Pace-of-play//

Kan få slutt på sakte spill: – Folk vil ha flyt

IT-selskapet EasyFlow utvikler en mulig løsning på sakte spill og frustrende venting. Pilotprosjektet er allerede i gang.

Venting er en av de store ulempene på golfbanen. Men det dukker stadig opp nye løsninger på problemet.
Publisert Sist oppdatert

Rødt, grønt og oransje lys. Som regel forbinder man dette med trafikklys, men nå kan det også bli en faktor på golfbanen.

Teknologiselskapet EasyFlow har de siste årene utviklet en tjeneste som skal gjøre det lettere for spillere, course-marshals, turneringsleder og dommere å skape god flyt på golfbanen - ved hjelp av trafikklysmodellen:

  • Er du i grønn sone spiller du banen i riktig tempo.
  • Får gruppen din oransje lys er du mellom tre og syv minutter bak skjema, og bør være bevisst på å spille mer effektivt.
  • Er du i rød sone er du mer enn åtte minutter bak skjema og skaper dermed kø for dem bak dere.

– Det startet med en idé jeg fikk som dommer i en turnering tilbake i 2019. Jeg så at det var dårlig flyt, og mente at dette måtte det finnes en løsning på. Som dataingeniør var det naturlig å komme med en teknologisk løsning, forteller Tor-Erik Berg, idéhaver og grunnlegger av EasyFlow til Norsk Golf.

Løsningen ble en app. En app som tracker hvor en gruppe er på banen og om den gruppen bruker lang tid.

– Tanken er at da kan course-marshalen se hvor trafikkorken er og be den aktuelle gruppen skynde seg, fortsetter Berg.

Slik ser appen ut i bruk.

Trafikklysmodellen er grunntanken og hovedtjenesten EasyFlow skal utføre, men den kan også gi verdifull data til klubben. Dette i form av hvordan banen brukes og hvilke tiltak som klubben kan gjøre til fordel for bedre spillopplevelse.

– Hvis det viser seg at det ofte blir kø ved et spesifikt hull kan klubben gjøre tiltak akkurat der for å forhindre problemet i fremtiden. Det kan for eksempel være å klippe roughen eller fjerne en bunker, sier Berg.

Ni av ti mener flyt er viktig

– Hele 89 prosent av golfere forteller at god flyt på banen er viktig for dem. Det viser tall vi har hentet i spørreundersøkelser. Samtidig sier 58 prosent at de ville satt pris på å vite om det er god flyt eller ikke på banen, sier Fredrik Sydnes, daglig leder i EasyFlow.

– God flyt på banen er rett og slett noe folk vil ha, legger han til.

Tor Erik Berg (t.v.) og Fredrik Syrnes er motiverte for å utviklingen av tjenesten.

Spørreundersøkelsene er hentet inn fra to av klubbene EasyFlow bruker i pilot-testingen sin; Haga og Drøbak.

Det Vestfold-baserte selskapet er fremdeles i utviklingsfasen og vil bruke 2023-sesongen på å innhente enda mer informasjon. Samtidig er de ærlige på at de trenger mer enn bare data.

– Vi er i startgropa. Vi kommer til å være på jakt etter både kapital og kompetanse de neste månedene for å bli klare til å ta det neste steget, sier Sydnes.

På sikt ser Berg og Sydnes for seg at flere funksjonaliteter skal utvikles. En chat mellom marshals og spillere, en guide med lokale regler for hver enkelt klubb og en egen dommer-løsning med walkie-talkie-funksjon er bare noen av dem.

To piloter

På tampen av fjorårs-sesongen fikk Haga GK og Drøbak GK tilbudet om å være prøvekaniner for den nye appen. Begge to sa ja og bidro til at EasyFlow fikk teste funksjonalitet i en ekte situasjoner.

I samme slengen gjorde klubbene opp seg noen meninger om hva en slik tjeneste kan bety for dem.

– Dette er et veldig interresant konsept som kan gi oss mye informasjon om banen vår. Vi kan se hvem som går tregt, hvor potensielle flaskehalser er og få tilbakemeldinger på hvordan banen er i et flyt-perspektiv, sier Erik Solberg, daglig leder på Haga.

Jens Gilboe, daglig leder på Drøbak GK, deler bransjekollegaens oppfatning. Samtidig som han kommer med en oppfordring.

– Denne tjenesten bør integreres i andre apper og produkter. Om man får til en løsning hvor EasyFlow kobles opp mot GolfBox eller lignende, hadde det vært viktig, sier Gilboe, og fortsetter:

– Førsteinntrykket er uansett veldig bra og vi kommer til å fortsette med pilotprosjektet denne sesongen.

Powered by Labrador CMS