Golfaktiviteten på de britiske øyer har vært skyhøy i sommer. I følge en ny undersøkelse har hetebølgen Storbritannia i juli bare vært delvis ansvarlig for veksten.

 

Europas største nettsamfunn for golfspillere, HowDidiDo, som har mer enn 400 000 registrerte medlemmer, kan avsløre at de har registrert 381 780 spilte runder i Storbritannia de to første ukene i juli.

 

I de to tilsvarende ukene i 2012 ble det spilt 323 115 runder, hvilket betyr at det har vært en økning i spilte runder på over 18 prosent.

 

Golfaktiviteten i 2012 var en av de laveste noensinne, mye på grunn av de store nedbørsmengdene vi også opplevde her hjemme i Norge. Perioden mellom juli og september viste en nedgang på 16 prosent i Storbritannia sammenlignet med 2011, som var et av de bedre årene i nyere tid.

 

Selv om det varme sommerværet er en naturlig forklaring på årets økning, ble det også registrert en signifikant økning i spilte golfrunder i andre halvdel av juni, hvor været ikke på langt nær var like stabilt varmt og tørt som i juli.

 

HowDidiDo skriver at det ble spilt 382 130 runder i andre halvdel av juni, noe som er er økning på snaue 14 prosent fra samme periode i 2012.

 

Tall fra et annet nettsamfunn, golfshake.com viser mye av det samme. Nettsiden registrerer scorer og handicap til sine over 160 000 medlemmer.

 

– Juni oversteg alle forventninger. Det var vår beste juni noensinne i antall spilte runder, sier talsmann i Golfshake Darren Ramowski.

 

Nyheten kommer kort tid etter at England Golf Partnership (EGP), samarbeidet mellom amatørers og proers styrende organer i England, i juli konkluderte med at «entusiasmen for golf i England vokser raskt». 

 

EGPs konklusjon er basert fremgangen til det nasjonale initiativet «Get into golf», som går ut på å arrangere åpne golfdager for personer over 16 år, med videre tilbud om instruksjon til sterkt reduserte priser, og samarbeidsavtaler med lokale universiteter og andre organisasjoner. I følge EGP har initiativet hatt en økning på 60 prosent det siste året, og har ført til 2 000 nye medlemskap de siste 12 månedene.

 

– Dette er fantastiske resultater i krevende tider. Dette er gode nyheter for både golfklubber og PGA-proer, sier Richard Flint, utviklingsansvarlig i EGP.

 

At potensialet ligger der er det ikke noe tvil om, og som alle andre idretter går også golfen i bølgedaler. Forhåpentligvis er tallene fra Storbritannia et tegn på at kurven også vil peke oppover i Norge. Trendbølger fra Storbritannia og USA smitter ofte over på mindre land.

Daglig leder i Stiklestad Golfklubb, Tore Halvorsen er blant de som ser optimistisk på tiden fremover for golf-Norge etter at klubben har opplevd stor suksess på rekrutteringsfronten så langt i 2013.

 

– Jeg har registrert en ny optimisme i golfmiljøet, og jeg tror sykkeltrenden også har roet seg ned litt, sier Halvorsen til Norsk Golf.

 

Les også: Dropping av gratistilbud ga rekrutteringsboom

 

I Norge sitter vi i dag ikke på tall for spilte golfrunder på nasjonalt nivå. NGF håper på å få på plass en løsning fra Golfbox neste år med sammenlignbare tall for spilte runder de siste årene, og en «dashboard-løsning» med en oversiktlig grafisk fremstilling av rundestatistikkene for ulike perioder.

 

Per dags dato er det bare klubbene som har oversikt over antall Golfbox-registrerte runder, men veldig mange runder blir ikke registrert som følge av ballrennebruk. 

 

– Golfbox jobber med en løsning hvor vi kan få tallene på nasjonalt nivå, men det er en tidkrevende jobb som krever mye spesifikasjoner. Men vi har en avtale om at vi skal få noen tall ved årsslutt, så har vi i hvertfall de. Men i dag har vi ikke noen gode tall på antall spilte runder på nasjonalt nivå, sier organisasjonskonsulent i NGF, Martin Dølerud til Norsk Golf.

 

Kilde: golfclubmanagement.net