Statistiker og professor ved Columbia University, Mark Broadie, forfatter av boken «Every Shot Counts» forklarer i en analyse publisert hos golf.com nærmere hva som er felles for tour-spillerne som er flinkest til å trylle med putteren.

 

Broadie trekker frem putter fra avstanden åtte fot (2,44 meter) som første eksempel. En en-putt herfra gjør at spilleren i snitt tjener et halvt slag i forhold til resten av feltet. En treputt vil derimot gjøre at vedkommende mister 1,5 slag i forhold til feltet.

 

Det er imidlertid ikke så enkelt at vi kan konkludere med at det er viktigere å unngå treputter, enn å senke flere putter på første forsøk.

 

Broadie sier det er langt viktigere for proffene å bokføre en en-putt enn å unngå å treputte. De beste putterne på touren senker 55 prosent av sine putter fra åtte fot, mens de gjennomsnittlig gode putterne «bare» senker 50 prosent. Og fem prosent er mye, når man tar i betrakning hvor ofte man faktisk står over putter fra denne avstanden.

 

Han sier vi kan lære mye av å se til de som er best til å putte, og ringte derfor den tidligere PGA Tour-spilleren Brad Faxon. Fra 1992 til 2002 var han den beste putteren på hele touren.

 

Etter å ha studert tusenvis av runder, både blant de beste spillerne i Faxons tid og også i nyere tid, mener Broadie å ha funnet ut hva de beste putterne har til felles:

 

De er aggressive, de en-putter oftere, slår færre putter for kort, og de får noe lengre returputter.

 

(NB! Sving innom Golfskolens videoarkiv og få gode putting-tips!)

 

– De rundene jeg har puttet best måtte jeg alltid markere ballen på andreputten, fordi den rullet akkurat langt nok forbi hullet til at det ikke var en tap-in, sier Faxon i følge golf.com.

 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

EN AV DE BESTE: Brad Faxon var den beste på green fra 1992 til 2002. (Foto: Getty Images)

 

 

Det er først fra 30 fot (9,1 meter) og oppover det blir viktigere for tour-spilleren å unngå treputter enn å senke førsteputten.

 

Så hva kan «den glade amatør» lære av de beste putterne på touren? Broadie oppsummerer i fire punkter:

 

 

Dette kan du lære

 

– Pass på at korte putter når frem til hullet. Amatører som går runder på 80-tallet slår 12 prosent av sine putter fra 10 fot for kort. Amatøren som går runder på 90-tallet slår 17 prosent av de samme puttene for kort. Og proffen? Syv prosent.

 

– Korte putter fra tre til åtte fot (0,91 – 2,44 meter) er de viktigste. Bedre korte putter fører til flere en-putter og færre tre-putter.

 

– Lengdekontroll er viktig. Luke Donalds nærspillstrener, Pat Goss sier til Broadie at lengdekontroll i putting er den viktigste ferdigheten i golf.

 

– Sammenlign din egen putting med disse målsetningene: Dersom du vanligvis går runder på 80-tallet bør du ha et gjennomsnitt på maks én tre-putt per runde. Går du på 90-tallet kan du tillate deg to tre-putter, og pleier du å bruke rundt 100 slag kan du ha et snitt på tre treputter per runde. Hvis du treputter oftere enn disse målsetningene er det på tide å ta en leksjon.