16. Young Kos vanvittige rekord

Noen ganger brytes det rekorder som er så ekstreme at de er vanskelige å begripe. En slik rekord ble satt på LPGA-touren i november da den sør-koreanske verdenstoeren Jin Young Ko traff hele 63 greener på rad (!) på vei til seier i tourens sesongfinale.

For å sette det i perspektiv er snittet på touren litt over 11 greentreff per runde, og for den gjennomsnittlige klubbspilleren pleier det ofte å ligge på rundt 3-6 greener per runde avhengig av handicap. Til sammenligning er Tiger Woods sin lengste sammenhengende rekke av greentreff 29. Den kom i hans historiske 2000-sesong, som av de fleste anerkjennes som tidenes beste golfsesong.

15. Bryson med nesten-sensasjon i long-drive-VM

Hva er denne mannen lagd av? Bryson DeChambeau har vært en av golfens største snakkiser helt siden han startet sitt ekstreme slaglengde-prosjekt høsten 2019, og under Ryder Cup i september fikk han igjen demonstrert for en hel golfverden hvor ekstrem svingen hans faktisk har blitt. På åpningsdagen slo han en ellevill drive på 417 yards på et par 5-hull og hadde bare 66 meter inn på andreslaget. Bare noen dager etter å ha hjulpet USA til seier i Ryder Cup overgikk Bryson DeChambeau alles forventninger da han tok seg hele veien til kvartfinalen i long-drive-VM. Det er ikke gærent å være en av de 16 lengstslående spillerne i verden i tillegg til å være den femte beste spilleren i verden!

14. Koepka vs. Bryson

Og mens vi snakker om Bryson: Brooks Koepka – og publikums – erting av Bryson DeChambeau var en av årets mest omdiskuterte saker på PGA-touren. Det har lenge vært en av PGA-tourens dårligst bevarte hemmeligheter at Brooks Koepka ikke har hatt særlig til overs for Bryson DeChambeau. Koepka har tidligere klaget til media over DeChambeaus notorisk sakte spill, han har insinuert at DeChambeaus oppsiktsvekkende økning i muskelmasse ikke har skjedd på lovlig vis, og under PGA Championship i vår lakk det ut en video i sosiale medier hvor Koepka himlet demonstrativt med øynene og avbrøt intervjuet da DeChambeau passerte i bakgrunnen, tydelig oppgitt over lyden av DeChambeaus stålspikes mot asfalten.

I kjølvannet av episoden fortsatte de å hakke på hverandre i sosiale medier, og det hele toppet seg da Koepka la ut en video hvor han fristet fansen sin med gratis øl hvis de fortsatte å erte DeChambeau med «Lets Go Brooksy»-tilrop.

Under USAs Ryder Cup-seier i september skværet de imidlertid omsider opp, og da de to måneder senere møtte hverandre til en oppvisningsduell i Las Vegas, fikk nok mange bekreftet mistanken sin om at «feiden» hele tiden var et PR-stunt.

13. Hillestad og Halvorsen seirer på nye Miklagard

Foto: Benjamin A. Ward / Norsk Golf

Julie Boysen Hillestad (Miklagard GK) og Andreas Halvorsen (Larvik GK) kunne juble for sine første kongepokaler i NM på «nye» Miklagard GK i august. Mens Hillestad tok igjen et forsprang på fem slag på sisterunden, som ble rundet av med en birdie på hull 18 da det gjaldt som mest, ledet Halvorsen turneringen fra start til slutt.

12. David slår Goliat igjen

USA er alltid storfavoritt mot Europa i Solheim Cup, men for andre gang på rad klarte de europeiske jentene å stå imot presset fra amerikanerne. Europa tok med seg en 9-7-ledelse til singlematchene og trengte bare å vinne fem poeng av tolv mulige for å vinne på amerikansk jord for andre gang. Det var det den finske debutanten Matilda Castren som fikk æren av å banke inn den siste spikeren i kista og sette den avgjørende putten.

11. Matsuyamas caddie takker for seg

Vårt favorittbilde fra The Masters 2021. Bildet som gikk viralt etter at Hideki Matsuyama ble den første japanske vinneren i The Masters i april, var ikke av hovedpersonen selv, men av mannen som han hadde hatt ved sin side gjennom hele uken. Caddie Shota Hayafujis takknemlige bukk på den 18. green etter at siste putt var satt, blir et varig bilde på årets Masters – og oppsummerer samtidig ærefrykten mange føler for sagnomsuste Augusta National.

10. Kordas gjennombrudd

Etter flere år med asiatisk dominans i toppen av internasjonal kvinnegolf har amerikanerne nå fått eneren de har ventet på – og for en fremtid 23 år gamle Nelly Korda har i vente! Selv om hun hadde tre seirer på samvittigheten før årets sesong, fikk Korda sitt definitive gjennombrudd i 2021 med fire seirer, inkludert hennes første majortittel i Women’s PGA Championship i juni og OL-gull i Tokyo i august. Korda, som er medlem av det som må være verdens råeste idrettsfamilie, er nå den første amerikanske verdenseneren for kvinner på syv år.

9. OL får stjernenes anerkjennelse

Da golf var tilbake på OL-programmet for første gang på over 100 år i Rio-OL i 2016, var responsen fra mange av golfens største verdensstjerner lunken, og mange glimret med sitt fravær i Brasil. Tokyo-OL var derimot et stort skritt i riktig retning for å løfte statusen til OL-golfen. Flere av de største stjernene deltok, og selv om mesterskapet ble spilt bak korona-lukkede dører, sørget de to gullvinnerne Nelly Korda og Xander Schauffele for en minneverdig turnering. Og kanskje aller viktigst for OL-golfens rennomé var Rory McIlroys helomvending i løpet av turneringsuken. Superstjernen har ikke uttrykt mye begeistring over OL-golfen tidligere, men etter å ha gått noen runder med seg selv i Japan, ga han omsider turneringen sitt godkjent-stempel. Det kan ha stor symbolsk betydning for mesterskapet i årene fremover. 

8. Rundjuling fra amerikanerne

Ryder Cup 2021 rakk aldri å bli ordentlig spennende. USA var storfavoritter før turneringen på Whistling Straits startet, og du verden som de innfridde forventningene. Med en knusende overlegen 19-9-seier satte USA poengrekord. Et av de store høydepunktene i løpet av de tre dagene (og hele 2021!), var dette mirakuløse flopp-slaget fra Jordan Spieth:

Etter flere år med europeisk dominans, er det nå et generasjonsskifte på gang i laget. Samtidig er det amerikanske laget både knallsterkt og ungt og kommer nok til å være fryktelig farlige i mange år fremover. Forhåpentligvis klarer Hovland og co. å utnytte hjemmebanefordelen i Italia i 2023!

7. Superligaene nærmer seg

Planene om en ny saudi-finansiert sportsvaskingsliga superliga har sendt sjokkbølger gjennom golfverden de siste månedene. Nå er planene i  ferd med å bli konkretisert og er trolig klar for oppstart allerede til våren – med Greg Norman som tour-sjef. Her er flere av Donald Trumps baner ryktet som mulige stoppesteder, og én amerikansk Ryder Cup-spiller skal angivelig ha blitt tilbudt et milliardbeløp (!) for å bli et av turneringsseriens ansikter utad. I tillegg til dette har en annen gruppe investorer planer om å starte opp «Premier Golf League» fra 2023 med mål om å «revolusjonere internasjonal toppgolf». Touren skal ha en samlet premiepott på over 2,2 milliarder kroner og skal organiseres som en verdensomspennende konkurranse etter samme format som Formel 1. Det skal bli spennende å se hvordan dette vil endre maktbalansen internasjonal toppgolf i årene som kommer når PGA Tours hegemoni for alvor blir utfordret.

6. Espen er tilbake

Etter flere år med alvorlige skader etterfulgt av middelmådig spilt bestemte Espen Kofstad (34) seg for å legge om svingen helt i fjor høst sammen med sin nye trener Anders Kristiansen. Etter flere måneder med intensiv hardtrening kunne han høste fruktene av arbeidet på Challenge-touren i sommer: I august tok han sin første Challenge Tour-seier på fem år, og han er nå tilbake i det gode selskap på europatouren.

5. Tutta blir Solheim Cup-kaptein

29. november ble det endelig bekreftet: Suzann Pettersen, «Dronningen av Solheim Cup», blir Europas kaptein i 2023. Tutta har representert Europa hele ni ganger som spiller og to ganger som visekaptein, og mange av de største høydepunktene i hennes begivenhetsrike karriere har kommet fra den prestisjetunge lagkonkurransen mellom USA og Europa. Det største høydepunktet av alle kom i 2019 da hun avsluttet sin golfkarriere med å avgjøre Solheim Cup med turneringens aller siste putt – rett etter å ha gjort comeback fra en 18 måneder lang mammaperm. 

– Jeg er henrykt over å bli utnevnt til Solheim Cup-kaptein. Dette er den største æren i karrieren min, sa Tutta i pressekonferansen hvor hun ble bekreftet som Catriona Matthews arvtager som kaptein.

4. «Phil the thrill» med årets mest populære seier

Evigunge Phil Mickelson gir blanke i tidens tann. Foran enorme publikumsmasser i avslutningen av PGA Championship på Kiawah Island holdt den 50 år gamle publikumsfavoritten Brooks Koepka og de andre utfordrerne på avstand og ble den eldste majorvinneren noensinne.

– For en utrolig følelse. Jeg trodde ikke det var mulig. Det er mye mulig at dette er den siste turneringen jeg noensinne kommer til å vinne, hvis jeg skal være realistisk, sa Mickelson etter det som trolig var golfverdenens mest populære seier i 2021. 

Seieren var Mickelsons sjette majortriumf og hans første siden The Open-tittelen for åtte år siden. Før PGA Championship stod han med seks missede cuter på sine 14 siste turneringer og ikke en eneste topp-20-plassering. For en sport!

3. Golfboomen fortsetter 

Den elleville veksten i Golf-Norge (og golfverdenen for øvrig!) fortsetter. I en årrekke har hverdagen hos mange golfklubber vært en tøff kamp bare for å holde hodet over vannet og gå i null. Så kom korona-pandemien og Viktor Hovland, og i løpet av de to siste sesongene har golfklubber over hele landet hatt en eksplosiv økning i trafikken. Nå er medlemsantallet det høyeste noensinne (over 127 000 medlemskap), og aktiviteten er større enn noen gang. Medlemsboom og rekordhøy aktivitet får golfklubbene til å juble, og de høyst kjærkomne inntektene har gjort det mulig for flere klubber å investere i anleggene sine. Golfboomen har imidlertid også vært en en kilde til frustrasjon for mange spillere i pressområdene i de store byene, hvor det tidvis har vært knallhard kamp om ledige starttider. Hvordan dette vil se ut etter pandemien, gjenstår å se…

2. Tigers bilulykke 

Mange fryktet det verste da nettaviser verden over ble tapetsert av de sjokkerende bildene av Tiger Woods sin bil liggende totalvraket i grøfta etter en dramatisk ulykke i Los Angeles i februar. Tiger kjørte ut av veien i 138 kilometer i timen i 70-sonen, men endte utrolig nok med å «bare» kveste høyrebeinet sitt. I ukene som fulgte, var det helt stille fra Team Tiger, før han i slutten av april endelig la ut sitt første bilde etter ulykken, hvor han stod med gips rundt beinet og støttet seg opp med krykker. Gjennom våren og sommeren fortsatte det å bli spekulert i om karrieren hans var over, men da han plutselig la ut et tre sekunder langt videoklipp av svingen sin i slutten av november, fikk han Golf-Twitter til å koke over. Det satte i gang spekulasjoner om at et comeback var nært forestående, og to uker senere var han utrolig nok tilbake i aksjon igjen i far-sønn-turneringen PNC Championship – bare ti måneder etter nesten å ha mistet livet i bilulykken. Ifølge hovedpersonen selv kommer vi imidlertid aldri til å se ham konkurrere på fulltid igjen. Litt Tiger er uansett alltid bedre enn ingen Tiger. For en fighter den mannen er!

1. Viktor blir en verdensstjerne

2021 var året da Viktor Hovland gikk fra å være en av PGA-tourens mest stabile og solide spillere til å bli en ordentlig verdensstjerne. Overlegen seier som regjerende mester i Mexico, maktdemonstrasjon i innspurten av Tigers egen invitasjonsturnering på Bahamas, Norges første europatour-seier noensinne, Ryder Cup-debut, 5.-plass i FedEx Cup-sluttspillet, forsidestjerne i Golf Digest og syvendeplass på verdensrankingen var bare noen av høydepunktene i et år for historiebøkene. Høydepunktene Viktor Hovland serverte oss, var så mange at vi har samlet dem i en egen artikkel.

Og det beste av alt? Han er 24 år gammel og har bare blitt bedre og bedre siden han debuterte som proff i 2019! Tør vi håpe på en majorseier i 2022?