Fram til i fjor var Marius Thorps deltagelse i The Open i 2006 siste gang en norsk herrespiller var med i en majorturnering. 

Nå blir Andreas Halvorsen den tredje nordmannen i en major i løpet av ett år!

Larvik-gutten, som spiller på den latinamerikanske PGA-Touren til daglig, sikret seg billetten til Pebble Beach etter å ha gått gnistrende ni under par over to runder i kvalifiseringen i Newport Beach natt til tirsdag. 

Ifølge den amerikanske nettsiden Golfweek.com ble forberedelsene til Halvorsen langt utenom det vanlige. Han meldte seg nemlig på til turneringen helt i siste liten og ble tvunget til å ta et sent fly til California. Han landet ikke før klokken ett på natten og fikk bare fire timer søvn før han skulle ut i aksjon på banen – som han aldri hadde verken spilt eller sett før!

Nå skal han spille U.S. Open sammen med sin tidligere landslagskompis, Viktor Hovland, som Halvorsen vant VM-gull i Japan sammen med tilbake i 2014.  Dette er første gang Norge har to norske herrespillere til start i samme majorturnering. 

– Hvis han ikke er for opptatt, så håper jeg vi får det til, svarer Halvorsen til Golfweek.com på spørsmål om han tror det blir en treningsrunde før U.S. Open med sin tidligere landslagskamerat.

Et bitte lite nåløye

Bare det å komme seg til U.S. Open er imponerende i seg selv. I år var det i følge USGA sine nettsider 8602 spillere som meldte seg på i kvalifiseringen til majorturneringen. Av disse gikk 500 videre til de såkalte «sectionals», som er neste kvalikrunde.

Av disse 500 er det kun 75 spiller som går videre til U.S. Open – i natt ble Andreas Halvorsen en av disse.

Han var nødt til å bli blant de topp fem i kvalifiseringsturneringen som ble avholdt i Newport Beach i California – og klarte det akkurat. Etter å ha startet dagen med en 69-runde, fulgte Halvorsen opp med 65-slag på andrerunden – og det til tross for at han hadde én bogey og en dobbelbogey! For birdiene rant inn for nordmannen, som avluttet med fem birdies på de siste ni hullene, -9 totalt og dermed innenfor kvalifiseringsgrensen med ett slags margin. Han delte forøvrig fjerdeplassen med en annen spiller med norske aner, Stewart Hagestad.

Halvorsen har vist meget sterk form den siste tiden, og var bare to slag unna sin første seier som profesjonell da han han avsluttet med en 62-runde og ble nummer to på den latinamerikanske PGA Touren i Mexico i slutten av mai. 

Dette var Halvorsens niende topp-10-plassering i karrieren på PGA Tour Latinoamérica og hans tredje pallplassering totalt. Han har forbedret spillet sitt gradvis for hvert år siden han ble proff i 2016, og i år har han klart cuten i seks av syv turneringer. Her har han ikke vært utenfor topp-20 en eneste gang.

Verdens tøffeste golfturnering

Nå skal Halvorsen bryne seg på det som er golfsportens tøffeste test. U.S. Open er en brutal turnering fordi banene settes opp så ekstremt vanskelig. Allerede før årets turnering har flere store stjerner gått ut og advart USGA (arrangøren, red. anm) mot å gjøre det for vanskelig. Spillere som Rory McIlroy, Justin Thomas, Phil Mickelson har vært kritiske i forkant etter flere år med utrolig vanskelige forhold. «Hvis de ikke retter opp tidligere feil på Pebble Beach, kan vi ha et problem…», uttalte McIlroy tidligere denne uken.

Men uansett hvor vanskelig det blir, kan vi glede oss over å ha to nordmenn til start på den sagnomsuste banen i California. I fjor ble Kristoffer Reitan tidenes første nordmann i U.S. Open.

I år stiller Andreas Halvorsen og Viktor Hovland til start på Pebble Beach når majorturneringen går i gang torsdag 13. juni. 

NORSK GOLF oppdaterer saken…