Nyheten om at Kofstad må ta en ny timeout kommer som lyn fra klar himmel. Kofstad skriver på sin Facebook-profil:

Kofstads trener Mark Davies sier til Norsk Golf at han ikke kan uttale seg om hva slags skade det er snakk om eller omfanget av den, men merket at det var noe galt da de trente sammen i fem dager i Spania forrige uke:

– Jeg vet ikke nøyaktig hva slags skade det er snakk om, men smertene hemmet ham mer og mer etterhvert som uken gikk. Det virket som om smertene satt i den nedre delen av ryggen og forplantet seg nedover i beinet, men du må spørre ham selv for å få det bekreftet. Jeg har ikke snakket med ham etter at han har vært hos legen i dag, men det er tydelig at han har blitt rådet til å ta en pause, sier Davies til Norsk Golf.

(Espen Kofstad har foreløpig ikke svart på Norsk Golfs henvendelse.)

Navnet til Kofstad har allerede blitt fjernet fra neste ukes påmeldingslister, Joburg og Africa Open.

Det virket som om smertene satt i den nedre delen av ryggen og forplantet seg nedover i beinet

Mark Davies

Samme kategori neste år

Ved å trekke seg resten av sesongen, vil Kofstad få medisinsk fritak fra European Tour (medical exemption journ. anm.) – og dermed kunne spille neste års europatour med samme kategori han har i år.

Dermed er det nærliggende å tro at han ikke vil spille noen turneringer resten av årets sesong, da han vil miste fritaket ved å spille for mange turneringer. Kofstad er i år Norges eneste spiller på europatouren.

27-åringen fra Losby var avhengig av medisinsk fritak også under fjorårets Challenge Tour-sesong. Etter lengre tid med smerter i nedre delen av ryggen og hoftene, trakk han seg fra alle turneringer fra april i fjor.

Comebacket kom først i europatour-kvalifiseringens andretrinn i november, der han på spektakulært vis kjempet seg tilbake til Europas elite.

Nå må han stålsette seg for en ny periode på sidelinjen.

Slitt med ryggen siden 2012

I desember fortalte Espen Kofstad Norsk Golf dette om rehabiliteringsperioden etter fjorårets skade:

«De 13 første ukene gjorde jeg absolutt ingenting. Da de tre første månedene hadde passert kunne jeg begynne å slå 20 putter to ganger i uken. Etter ytterlige to-tre uker kunne jeg slå chipper og pitcher hvor jeg gradvis økte lengdene. Men jeg begynte ikke å slå fulle slag før i oktober.»

Kofstad begynte å slite med ryggen allerede da han vant Challenge Tour sammenlagt i 2012:

«Jeg måtte stå over flere «pro-amer» fordi jeg hadde vondt i ryggen. Før europatour-kvalifiseringen i 2013stod jeg i vinkel i ni dager, men fysioen fikk fikset meg i tide. Jeg har alltid trodd problemene har vært muskulære, og MR-bildene har ikke vist noe.  Jeg merket smertene for alvor under en Team Norway-samling hos Tutta i Orlando i januar (2014 journ. anm.). Noen uker senere følte jeg meg bra, men da jeg oppdaget at jeg hadde en skivesprekk i ryggen var det bare å ta en pause. Heldigvis slapp jeg operasjon»

Kofstad rakk kun å spille to turneringer av årets sesong. Det endte med en 14. plass – hans tredje beste plassering noensinne på europatouren, samt en misset cut.

(Norsk Golf oppdaterer saken fortløpende)