Denne helga går turneringen «Verdens bæste trønder» av stabelen på Trondheim golfklubb. I premiepotten ligger 50 000 kroner – der «winner takes it all».

Tolvtemann

Da Norsk Golf først skrev om saken, var elleve av navnene bekreftet. Nå er det tolvte og siste navnet bekreftet, og det er ikke hvilket som helst navn:

Kristoffer Reitan.

– Det er en kul greie som passer bra inn i programmet mitt. Man kjemper om litt penger, det høres ut som et bra arrangement, og så spiller man med kule folk på pro-am, sier Reitan, til Norsk Golf.

– Hvorfor ble du invitert?

– Det ligger vel litt i etternavnet. Jeg fikk først høre det fra Elias (Bertheussen, journ.anm.) at arrangørene hadde tenkt å invitere meg. Jeg sa det var gode muligheter for at jeg kunne stille. Så ble jeg invitert.

Hvis Kristoffer Reitan spiller golf like bra som han snakker trøndersk, kan han fort stikke av med lørdagens førstepremie på 50 000 kroner. (Foto: Getty Images)

– Hundre prosent trønder

Reitan er født i Lørenskog, og har aldri bodd i Trøndelag. Han føler seg likevel relativt trøndersk.

– Jeg er vel egentlig hundre prosent trønder.

– Og hvordan står det til med den trønderske uttalen?

– Det e itj nå problem. Det ligg i slekta. Jeg er oppvokst med trøndere rundt meg. Med én gang jeg hører trøndersk, så føles det litt hjemme. Mor og far snakker jo trøndersk, sier Reitan og veksler elegant mellom trøndersk og bokmål.

Fredag ettermiddag skal det spilles en relativt uhøytidelig pro-am, før det på lørdag blir mer alvor, når 50 000 kroner står på spill. I den anledning har hjemmespiller Bertheussen utnevnt seg selv som favoritt. Dét fnyser Reitan av.

– Absolutt ikke. Han kjenner banen bedre enn det jeg gjør, håper jeg for hans skyld. Han stiller sterkt, men jeg får en innspillsrunde i pro-am, og den skal jeg bruke godt. Det er bare 18 hull, så alt kan skje.

– Hvor mange runder har du spilt på Trondheim golfklubb?

– Det er null.

– Prøver å gjøre meg nervøs

Da Norsk Golf først skrev om turneringa, sa Bertheussen at det han gledet seg aller mest til var å se Kristian Krogh Johannessen i dress eller kavaj på banketten. 

– Kanskje Elias prøver å gjøre meg nervøs. For til meg sa han at vi ikke skulle ha dress. Han sa casual, så jeg går casual, sier Reitan.

– Hva har du gjort for å prikke inn formen?

– Den er ikke på topp, men den begynner å komme seg.

Hjemmefavoritt Elias Bertheussen har startet det mentale spillet før proffmøtet på golftrøndelags tak; Sommersetra. (Foto: Erik Eikebrokk)

Dressmannen fra Drammen

Kristian Krogh Johannessen er på tur fra Lom, der han har krysset høye fjell, blant annet Besseggen, til Trondheim, da Norsk Golf ringer. Det er lite trønder å spore i stemmen fra Drammen.

– Jeg har veldig mange slektninger der oppe enda. Jeg tenkte, hvorfor kan ikke jeg være med? Det er like fair det som at Reitan, som bor i Oslo, kan stille. Så jeg tenker at vi er like mye trønder begge to. 

–  Men du har aldri bodd i Trondheim?

– Reitan har ikke bodd i Trondheim ett sekund, men han har kanskje et litt mer kjent navn der oppe. Jeg vet ikke om jeg var førstevalget, men jeg ble invitert til slutt. Jeg koser meg alltid i Trøndelag.

Debuterte i Trøndelag

Som Reitan, har Krogh trøndersk far, i tillegg til trøndersk tante, onkel, søskenbarn og tremenninger, til sammen over femti trønderske slektninger i tallet.

– Jeg har pleid å være i Trøndelag hver eneste sommer siden jeg var liten. De første ni hullene jeg noen gang spilte på bane, spilte jeg med Reidar (Herre, arrangør, journ.anm) som liten unge. Så jeg kjenner ham fra way back, i og med fedrene våre drev selskap sammen. Det var slik vi ble kjent.

Til tross for flust av trønderske slektninger, er Kroghs trøndersk syltynn, i følge ham selv. (Foto: Getty Images)

– Hvordan er den trønderske uttalen?

– Den er syltynn. Jeg tror jeg skal spare meg for et forsøk.

– Hvor godt kjenner du banen?

– Det er et par år siden jeg var på Sommersetra og trente og spilte ei helg, men det blir mindre og mindre siden vi er så busy på sommeren. Det er egentlig i år som er første året jeg har tid til det, men jeg får stadig invitasjoner av Elias.

– Elias er ganske femi

I forkant av turneringa har hjemmefavoritt Bertheussen utropt seg selv, Krogh, Reitan, samt to lokale helter, Lars Martin Berg og Paul Blaike, til de eneste som har en reell mulighet til å vinne.

– Jeg reiser ikke til Trondheim, som halvt drammenser, for å tape akkurat.

– Elias sier at han gleder seg mest til å se deg i dress på banketten. Hva tenker du om den kommentaren?

– Han er jo ganske femi selv, så han er vel ikke helt fornøyd med min kroppslige tilstand. Han mener vel jeg er litt for tjukk. Dette får jeg kommentarer på hele tida. Hadde han hatt halvparten så mye fokus på golfen som på utseendet, så hadde han spilt et helt annet sted enn det han gjør i dag.

Krogh mener Bertheussen bør fokusere mer på golf enn på utseende. (Foto: Erik Eikebrokk)

Golffri oppladning

Både etter fredagens pro-am og lørdagens turnering, der 50 000 kroner står på spill, er det planlagt middag og premieutdeling – med eller uten dress.

– For den gode stemningas skyld håper jeg inderlig at Elias vinner, sier Krogh.

– Hva har du gjort for å prikke inn formen?

– Oppladninga mi har vært gåtur på Besseggen og Lom, så det har ikke vært så mye golf. Men et par dager golffri er ikke feil. Jeg gleder meg til å se hvordan det står til med svingen på pro-amen.

– Og finstasen er rensa og nystrøket?

– Husk å ta med speilreflekskamera når jeg kommer i dress.

Startfeltet består av følgende tolv navn: Elias Bertheussen (Byneset gk), Kristian Krogh Johannessen (Drammen gk), Kristoffer Reitan (Oslo gk), Lars Martin Berg (Byneset gk), Paul Blaikie (Trondheim gk), Martin Ulseth (Byneset gk), Mathias Nielsen (Trondheim gk), Sigurd Aune (Trondheim gk), Live Hope (Byneset gk), Hedvig Schjetne (Trondheim gk), Fredrik Bjørk Ingul (Byneset gk) og Christian Bjørk Ingul (Byneset gk).