Bekymret over økning i slaglengder

Golfsportens styrende organer, USGA og R&A, uttrykker bekymring for hvordan den gjennomsnittlige slaglengden på tourene fortsetter å øke. Nå skal de utrede hvilke konsekvenser dette har for golfsporten.

Publisert

At tourspillere slår lenger og lenger, er ingen hemmelighet. Moderne golfutstyr, nye treningsmetoder, stadig mer atletiske spillere, økt kunnskap om golfsvingen ved hjelp av Trackman og andre analyseverktøy er noen av grunnene til at driver godt over 300 yards heller har blitt normen enn unntaket på de største tourene.

I 2003 var det for eksempel ni spillere på PGA Tour som slo lenger enn 300 yards i snitt fra tee i løpet av sesongen. I fjor var det 43.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Selv om det utvilsomt er undeholdende å se de beste spillerne i verden slå utslag som vi dødelige bare kan drømme om, har det også ført med seg flere utfordringer. Stadig flere klassiske golfbaner blir gjort overflødige, og mange av hindringene som banearkitekter tok med i beregningen da banene opprinnelig ble designet, er ikke lenger i spill. Når golfbanene i tillegg har økt i størrelse, blir de også desto mer ressurskrevende å ta vare på.

Enn så lenge har USGA og R&A holdt seg stille i diskusjonen, men i en fersk rapport uttrykker også de bekymring over utviklingen. Rapporten viser at den gjennomsnittlige slaglengden på de syv store tourene har økt med nesten tre meter bare fra 2016 til 2017.

Å opprettholde balansen mellom ferdighet og teknologi er viktig for å bevare integriteten til golf

– Denne økningen på så mange tourer i løpet av så kort tid er ikke uvanlig og bekymringsverdig. Dette kommer til å kreve grundigere inspeksjon og overvåkning slik at vi kan utrede både årsakene og konsekvensene, heter det i den ferske rapporten.

– Økningene i lengde kan øke kravet til lengre, vanskeligere og mer ressurskrevende golfbaner for spillere på alle nivåer. Denne trenden gjør det dyrere å drive golfbaner. Å opprettholde balansen mellom ferdighet og teknologi er viktig for å bevare integriteten til golf, skriver USGA og R&A videre.

(Les rapporten i sin helhet her)

Blant amatørspillere på alle handicapnivåer har den gjennomsnittlige slaglengden med driver økt fra 182 meter i 1996 til 192 meter i 2016. Økningen har vært størst blant de som har over 21 i handicap. Der har gjennomsnittslengden på utslagene økt fra 150 meter i 1996 til 172 meter i 2016.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nå inviterer USGA og R&A ulike aktører i golfbransjen til en prosess der de skal vurdere hva som skal gjøres videre.

– Vi har ingen deadline på oss, men vi starter umiddelbart denne prosessen og skal forsøke å komme til en konklusjon så raskt som mulig. (…). R&A og USGA er forpliktet til å sikre en bærekraftig og positiv fremtid for golfsporten.

Separate regelverk?

Meningene om hva som bør gjøres med slaglengdene blant proffene, er delte. Levende legender som Jack Nicklaus, Tiger Woods, Gary Player har alle tatt til orde for å redusere lengdene på moderne golfballer, samtidig som at amatørgolfere kan fortsette å spille med dagens teknologi.

Det vil i praksis føre til separate regelverk og proffer og amatører, en situasjon verken USGA eller R&A angivelig ønsker.

Golfutstyrsbransjen kommer garantert også til å ha innvendinger. Den nylig pensjonerte Acushnet-sjefen Wally Uihlein er blant dem som har uttrykt sterk motstand mot ideen om å bremse ned farten på golfballene. Acushnet eier Titleist, som er verdens største golfballprodusent. 

Jeg tror nøkkelen ligger i smartere oppsett på banene, ikke nødvendigvis lengde. Og husk at de som slår lengst fortsatt vil være de lengstslående dersom alle må spille med en ball som flyr kortere

Tom Horley, master club-fitter hos Miklagard Golf og utstyrsekspert i Norsk Golf, har tidligere sagt at han ikke tror at løsningen på problemet er å bremse ned golfballen.

– Vi har sett mange tilfeller av kortere, trangere baner på touren som er en tøff test for spillerne. Jeg tror nøkkelen ligger i smartere oppsett på banene, ikke nødvendigvis lengde. Og husk at de som slår lengst fortsatt vil være de lengstslående dersom alle må spille med en ball som flyr kortere, sier Horley til Norsk Golf.

Selv om golfballdebatten har tilspisset seg det siste året, har Horley liten tro på at golfens styresmakter kommer til å innføre restriksjoner.

– Grunnen til at jeg tror at det ikke kommer til å bli innført en egen «turneringsball» for tourspillerne, er at golfens styrende organer ønsker å ha de samme reglene for profesjonelle spillere og amatører. Det er viktig å huske på at alle amatører ønsker å slå lenger og lenger, så hvis det innføres restriksjoner, vil det ikke være positivt for hobbygolfere, konstaterer Horley.

Powered by Labrador CMS