Brandel Chamblee er en av de travleste personene på Augusta National denne uken. Den 56 år gamle tidligere PGA Tour-spilleren er sannsynligvis USAs mest profilerte golfkommentator, og er på TV-skjermen fra morgen til kveld gjennom hele uken på Augusta National.

Da vi huket tak i ham mens han nøt en stille stund med morgenkaffen og en  avis i pressesenteret onsdag morgen, var han imidlertid mer enn villig til å slå av en prat om Viktor Hovlands muligheter i The Masters.

Etter fire collegeseiere, NCAA-triumfen med Oklahoma State og seieren i U.S. Amateur i august har Viktor Hovland rukket å bli et kjent navn i amerikanske golfkretser, og kunnskapsrike Chamblee har naturligvis fått med seg utviklingen til 21-åringen fra Oslo.

– Han er en veldig hyggelig gutt. Han slår den milevis. Det er veldig imponerende. Da jeg så ham svinge på Bears Club i Florida for en måned siden, begynte jeg å tenke på hvor mye golfsporten har forandret seg. Jeg gleder meg til å se ham denne uken, sier Chamblee, og legger til:

– Jeg kan bare tenke meg hvor stort det er for Norge å få frem en slik spiller!

(Artikkelen fortsetter under)

David Duval, Brandel Chamblee, Frank Nobilo og Rich Lerner i Masters-studioet til Golf Channel. (Foto: Getty Images)

Chamblee sier han bare har møtt Hovland et par ganger, og er nysgjerrig på hvem Hovland har som svingtrener. Da vi nevner at han trenes av Denny Lucas, som tidligere var en del av den hawaiaanske svingguruen Kelvin Miyahira sitt akademi, lyser Chamblees øyne opp.

– Aaaah, nettopp! Det gir mening, for jeg er en enorm fan av Kelvin. En enormt stor fan! Jeg har tilbragt en hel dag med ham, og jeg elsker absolutt alt han legger ut på internett. Nesten alle trenere stjeler et eller annet fra Kelvin. Jeg møtte ham en uke før han fikk slag og intervjuet ham.

– Det gir mening at Viktor har blitt undervist av en av de aller beste hjernene, sier Chamblee.

«Wow!»

Onsdag spilte Viktor Hovland en treningsrunde på Augusta National sammen med Rickie Fowler, Dustin Johnson og Brooks Koepka. DJ og Koepka er to av tourens lengstslående spillere, men Hovland holdt følge med de to muskelbuntene på mange av hullene. Og det er nettopp kraften til Hovland som har imponert Chamblee når han har sett ham spille.

– Da jeg så svingbevegelsen til Viktor første gang, tenkte jeg bare: «Wow!». Han har alle elementene i en god golfsving.

– Hva er det du liker så godt med svingen hans?

– I overgangen fra toppen av baksvingen til nedsvingen elsker jeg hvordan hoftene hans holder seg tilbake og overkroppen komprimerer mens han roterer vakkert gjennom slaget. Det er så imponerende å se på, sier Chamblee.

(Artikkelen fortsetter under)

 

 

Selv om Viktor Hovland har vært forsiktig med å si eksplisitt hva som er målet hans denne uken, er det nærliggende å anta at det er å klare cuten og bli beste amatør. Inntil videre forblir Marius Thorps 48.-plass i The Open i 2006 den eneste gangen en nordmann har klart cuten i en major.

Med spillet Hovland har vartet opp med de siste månedene (og de siste dagene), er det imidlertid vanskelig å tenke enda mer ambisiøst

Men våger vi å være så grådige at vi tør å håpe på en topp-ti-plassering?

– Det har vært lenge siden det har skjedd. 1960-tallet var sist, skyter Chamblee inn.

– Og det har bare vært en håndfull amatører som har avsluttet The Masters under par. Men jeg tror faktisk det er på tide. Golfsporten blir yngre, og det handler mer om kraft np. Det er den minst variable faktoren i golfspillet. Jeg har tenkt på dette selv. Når blir neste gang en amatør går The Masters under par? spør Chamblee.

For ordens skyld var Hideki Matsuyamas score på én under par for åtte år siden sist gang en amatør endte under par i The Masters.

Lengde stadig  viktigere

Chamblee mener det er en enkel forklaring på hvorfor det var langt flere topplasseringer blant amatører i majorturneringene for noen tiår tilbake sammenlignet med nå.

Jeg kan nesten ikke tro farten amatørspillerne har i dag.

Brandel Chamblee

– Det var en æra tidligere hvor mange fantastiske amatørspillere ikke valgte å bli profesjonelle. Det forklarer også hvorfor flere av amatørene har spilt så bra her tidligere. De var enormt talentfulle. I dag blir man gjerne proff mye tidligere, og da tar det litt tid å bli komfortabel. Men jeg tror ikke amatørene her ute på Augusta føler seg skremt lenger.

– De kommer ut hit med mengder av fart. Jeg kan nesten ikke tro farten amatørspillerne har i dag.

(Artikkelen fortsetter under)

Viktor Hovland spilte med Brooks Koepka, Rickie Fowler og Dustin Johnson i treningsrunden på onsdag. (Foto: Christian Døvle)

– Er de beste collegespillerne i dag bedre rustet for PGA-touren nå sammenlignet med for 10-20 år siden?

– Spillet handler mer om fart nå, og på grunn av måten moderne golfbaner er satt opp, kreves det ikke så mye nyanser i spillet fra tee som tidligere. Jeg synes det er uheldig at golfen har utviklet seg i den retningen. Nivået i toppen er yngre enn noen gang, og spillerne som dominerer, blir stadig yngre, sier Chamblee og nevner navn som Rory McIlroy og Jordan Spieth som opplevde enorm suksess før de hadde fylt 22.

– Det kommer til å fortsette med mindre de endrer måten de setter opp golfbanene på. Men det kommer de ikke til å gjøre, avslutter Chamblee med et spakt hjertesukk.