økt tilgjengeligheten for folk som tar kontakt, sier ordfører Anders Østengen (Ap) til NRK.
Med kriseberedskap følges situasjonen nøye, og Gjerdrum får nå testet alle tiltakene som er gjort etter skredet.
– Vi har jo hatt veldig fokus på overvannshåndtering og er nok en kommune som er godt rustet. Men mentalt er det veldig tøft. Vi vet at sterk nedbør og erosjon kan ha katastrofale følger, sier ordføreren.
NB! Er din bane oversvømt eller skadet av ekstremværet, send gjerne bilder og informasjon til redaksjon@norskgolf.no