Tekst: Kaia Means

I løpet av de siste par årene har golfpakkene til Estonia Golf & Country Club blitt stadig mer populære for golfere som vil oppleve den unike sjarmen i gamlebyen i Tallinn.

Sea Course på Estonian Golf & Country Club er kåret til en plass på topp-100 listen i fastlands-Europa av bladet Golf World og brukes som kvalifiseringsbane for Omega Mission Hills World Cup. Ikke så verst for en bane som åpnet i 2006 i et land som ikke har tradisjoner for golf. 

Partnerskapet med European Tour Properties har gjort at banens renommé har blitt styrket. Tilreisende har satt pris på pakkene som kan bestilles direkte på klubbens hjemmeside, der de får oppleve alt som verdensarvbyen Tallinn har å tilby, samtidig som de får spilt golf på en bane i toppklassen i Europa.

Nå vil Estonian ta et skritt videre, og ser frem mot et samarbeid med Linna Golf i Hämeenlinna, 100 kilometer nord for Helsingfors. Fergeturen mellom Tallinn og Helsingfors tar én time og 20 minutter med hydrofoil.

Til nå har de fleste av pakkene til Estonian G&CC blitt solgt til finner, svensker og briter. De ser for seg et felles produkt som de fleste golfinteresserte i Europa kan la seg friste til å prøve. Linna Golf er også utpekt som European Tour Course, og befinner seg på samme topp-100 liste i fastlands-Europa som søsterklubben Estonian G&CC (Estonian fikk 84. plass og Linna fikk 91. plass).

De to delene av turene kommer til å oppleves som ganske forskjellige. Fargerike Tallinn er et must for alle som lar seg sjarmere av trange brosteingater, middelalderslott, myldrende uteliv, kreative menyer (inkludert villsvin og honningøl) og et prisnivå som ligger på halvparten av vårt eget. 

Estonian G&CC ligger bare 20 kilometer fra sentrum, og Sea Course (par 72, 5128-6462m), tegnet av finske Lassi Pekka Tilander, har vann i spill på halvparten av hullene. Det er mange vakre opplevelser der Finskebukta figurerer. Et av signaturhullene er det tredje hullet, et kort par 4 hull (290-345m) med utslag rett mot sjøen. Klubbhuset og eiendommene rundt er bygd i skandinavisk-inspirert stil, og gir inntrykk av at Estland føler mer tilhørighet til Norden enn til Øst-Europa.

I tillegg har resortet en sjarmerende 9-hullsbane, Stone Course, som er lagt gjennom førhistoriske steingraver. 

Historien til Linna Golf er litt annerledes. Vanajan gods ble opprinnelig kjøpt i 1918 av Carl Wilhelm Rosenlew, som bygde et ærverdig slott i en blanding av jugend-, barokk- og renessansestil som jaktresidens. Materialene var de beste – i eik, marmor og granitt. Slottet ble etter hvert kjøpt av kommunistpartiet i Finland på 1940-tallet, og de brukte anlegget som partiets hovedkvarter. Men i 1997 kom Vanajan Linna (Linna betyr ’slott’) på private hender og åpnet som slott-hotell. Det blir sett på i dag som et av landets fremste steder å feire bryllup. Men eierne var ikke fornøyd med lavsesongen på sommeren, og bestemte seg for å bygge en førsteklasses golfbane for å gjøre noe med juli-tallene. Resultatet ble at European Golf Design (som blant annet sto for redesign av Celtic Manor i Wales) og Tim Lobb ble kalt inn til å tegne banen.

I mellomtiden ble det bygget et nytt klubbhus med suiter for golfere i annen etasje som inkluderer hver sin private badstu.

I årene som er gått siden åpningen har Linna Golf etablert seg som en av Nordens fremste baner – og da Challenge Tour-turneringen i 2009 ble vunnet av Ryder Cup-aktuelle Nicolas Colsaerts, ble banen lovprist av spillerne. Greenene er kjent for å være i verdensklasse, og ligger stort sett mellom 10 og 12 på stimpen.

Linna er en typisk nordisk skogsbane, med utfordrende og kupert terreng og strategisk plasserte bunkere. Det mest dramatiske hullet er hull 9 (som blir gjort om til hull 18 under store turneringer) der utslaget ligger høyt oppe, og greenen har vann i forkant til venstre og en bunker kort høyre. Tenk deg godt om før du velger kølle her.

Så får vi se om konseptet om felles finsk-estiske turer slår an. 

Mer info

Estonian Golf & Country Club

Linna Golf

Telegraaf Hotel i Tallinn anbefales på det sterkeste. Midt i gamlebyen, høy standard til en god pris.