Simulatorgolfen har hatt en eventyrlig vekst i Norge de siste to årene. Fra å være et 70-talls simulatorsentre for et par år siden er det nå nærmere 130 steder du kan spille golf innendørs.

Les også: Oversikt: Her kan du spille simulatorgolf 

Et av de nyeste sentrene som har åpnet, er Fokus Golf i Horten. Senteret består blant annet av fire widescreen Trackman-simulatorer, en gym på 35 kvadratmeter, shuffleboard, biljard og dart.

Det som imidlertid får dette senteret til å skille seg ut, er det heftige putte- og chippeområdet på 200 kvadratmeter.

– Det er en ordentlig lekestue! Du kan slå mange mulige slag fra alle mulige vinkler og ulike typer kunstgress. Så fort du begynner på en putte- eller chippekonkurranse her, tar det fort litt av, ler Jon Karlsen, primus motor for Fokus Golf sammen med kompisene Espen Halvorsen og Eirik Wiik som har bakgrunn fra treningssenterdrift og eiendom. 

(Artikkelen fortsetter under)

Trekløveret er foreldre til seks aktive juniorer i Borre Golfklubb, og har også slått seg sammen med Adrian Frednes, som eier proshopen på Vestfold Golfklubb og nettbutikken Golfsenteret.no, slik at kølletilpasning og utstyrssalg blir også en del av anlegget. 

– Hva ønsker dere å oppnå med denne satsingen?

– Vi vil bidra til å skape et hyggelig sted hvor lokale spillere fra Horten i alle aldre kan samles rundt golfen hele vinteren. Vi vil også gjøre det til et attraktivt sted å trene for gode spillere. Med nyoppusset hotell som snart åpner ,og bowlingsenter med restaurant i samme bygg, tror vi også stedet vil være attraktivt for aktivitets- og treningshelger.

Jon Karlsen har noe så sjeldent som en doktorgrad i golf, og er for mange kjent som Golf-Norges «putteguru». Han har tidligere jobbet for navn som Suzann Pettersen, Henrik Stenson, Peter Hansson og Robert Karlson, og jobber i dag blant andre med Espen Kofstad og flere spillere på DP World Tour og LPGA-touren. Han har også bakgrunn som sportssjef i Norges Golfforbund.

De som kjenner Karlsen godt, og ikke minst de som har sett treningsstudioet han har bygd i hjemmet sitt i Horten, vet at han aldri gjør ting halvveis. Fokus Golf er definitivt intet unntak.

(Artikkelen fortsetter under)

Putteguru Jon Karlsen er blant initiativtakerne til nye Fokus Golf Horten. (Foto: Benjamin A. Ward/Norsk Golf)

Karlsen sier de ønsket å legge ekstra «krutt» i putt- og nærspillsområdet, og ønsket å finne en måte å kunne bygge en kunstgressgreen med naturlige onduleringer. Til dette har Karlsen fått hjelp av tenniskamerat Kristian Moen, som ifølge Karlsen er en av de beste i verden til å bygge skateboardramper i tre. Karlsen spurte om han kunne være med opp og ta en titt en ettermiddag.

– Og jeg kan love deg at de de ettermiddagene har det blitt mange av!, smiler Karlsen.

– Alle onduleringene, platåer og nivåforskjellene på kunstgressgreener er nå bygget opp på frihånd med avrundede treplater. Det gjør at det knapt er en firkantet vinkel i hele rommet, og alt flyter veldig naturlig. Vi har bygd inn putteområder med null til fire prosent helling med standard pinneplasseringer, så har vi i tillegg laget en god del sykt vanskelige hullplasseringer hvor det kreves presise putter og «crispe» nærspillsslag for å komme nærme.

Karlsen har også brukt mye tid på å teste ulike kunstgresstyper. Man kan slå nærspillslag fra seks ulike gresstyper, og det er variert med ulike filttykkelser under gresset for å få ulik hardhet i underlaget.

– Vi har både fairwaygress, ulike typer rough med både med- og motgress, og en skikkelig saftig gressbunker med 60 millimeter høyt gress, forklarer Karlsen.

Fokus Golf har ikke bare trukket til seg spillere fra lokalområdet, men også flere av Norges beste spillere. Kristoffer Reitan og Espen Kofstad har allerede vært på besøk, og Kofstad har tenkt seg tilbake også denne uken. Det har også Kristian Krogh Johannessen og Karoline Lund. Flere klubber og golfgymnas har allerede booket seg inn for treningsbesøk.

Ut fra videoene som flere av spillerne har lagt ut på Instagram, er det også fullt mulig å slå slag med mye spinn så ballen «biter» ordentlig tak i underlaget. De som har spilt mye på kunstgress, vet at det er ingen enkel sak å få til.

– Vi har funnet et kunstgress som gir mye stopp med god teknikk når man chipper fra de snilleste gresstypene, sier Karlsen.

– Dette må vel være Norges råeste innendørs nærspillsområde?

– Nå er jeg så klart subjektiv, men…ja, det har i hvert fall vært målet vårt å lage!

Les også: Fra elitemaskin til folkesimulator: – En ny epoke for innendørsgolf