Da Norsk Golf pratet med Stavnar rett etter den sensasjonelle opptredenen i Q-School-finalen i Marokko, sa Stavnar at hun ikke hadde tatt avgjørelsen om å bli proff riktig ennå

– Det er golf jeg vil leve av. Nå får jeg muligheten til å starte på reisen litt tidligere enn planlagt, sa hun.

Nå har hun endelig bestemt seg.

– Det var i grunn ikke så vanskelig valg. Det var helt klart det jeg hadde mest lyst til, sier Stavnar til Norsk Golf. 

Stavnar, som bare er halvveis i sitt første år på videregående skole, er tre år yngre enn det Suzann Pettersen var da hun debuterte som Ladies European Tour-spiller. Hun blir dermed tidenes yngste norske profesjonelle golfspiller.

– Det er noen ting jeg må ofre ved å bli proff. Jeg drømte om å kvalifisere meg til Junior Solheim Cup og Junior Ryder Cup. College er heller ikke noe alternativ noe lenger. Men samtidig gjør dette at jeg kan konkurrere fulltid på Ladies European Tour mot Europas beste spillere.

–Så nå kan jeg heller forsøke å kvalifisere meg til Solheim Cup, smiler Stavnar.

I tillegg til turneringer på Ladies European Tour kommer hun til å fylle på med turneringer på den spanske og svenske touren for å få et fullt turneringsprogram. Hun regner med å spille rundt 15 Ladies European Tour-turneringer i løpet av sesongen.

– Så fyller jeg på med turneringer fra mindre tourer der hvor det lar seg gjøre. I tillegg jobber vi med å få frikort til flere LET-turneringer, og jeg har allerede fått wild card til turneringen i Australia i februar. Det har nok noen fordeler at jeg bare er 16 år gammel, forteller hun.

Det blir ikke så veldig annerledes. Reisene blir bare litt lengre vekk, og jeg blir vekk litt lengre om gangen.

Madelene Stavnar

Selv om hun nå blir proff, planlegger hun å fullføre videregående skole på Wang Toppidrettsgymnas i Tønsberg.

– Jeg kjører på med samme program som jeg har gjort tidligere. Jeg har reist mye tidligere også. Jeg skal forsøke å jobbe med skolearbeid mens jeg er ute og reiser og følge ekstra godt med når jeg er hjemme. Det blir ikke så veldig annerledes. Reisene blir bare litt lengre vekk, og jeg blir vekk litt lengre om gangen.

Madelene Stavnar har opplevd en enorm fremgang som golfspiller på kort tid. Fra å ha en snittscore på 89 slag i 2014, har hun siden den gang bedret den med nesten 18 slag – ett slag per hull!

I fjor endte hun på pallen i alle turneringene hun deltok i på Titleist Tour og Norgescup. Hun tok bronsemedaljen i norgesmesterskapet og vant kvalifiseringen Europas høyest rangerte jenteturnering, Girls British Open Amateur Championship i sommer. Hun har også fått bryne seg på noen proffturneringer på Nordea Tour. Den ene av dem holdt hun på å vinne.

Les også: Tonje Daffinrud om Stavnar: Håper hun fortsetter å spille fryktløst 

Finansiering er en av de største utfordringene for profesjonelle golfspillere. For spillere under 18 år på Ladies European Tour er det i tillegg krav om at man må ha med følge fra en voksen på hver eneste turnering.

–  Dermed er det ikke bare meg selv det må skaffes flybillett til. Heldigvis har jeg et stort apparat rundt meg med støttespillere som kommer til å skifte på å reise sammen med meg. Både mamma og pappa, brødrene mine, treneren min Geoff og andre i NGF kommer til å bytte på å reise sammen med meg, forklarer Stavnar.

– Nå er det neste målet å skaffe meg sponsorer som kan hjelpe meg i satsingen. 

– Spennende spiller 

Stavnars trener, Geoff Dixon, beskriver hennes avgjørelse om å bli proff som «en mulighet det var vanskelig å takke nei til».

– Det viktigste for meg var ikke om hun ble proff eller ikke. For meg er det viktigste hennes utvikling som golfspiller og som person. Hun må bare fortsette å jobbe slik hun har gjort frem til nå. Hvis hun gjør det og klarer å forhindre skader, er jeg overbevist om at hun kan nå veldig langt.  Vi må ikke glemme at hun nettopp har fylt 16 år. Hun var 15 år gammel da hun tok fatt på Q-School i fjor høst, sier Dixon til Norsk Golf.

 For meg så er det ikke slik at alt endrer seg bare fordi hun blir proff. 

Geoff Dixon,

Madelenes trener

– Jeg er ikke så bekymret for hvordan hun kommer til å gjøre det i det første året sitt. For meg så er det ikke slik at alt endrer seg bare fordi hun blir proff. Motstanderne hennes blir bedre, men det er fortsatt henne mot golfbanen. Hun har en evne til å heve spillet sitt når det gjelder, og hun er helt uredd. Hvis hun gjør det bra i de første turneringene, er det en bonus. Hvis ikke, gjør det ingenting. Hun kommer til å bli en ekstremt interessant spiller å følge i årene fremover.

Tom Rosenvinge, kommunikasjonsansvarlig i NGF, mener at Stavnar kan bli et spennende innslag i golfen.

– Madelene er et friskt pust som det skal bli veldig spennende å følge. Det er krevende å finne finansieringsordninger for nyetablerte golfere, men jeg håper og tror at Madelene kan bygge en merkevare som fort kan bli veldig attraktiv, sier han.