Europa har de siste årene opplevd spillerflukt til USA. Når de får sitt gjennombrudd er veien til PGA Tour og større premiesjekker kort. Derfor handler European Tour i dag i stor grad om talentene og de uventede stjernene. Det er en arena for utvikling og vekst, i noen tilfeller raskere enn andre.

 

Collegealternativet har ikke samme omfang i dag. Mange velger å bli profesjonell i ung alder. Challenge Tour har hatt et visst oppsving mens sponsorinvitasjoner er løsningen for de med best amatørkarriere. 

 

Vi ser også at gode spillere over 20 år kommer fra de mindre tourene som Gecko, Alps og ECCO. Nivået der er variabelt, men svært høyt hos de aller beste.

 

Lucas Bjerregaard

 

Danske Bjerregaard hadde en eventyrlig mulighet i Alfred Dunhill Championship før jul. Alt lå an til topplassering, til og med seier. Så presterte han å gå 23 slag dårligere enn dagen før. 89 og +17 ble den store snakkisen på tampen av 2014.

 

I ukene før hadde 23 år gamle Bjerregaard med nød og neppe beholdt kortet. Femteplass i Hong Kong Open og fjerdeplass i Perth International var sterkt når det gjaldt som mest.

 

Bjerregaard er en erfaren spiller for alderen. Han debuterte på ECCO Tour som 15-åring og kan blant annet vise til prisen for årets spiller i 2012 da han vant to ganger og hadde 13 topp 10 plasseringer. I 2015 kan han bli den neste danske stjernen på European Tour.

 

Renato Paratore

 

En strålende amatørkarriere ligger bak italieneren. Som 17-åring valgte han høsten 2014 å bli profesjonell. Han deltok i European Tour Q-School og tok en overbevisende tredjeplass.

 

Hans to første turneringer har ikke gått spesielt bra. 26.plass er hans beste resultat, men han er veldig ung og vil trolig trenge litt tid. Sponsorinvitasjonene vil ganske sikkert hagle i løpet av de 2-3 første årene, uansett hvordan han presterer. Denne uken får han spille i Abu Dhabi. Det blir mye læring for den nye, unge italinske stjernen. Ikke bli overrasket om det også kommer noen meget gode plasseringer.

 

 

 

Dominic Foos

 

Den tyske 17-åringen blir også å se i Abu Dhabi på torsdag. Han spilte sin første turnering på European Tour allerede i desember 2012. Det har blitt enkelte opptredener som amatør etter det, men uten de store plasseringene. 16.plass i Qatar Masters for ett år siden er høydepunktet.

 

Foos har i likhet med Paratore hatt en glimrende amatørkarriere. I 2015 blir det sponsorinvitasjoner, og kanskje en forbedring av den 16.plassen i Qatar.

 

Dominic Foos som 4-åring. Noen begynner tidlig.

 

 

 

 

 

Matthew Fitzpatrick

 

20 år gamle Fitzpatrick har avsluttet collegekarrieren på Northwestern University. For øvrig samme college som Luke Donald, noe som sikkert kommer opp når han etter hvert får suksess. For det er nemlig ikke et spørsmål om med engelskmannen, men når.

 

(Les også: Da Norsk Golf møtte Fitzpatrick på Miklagard)

 

2014 var ikke mer enn et greit år for ham. Resultatene var forholdsvis dårlige når han fikk sjansen på European Tour, med 26.plass i Open de France som beste plassering. Han gikk veien om Q-School hvor han ble nummer 11 i finalen.

 

Navnet og den svært gode amatørkarrieren vil trolig gi ham invitasjoner. Fitzpatrick vant prestisjetunge US Amateur i 2013. Han har deltatt i Masters, US Open og The Open som amatør. Årets sesong startet labert med 76.plass, men femteplass forrige uke i Sør-Afrika sendte ham rett inn på listen over spillere vi bør følge i 2015.

 

 

 

De åpenbare

 

Disse fire holder seg i stor grad i Europa. De er alle etablerte spillere, men befinner seg på et lavere nivå enn de virkelige stjernene. Shane Lowry er kanskje den med størst potensiale for store resultater. Han spilte seg nylig inn i topp 50 i verden, et utrolig viktig steg for ham.

 

Tommy Fleetwood bør være et kjent navn for nordmenn. Kazakhstan Open i 2011 ble på en måte hans gjennombrudd. Spilleren han slo med minste margin – Knut Børsheim. 

 

Danny Willett
Shane Lowry
Tommy Fleetwood
Marcel Siem