Turneringen het tidligere «Tom Stiansen Golf Challenge», hvor en rekke idrettsprofiler og andre kjendiser i en årrekke bidro for å kaste glans over turneringen. Det har imidlertid vært noen år siden turneringen sist ble spilt, men i 2016 ble turneringen relansert under navnet «Alexander Golf Challenge».

Fjorårsturneringen på Miklagard fikk imidlertid ikke så stort oppslutning, og i år besluttet primus motor for turneringen, Pål Lindby, at turneringen skulle flyttes tilbake til sitt «hjem», Asker Golfklubb. Det ble en gedigen suksess.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Asker GKs nylig utbygde klubbhusterasse er allerede blitt tatt flittig i bruk. 

Mistet sønnen sin i 2003

I august samlet turneringen til sammen inn hele 65 000 kroner til minnefondet, og Pål Lindby kan gledelig konstatere at turneringen dermed er tilbake for fullt. Alexanders minnefond er et fond hvor kreftsyke barn og deres familie kan søke om penger for å få en positiv opplevelse i en ellers tøff hverdag.

Lindby har selv opplevd hvordan det er å miste barnet sitt til kreft. Sønnen hans Alexander, som har gitt sitt navn til turneringen, døde av blodkreft for 14 år siden.

– Det startet bittelille julaften 2001, da vi oppdaget noen prikker på kroppen til Alexander. Vi avbrøt julefeiringen for å reise til legevakten, som oppdaget blodkreft. Vi ble kjørt rett til Rikshospitalet, og det ble hans andre hjem i ett og et halvt år. Alexander var tolv år på den tiden og glad i golf. Han ble satset litt på i Asker Golfklubb, og det var da vi kom på å samle inn penger til barn i lignende situasjon, forteller Lindby.

Med seg på laget fikk de alpinist Tom Stiansen til å fronte turneringen, og Alexander rakk å delta i sin egen turnering én gang før han falt bort.

– Det gikk veldig fort. Satsingen på turneringen fortsatte med Tom som frontfiguren, og i løpet av de fem turneringene vi arrangerte, samlet vi inn 1,5 millioner kroner til kreftsyke barn.

Kjøpte seg til lave scorer

Nå kan Lindby endelig dra tilbake på barneavdelingen på Rikshospitalet og fortelle at det er mulig om søke om midler fra minnefondet igjen.

Det er helt fantastisk at vi er i gang igjen. Dette er en turnering som står mitt hjerte veldig nærme

Pål Lindby

Årets turnering på Asker Golfklubb hadde 62 deltagere. Med 500 kroner i påmeldingsavgift fikk de inn 30 000 kroner i startkontingent alene. Resten ble samlet inn på kreativt vis: Deltagerne i turneringen måtte vippse 50 kroner til kreftsaken hver gang de havnet i et vannhinder, out-of-bounds eller bunker, men de hadde også mulighet til å kjøpe en mulligan for 50 kroner.

– Det ble med andre ord brukt ganske mye penger der ute av spillere som hadde lyst til å score lavt! ler Lindby,

Dermed kom vinneren Stein Ragnar Tangen inn på hele 15 under par (!) netto.

– Jeg så folk som puttet ti-elleve ganger bare for å få den birdien de ønsket seg. Det var veldig kult å se så lave scorer.

Lindby sier gavmilde sponsorer skal ha mye av æren for det solide oppmøtet i turneringen. På premiebordet var alt fra hotellovernattinger, Samsung-telefoner og pro-am-plass i Challenge Tour-turneringen Viking Challenge til et Callaway Epic-jernsett.

På Asker GKs avslutningshull, par 3-hullet med greenen liggende rett foran den nybygde klubbhusterassen, var det nærmest-pinnen-konkurranse med Pål Lindby. Bare der alene ble det samlet inn 22 000 kroner.

– Det er helt fantastisk at vi er i gang igjen. Dette er en turnering som står mitt hjerte veldig nærme, sier Lindby.