Det nærmer seg den tiden av året igjen hvor Norges største idrettsutøvere samles under samme tak for å kastes glans over. Suzann Pettersen vant i 2008 prisen for årets kvinnelige utøver, på bakgrunn av hennes seks seiere i 2007-sesongen.

 

Etter en ny drømmesesong, har hun nå nok en gang muligheten til å stikke av gårde med den gjeve utmerkelsen.

 

Det er imidlertid bred uenighet om hvem som er favoritt denne gang.

 

Tutta konkurrerer mot fire utøvere i vintergrener: Skiskytter Tora Berger, langrennsløperne Marit Bjørgen og Therese Johaug, og freestyleutøver Tiril Sjåstad Christiansen.

 

Spillselskapet Comeon.com virker sikre i sin sak på at Tora Berger vinner «årets kvinnelige idrettsutøver». Suzann Pettersen levnes ikke mye håp om seier med 16 i odds.

 

Til sammenligning utbetaler de bare 1,45 ganger beløpet tilbake om Tora Berger vinner.

 

– Mulig oddsen er litt høy, men Tora Berger er klar favoritt og skal vinne denne. Hun vant åtte medaljer av åtte mulige i VM i skiskyting i år (seks gull og to sølv), i tillegg til verdenscupen sammenlagt. Tutta har gjort det veldig skarpt, men golf er fortsatt en veldig marginal idrett. Jeg tror faktisk hun må vinne majors for å stikke av med en slik pris under en idrettsgalla i Norge, sier spillanalytiker i Comeon.com, Stian Røsvik Bjørstad – som tydeligvis ikke har fått med seg at Tutta vant nettopp en major i år, da hun gikk til topps i Evian Championship i september.

 

Hos det konkurrerende spillselskapet Unibet.com er spådommen helt motsatt: De holder Tutta som favoritt til å bli årets kvinnelige utøver på Idrettsgallaen. De har bare 2,25 i odds på Tutta-seier. Etter Tutta følger Tora Berger med fire i odds.

 

Mens Comeon beskriver golfen som marginal, holder Unibet Tutta som favoritt nettopp på grunn av golfsportens omfang internasjonalt.

 

– For ”kvinnelig utøver” har vi basert favorittstempelet på golfens store bredde internasjonalt. Bak ”Tutta” er det jevnt blant sterke utøvere i smalere idretter, forteller Kyrre Merg i Unibet.

 

Tutta er forøvrig også nominert i kategorien «årets navn» under Idrettsgallaen. Den prisen er Magnus Carlsen storfavoritt til å vinne – spesielt siden han ikke ble nominert til årets mannlige idrettsutøver. 

 

Idrettsgallaen 2014 er flyttet fra Vikingskipet i Hamar til Oslo Spektrum. Sendingen vises direkte på NRK 4. januar.