Kofstad prioriterer Challenge Tour i 2018

Espen Kofstad får spille så få europatour-turneringer i 2018 at han nå har bestemt seg for å prioritere et fullt turneringsprogram på Challenge Tour.

Publisert

Det forteller han til Norsk Golf.

Nivået i toppen i Europa blir stadig høyere, og med et trangere nåløye på europatouren enn noen gang tidligere er ikke Kofstads nåværende kategori god nok til at han får spilt et tilfredsstillende antall turneringer.

– Jeg hadde i utgangspunktet tenkt til å spille på europatouren i år, men touren har gjort noen omrokkeringer i oppsettet som gjør at det blir enda vanskeligere for meg å komme med i turneringene, forklarer Kofstad.

Det viktigste for meg er å spille turneringer. Spiller jeg bra golf, så har det ikke så mye å si hvilken tour jeg spiller på Espen Kofstad

– Jeg får i beste fall spilt rundt ti turneringer på europatouren denne sesongen, og de neste turneringene ville i så fall ikke blitt før fra og med mars. Det er samtidig som når Challenge Tour-sesongen starter, og da må jeg gjøre noen harde prioriteringer. Man må spille inn over 300 000 euro for å klare kortet på europatouren, og man har ikke veldig gode odds for å få til det på bare ti turneringer. 

Kofstad har lagt noen frustrerende år med alvorlige skader i både rygg og håndledd bak seg. De gangene han har kvalifisert seg til europatouren, har sesongene blitt ødelagt av skader. Nå ønsker han bare å komme ordentlig inn i rytmen igjen.

– Det viktigste for meg er å spille turneringer. Spiller jeg bra golf, så har det ikke så mye å si hvilken tour jeg spiller på, konstaterer 30-åringen.

Ønsker nivåløft på de lavere toureme

En gjennomgang av Q-School-systemet i Europa, foretatt av golfweek.com i fjor høst, viste at stadig færre av spillerne som kvalifiserer seg til europatouren, klarer å beholde kortet på det øverste nivået året etter.

Kofstad ser med bekymring på hvor stort gapet begynner å bli mellom European Tour og Challenge Tour.

En stor utfordring for utviklingen av golf i Europa er at det er for få arbeidsplasser for å tjene penger på de lavere tourene

– Det blir mer og mer spisset i toppen, og det er helt riktig at nåløyet der skal være trangt. En stor utfordring for utviklingen av golf i Europa er imidlertid at det er for få arbeidsplasser for å tjene penger på de lavere tourene. På europatouren er det ofte nesten ti ganger så høyere premiepenger som på Challenge Tour. I dag er det kun de fåtall beste spillerne på Challenge Tour som har mulighet til å leve av golf.

– Dersom Challenge Tour ble en mer attraktiv arbeidsplass hvor 50-60 spillere hadde kunnet leve av det, tror jeg flere europeiske spillere våget å jage drømmen. Da hadde nivået og interessen blitt selvforsterkende. Ambisjonen for European Tour på sikt bør være å få til det samme som de klarer i USA, hvor Web.com Tour (nivået under PGA Tour) også er en tour hvor mange spillere klarer å ha golf som levebrød. 

– Tror du det er realistisk å få til noe lignende i Europa?

– Det er i så fall mange år frem i tid. Det avhenger helt av økonomien i Europa. Man reiser dit hvor pengene er, og for øyeblikket er det ikke veldig stor interesse for å sponse golf i Europa. Nesten alle de største turneringene på europatouren spilles i Asia, og uten turneringene der borte hadde man nesten ikke hatt europatourturneringer som var verdt å spille.

– Hva synes du om utviklingen med at stadig flere turneringer på de europeiske tourene legges til Asia?

– Man har ikke noe annet valg, så det er ikke noe jeg bruker mye energi på å tenke på. Jeg er bare happy for at jeg er en av de som har spilt bra nok golf til å kunne ha det som fast jobb. Men for «gjennomsnittsproffen» i Europa tror jeg det er viktig at man klarer å løfte nivået på de lavere tourene enda mer. Det er mange veldig gode golfspillere som aldri gir golfdrømmen en ordentlig sjans fordi de føler veien opp blir for lang. Jeg tror ikke det er sunt hvis europatouren fortsetter å ta en enda større del av kaka av de totale premiepengene.

Norsk selskap

Selv om han medgir at det er frustrerende å måtte spille på en tour lavere enn der han faktisk har kategori i 2018, har det også noen positive sider. Etter at hele fjorårssesongen ble ødelagt av en skade i håndleddet, kan han nå komme tilbake i turneringsrytmen på en tour hvor han gang på gang har bevist at han hører hjemme i toppen.

– Jeg kjenner Challenge Tour veldig godt, jeg kjenner nivået, og jeg kjenner banene. Det gjør at jeg kan skreddersy turneringsprogrammet mitt mest mulig effektivt, og det er en tour jeg vet jeg kan vinne på. Ambisjonen er å vinne tre turneringer slik at jeg rykker opp direkte til europatouren, sier Kofstad.

Det skader heller ikke at han får mye norsk selskap i årets turneringer. Både Jarand Ekeland Arnøy (Fana GK), Kristian Krogh Johannessen (Drammen GK) og Eirik Tage Johansen (Stavanger GK) er klare for Challenge Tour-spill i 2018.

– Det er gøy å se at de andre er på hugget. De har vist at de har mye golf i seg, og det blir hyggelig å ha litt flere norske spillere rundt seg når man konkurrerer!

Powered by Labrador CMS