GPS-SPORING//

Ny teknologi kan løse golfens største problem

Årets NM på Bjaavann GK er testarena for et nytt verktøy mot sakte spill. GPS-sporingen avslører somlekoppene.

Alle grupper på Bjaavann bærer med seg en GPS som forteller hvor de er ute på banen. Målet er god flyt, slik at Fridtjof Farhang, Philip Løwenstein Mangset og resten av feltet kan gå en rask og effektiv runde.
Publisert Sist oppdatert

– Vi sier fra så fort vi kan, med en eneste gang. Hvis ikke blir det kø.

Turneringsleder Thomas Vesteraas er krystallklar der han står foran storskjermen i sekretariatet på Bjaavann GK. På lerretet bak ham vises et flyfoto av årets NM-bane, og på bildet lyser det både grønne og gule piler med nummer på. Dessverre også en rød.

Men det røde lyset er allerede formidlet til nærmeste funksjonær ute på banen. Og gruppe nummer åtte har fått beskjed: «Opp med tempoet!»

Inne i sekretariatet kan Thomas Vesteraas til enhver tid se hvor alle gruppene er på banen. De gule pilene viser hvem som er i ferd med å glippe på tida. Og de røde må dyttes på.

Må få opp tempoet

– «Pace of play» er en hett tema i golf. Ingen liker sakte spill. Det gjelder ikke bare i turneringer, men også i det daglige. Vi er nødt til å jobbe for å øke spilletempoet slik at alle kan få en fin runde. Da er det viktig at vi i turneringer prøver å gå foran, forklarer Vesteraas.

Siden slutten av mai har turneringsledelsen i Norges Golfforbund testet ut Qondor, et fransk system som skal løse én av golfsportens aller største utfordringer. Og de er ikke alene om å prøve på det.

– Vi valgte Qondor, som vi mener har kommet lengst i utviklingen. Og i tillegg er det et mobilt system som vi kan ta med oss ut på turneringer. Opprinnelig er det utviklet for bruk i klubb, men den mobile løsningen kan vi også ta med oss ut på veien, forteller han.

Det hele er enkelt å sette opp.

– Vi sender inn bane, starttider og en avtalt «pace of play» til Qondor, som setter opp turneringen for oss. Det eneste spillerne trenger å gjøre, er å henge en GPS-brikke på en av bagene i gruppa. Så kan vi følge hvor gruppa beveger seg.

Ingen liker å vente ute på banen, heller ikke NM-spillere som Silje Torvund Ohma.

Veldig gode erfaringer

Under NM på Bjaavann er rundetiden – «pace of play» – stilt inn på 4 timer og 40 minutter. Hvis noen av gruppene faller seks minutter bak det avtalte tempoet, skifter lyset til gult. Blir det ti minutter, lyser det rødt.

– Vi skulle gjerne gått raskere her. Men vi har et stort startfelt, med full bane. I tillegg går det spillere ut på både hull 1 og 10, og flettingen etter halvspilt runde gir oss ytterligere utfordringer.

Tidligere jobbet NGF helt manuelt, og hadde ingen mulighet til å overvåke spilletempoet på samme måte. Turneringslederen anslår at systemet erstatter 6-7 mennesker i turneringsledelsen.

– Vi har brukt systemet i 7-8 turneringer nå, og har veldig gode erfaringer, understreker Vesteraas.

Thomas Vesteraas (t.v.) og makker Reidar Stølan kan raskt pushe på gruppene som ikke holder ønsket tempo i NM.

Alle spiller ikke seint

– Vi har nå full oversikt på banen med et begrenset antall mennesker i drift. På storskjerm og mobil ser vi hvor spillerne er til enhver tid, og kan raskt sende ut dommere og personell til de gruppene som henger etter.

Han ser åpenbare fordeler med systemet, også for Golf-Norge som helhet.

Sakte spill er et økende problem i en periode da folk i alle aldre strømmer til banene igjen, VTG-kursene fylles opp, og rundetidene øker i områder med stort trøkk.

– Det vi har funnet ut med dette systemet, er at sakte spill ikke er et generelt problem. Det er gjerne én eller to grupper som gjør at det blir kø, at det hoper seg opp, og hele dagen blir forsinket.

– Hvordan reagerer spillerne på å bli pushet på?

– Veldig positivt. Alle ønsker raske og effektive golfrunder , sier Thomas Vesteraas.

Med en enkel GPS-brikke på bagen spores de ulike gruppene og gir ledelsen full oversikt.
Systemet kan brukes både i turneringer, som her i NM, og i daglig drift på klubber.
Powered by Labrador CMS