3D modeller//

– Gir deg muligheten til å gå banen før du er der

En ny tjeneste lar golfere ta virtuelle turer på golfbaner før de spiller dem. Målet er å gi bedre innsikt og forståelse, samt gjøre det mer fristende for gjestespillere å komme på besøk.

Takket være dette kameraet kan Marcus Holum og resten av byrået FotoEtcetera. gi golfere sjanse til å bli bedre kjent med norske baner.
Publisert

Pleier du å trykke i gjennom baneguiden på nettsidene til banen du skal spille i helgen? Føler du at bildene og grafikken ikke alltid stemmer helt overens med det faktisk møter på første tee?

Den problemstillingen ønsker Østfold-selskapet FotoEtcetera å takle. 

Takket være avansert kamerateknologi fra amerikanske Matterport, kan de ta bilder og skanne norske baner som gjør at du kan «gå» banen virtuelt før tee-off. 

Prøv tjenesten selv lengre nede:

Marcus Holum

Spillere får mulighet til å navigere seg virtuelt gjennom hvert eneste hull, fra flere forskjellige hold og vinkler. 

Marcus Holum, en ivrig golfspiller som leder prosjektet, forklarer konseptet enkelt:

– Det handler om å gi golfere muligheten til å «gå» banen digitalt før de spiller den fysisk. Dette gir bedre forberedelse og hjelper spillerne med å legge strategier.

Teknologien ligner på den man finner på Google Street View. Der får man mulighet til å «gå» rundt i store deler av verden for å se hvordan det ser ut på gateplan. 

Med FotoEtcetera sin teknologi kan man gå på fairwayene istedenfor asfaltveier, og oppleve hvordan banen ser ut.

Hundrevis av datapunkter

Arbeidet med skanningen er omfattende og detaljert. Spesialkameraet fra Matterport flyttes manuelt for hver 15-20 meter i fairway, og tar bilder både i midten, til høyre og til venstre. 

Kameraet tar bilder i fire retninger for å skape panoramabilder i 360 grader. Deretter settes alt sammen i én kontinuerlig rekke. 

– På et typisk golfhull kan det være opptil 75 punkter med panoramabilder, sier Marcus. 

På en 18-hullsbane betyr det at flere hundre datapunkter må settes sammen manuelt for å få et komplett bilde av banen. 

Inkludert etterarbeidet tar prosessen tar omtrent én uke med intensivt arbeid, men resultatet er baner gjengitt ned til minste detalj. 

Slik ser det ferdige produktet ut:

Kombinert med dronevideo får man se alle hull både fra fairway-plan og i fugleperspektiv. 

Stor interesse

Borregaard og Skjeberg i Østfold er de første som har tatt i bruk tjenesten, og tilbakemeldingene har vært svært positive på tvers av aldersgrupper.

– Den yngre generasjonen satte raskt pris på tjenesten, men det var også interessant å se at eldre golfspillere raskt har omfavnet dette, sier Holum.

 – Teknologien er intuitiv og gir stor verdi uansett alder og ferdighetsnivå.

Fotobyrået ser også et stort potensial for golfklubber over hele landet. Både baner som ønsker å gi et ekstra tilbud til sine medlemmer, men også de som ønsker å lokke til seg flere greenfee-spillere, kanskje spesielt tidlig i sesongen.

Investering for fremtiden

Prisen for en slik digitalisering varierer avhengig av banens størrelse, men Holum understreker at tjenesten er priset for å være tilgjengelig for flest mulig.

– Vi ønsker at dette skal være noe alle golfklubber kan investere i. Med leasingalternativer og rimelige vedlikeholdsavtaler er terskelen lav for å bli med på digitaliseringen av Golf-Norge.

– Basert på prismodellen vi har nå, vil det ikke koste mer enn 200.000 kroner for en bane i Norge nå. Selv de med større anlegg og flere sløyfer, sier han. 

Han ser også et potensial for fremtidig integrasjon med eksisterende golfapper og digitale tjenester, selv om dette ikke er avklart ennå.

– Dette er bare begynnelsen. Teknologien åpner helt nye muligheter både for golf og andre idretter, avslutter han.

Powered by Labrador CMS