NB! Denne artikkelen ble først publisert i oktober. Vi har lagt den ut på nytt i forbindelse med at Emilie Øverås og Markus Wilhelmsen – begge fra Ålesund – vant sesongstarten på Norgescup.

– – –

Ålesund Golfklubb har i dag 71 juniormedlemmer i klubben. Det utgjør snaue seks prosent av klubbens totale antall medlemmer – litt under landsgjennomsnittet på åtte prosent juniorandel.

Under høstens Titleist Tour-finale på Kragerø var Ålesund likevel den eneste klubben sammen med Oslo GK som hadde spillere på pallen i tre av fire klasser. Til sammenligning har hovedstadsklubben nesten fem ganger så mange juniorer som Ålesund GK.

Anthony Coleman, her med Markus Wilhelmsen og Emilie Myklebust Bjørge, har ansvar for Ålesund GKs juniorsatsing. (Foto: Privat)

Sunnmørsklubben hadde i år syv spillere inne på Titleist Tours Order of Merit. Lagets juniortrener, Anthony Coleman, sier til Norsk Golf at oppskriften er enkel.

– Vi har bygget opp et miljø der juniorene synes det er gøy å trene mye og konkurrere hver eneste dag. Og hvis du vil bli virkelig god, så er det det som må til. Det holder ikke å stille opp på gruppetrening et par dager i uka. Du må trene mye hver dag, smiler den smørblide iren.

– Når vi har treninger, slutter vi ikke til et fastsatt klokkeslett. Vi slutter når vi er ferdig og spiller til det er mørkt!

«Keep it simple»

Coleman startet arbeidet med å bygge opp en ordentlig juniorsatsing hos Ålesund Golfklubb for fem år siden. Han sier han var heldig som hadde et godt grunnlag fra start, med tre lovende talenter: Daniel Øverås, Markus Wilhelmsen og hans egen sønn Greg, som inspirerte andre juniorer i klubben til å trene mer. 

Det er ikke veldig produktivt å legge om svingene til juniorer som vokser mye hvert eneste år

Anthony understreker gjentatte ganger at det er trening, trening, trening som skal til.

– Vår filosofi er «keep it simple». Når golfsesongen begynner, fokuserer vi veldig lite på å endre svingteknikken. Det har vi tid til når sesongen er ferdig. Det er ikke veldig produktivt å legge om svingene til juniorer som vokser mye hvert eneste år. Vi trener veldig mye ute på banen, og juniorene konkurrerer mot hverandre hele tiden. Uavhengig av om det er 18-hulls-runder, driving, chipping og putting, er konkurranser alltid i fokus. Det er jo slik man lærer seg å prestere under press og få ballen i hullet.

Han understreker viktigheten av at alle juniorer som ønsker å være med på treninger, må få de samme mulighetene og oppmerksomhet av trenere. 

– Vi er veldig opptatt av å lytte til hva juniorene selv ønsker. Når vi spør dem hva som er deres ambisjoner med golfen, svarer en av ti at de ønsker å bli verdens beste. De andre vil bare ha det gøy. Alle må få den samme oppmerksomheten, uansett hva deres ambisjon er. Vår jobb som trenere handler ikke bare om å skape bedre golfspillere. Det handler enda mer om å skape et miljø som barn og unge trives i. 

For å få til det, er engasjerte trenere og ildsjeler blant foreldrene viktig. Coleman har i dag ansvar for satsingen sammen med pro Donovan Goosen. Da klubben ikke hadde budsjett til å sende Goosen til Titleist Tour-finalen i Kragerø, betalte han like så godt turen fra egen lomme.

Suksess med mental trening

Etter et kurs med mentaltrener Alf Inge Cleve-Stiansen for et par år siden introduserte Coleman mental trening for juniorene. Han sier de har hatt stort utbytte av den alternative treningen.

Her i Norge er mental trening noe veldig mange tenker kun er forbeholdt proffene

– Det er så mange dyktige golfspillere som slår ballen vanvittig bra. Da gjelder det å finne de tingene som gjør deg sterkere mentalt. 

– Helt siden jeg begynte har respekt vært et nøkkelord. Du skal ha respekt for andre folk. Du skal ha respekt for banen. Er det noe jeg ikke tåler, er det når de blir sinte på golfbanen. Du får gjerne vise følelser, men så fort du blir sint, er det «game over». Det tar så mye negativ energi. Mental trening har hjulpet juniorene til å tenke ett slag av gangen.

– Vi vet at mental trening er en viktig del av golf, men veldig få gjør noe med dette. Her i Norge er mental trening noe veldig mange tenker kun er forbeholdt proffene, men vi ser at det har hatt fantastisk bra effekt på våre ungdommer. Og vi skal bli enda bedre, smiler Coleman.