I midten av februar kom vi tilfeldigvis over denne resultatlisten fra Nordic League-turneringen Siemens Open på Sola i 1999. Vi måtte gni oss i øynene både en og to ganger da vi så navnet på bunnen av leaderboardet.

På soleklar jumboplass fant vi Ryuji Imada. Han gikk 53 over par, med runder på 92, 88 og 89 slag. Kunne dette virkelig være den samme Ryuji Imada som siden har spilt inn over 10 millioner dollar i premiepenger, og også vært ranket topp-50  i verden?

En ringerunde rundt til flere av deltagerne på Siemens Open ga ikke noe svar. Før nå.

Fredrick Månsson, som endte på sjetteplass på Sola, bega seg ut på et lite detektivoppdrag etter å ha lest artikkelen om Imada på norskgolf.no.

Så er det den Imada vi snakker om?

Svaret er: Nei.

Månsson forteller til Norsk Golf:

 Imadas svar var at han aldri har vært i Norge, og aldri har spilt så dårlig!

Fredrick Månsson

– Jeg ble like sjokkert som dere da jeg så leaderboardet. Det hender jeg titter tilbake på gamle leaderboards fra 90-tallet, og det var ikke uvanlig at verdensstjerner som Thomas Levet, Retief Goosen og Ricardo Gonzalez dukket opp i Skandinavia. Men da jeg så 53 over par måtte jeg grave dypere. 

– Jeg tok kontakt med en kompis av meg, Andy Wada. Han jobber i The Golf Channel, med japansk golf som spesialfelt. Jeg sendte ham en mail, og fikk ham til å spørre Ryuji Imada personlig om det var han. Imadas svar var at han aldri har vært i Norge, og aldri har spilt så dårlig!, ler Månsson på telefon til Norsk Golf, og avslutter:

– Han påpekte at Ryuji Imada er et veldig vanlig navn i Japan. At spilleren på Sola har samme navn er enten en tilfeldighet, eller en mix up fra arrangørens side. Dessverre. Det hadde jo utvilsomt vært en av tidenes stories hvis det faktisk var ham.

Under kan du lese artikkelen Norsk Golf skrev om Imada og Siemens Open i februar:

– – – – – –

Gikk denne PGA Tour-vinneren virkelig Sola GK på 53 over par?

På leaderboardet fra Nordic League-turneringen Siemens Open på Sola GK i september 1999, finner vi mange kjente navn.

Nåværende idrettssjef i NGF, Øyvind Rojahn vant turneringen på overlegent vis over Vestfold GKs Morten Hagen – som i fjor gjorde comeback på Norgescup. Daglig leder i Tyrifjord Golfklubb, Derek Crawford bet også godt fra seg med en tredjeplass.

Nedover listen dukker mange andre kjente navn opp: Asker-pro Johan Elgborn, Larvik-pro Henrik Björelind, Sandefjord-pro Jonathan Drummond, Sola-proene Rune Håversen og Andreas Berg, Stavanger-pro Jan Egil Nærland, Østfold Golfsenters Per Aarum for å nevne noen.

Hvis det er han, så  beviser han at det er mulig for alle å bli gode!

Øyvind Rojahn

Det er likevel navnet på soleklar jumboplass som skiller seg ut: Ryuji Imada.

Med runder på 92, 88 og 89 slag, hadde Imada det man kan kalle en skikkelig «møkkaturnering». 

Snakker vi her virkelig om den samme Ryuji Imada som deltok i PGA Tour-turneringen på Pebble Beach forrige helg? 

Det hele virker nemlig litt for utrolig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mange kjente navn på leaderboardet fra Siemens Open i 1999.

Spilte PGA Tour-turnering fire dager senere

Etter en ringerunde til mange av navnene på resultatlisten fra Sola, har vi ennå til gode å få bekreftelsen på at det er den  Ryuji Imada vi snakker om.

– Jeg tør ikke å si at det IKKE er han. Jeg husker det allid var mange rare navn som dukket opp i disse turneringene. Det hadde i så fall vært ufattelig komisk. Det bør uansett være til inspirasjon for andre. Hvis det er han, så  beviser han at det er mulig for alle å bli gode!, ler Øyvind Rojahn på telefon til Norsk Golf.

– Jeg har absolutt ingen anelse!, sier Sola-pro Rune Håversen, som endte på 21. plass i turneringen.

Han sier Imada heller ikke kan skylde på ekstremvær for den høye scoren.

– Etter hva jeg husker var det faktisk ganske greie forhold, med unntak av litt lett regn, flirer Håversen til Norsk Golf, som i samme slengen bekrefter påstanden om at golfere har bedre hukommelse enn andre.

Men dessverre ikke god nok.

– Du bør brate med Richard David. Han har jobbet i klubben siden midten av 90-tallet, og pleier å ha strålkontroll over alskens statistikker, tipser Håversen.

Norsk Golf fulgte Håversens råd, men heller ikke denne telefonsamtalen ble særlig fruktbar.

– No clue!, lød det lakoniske svaret fra David.

Vijay Singh spilte på den svenske Swedish Golf Tour på slutten av 80-tallet

Niklas Diethelm

Kevin Myklebust påpeker på Norsk Golfs Facebook-profil at Ryuji Imada – originalen altså – spilte PGA Tour-turnering i USA bare fire dager etter turneringen på Sola, og med langt bedre scorer.

Dermed minsker også sannsynligheten for at det er den samme spilleren som deltok på Sola betraktelig. 

Landslagstrener Niklas Diethelm vil på sin side bli veldig overrasket dersom det finnes flere profesjonelle tourspillere med nøyaktig det samme navnet.

– Det var ikke helt uvanlig at de nordiske tourene hadde noen få spillere som plutselig kom på en snarvisitt fra andre siden av kloden for å delta. Blant annet spilte Vijay Singh noen turneringer på Swedish Golf Tour på slutten av 80-tallet, forklarer Diethelm til Norsk Golf.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ryuji Imada vant AT&T Classic på PGA-touren i 2008. Gikk han virkelig Sola GK 53 over par ni år tidligere? (Foto: Getty Images)

Kan du hjelpe?

Klikker man på Imadas navn på leaderboardet fra Siemens Open, dukker hans spillerprofil på Golf.se opp. Skal vi tro informasjonen her, har vi i hvertfall med den samme Imada å gjøre som har spilt de siste årene på PGA Tour – og også vant i AT&T Classic i 2008. Dette året nådde han forøvrig topp-50 på verdensrankingen for første gang.

Ryuji Imada ble proff i 1999, og var 22 år gammel da Siemens Open ble spilt. I 1999 ledet Imada collegelaget sitt til NCAA-tittel, og året etter deltok han i US Open for første gang. 

Har han kanskje tilbragt sommerferien 99 på vestlandscruise i fjordene, slik titusenvis av andre japanere gjør hvert år?

Ikke vet vi, men siden den gang har han uansett spilt inn nesten 70 millioner kroner i premiepenger.

Det skulle man ikke tro ut i fra leaderboardet på Sola.