Kronikk: Derfor dominerer koreanerne kvinnegolf

Før forrige ukes turnering, var alle av årets LPGA Tour-vinnere koreansk-fødte. Hva skyldes dominansen? Andreas Thorp forklarer.

Publisert

De har over 50 millioner innbyggere, og dominerer kvinnegolfen. Hele 9 av topp-20 på kvinnenes verdensranking er født i Sør-Korea.

Hva kan lille Norge lære av denne nye golf-giganten? Andreas Thorp har i samtaler med en rekke sentrale sør-koreanere i golfmiljøet trukket sin konklusjon på deres suksess.

Tekst: Andreas Thorp

(Denne kronikken stod først publisert på norskgolf.no i november 2014)

Sør-Korea har i mange år vært den dominerende nasjonen i kvinnegolf, men hvorfor blir disse små jentene så utrolig gode i nettopp golf? De tre siste ukene har jeg snakket med alt fra spillere, caddier, trenere og managere.

Jeg har blant annet snakket med Dean Hearden som gikk caddie for Jiyai Shin da hun var verdensener. Hearden har også vunnet US Open med So Yeon Ryu og jobbet for Hee Kyung Seo, MJ Hur og HaNa Jang. Han er den caddie som har vunnet flest turneringer verden over med koreanske spillere. Jeg har også snakket med Ian Triggs som trener US Open vinnerne So Yeon Ryu og Eun Hee Ji. Han har over 40 års erfaring som trener og har trent koreanske spillere siden 90-tallet. Jeg snakket lenge med Robin Symes som trener US Open vinneren Na Yeon Choi. Han blir av folk tett på de koreanske spillerne kalt den beste treneren i Korea. Han har i dag sitt eget akademi i Korea og trener daglig unge lovende spillere, samt titalls jenter på den koreanske touren. Jeg snakket også med Greg Morrison som er manageren til Na Yeon Choi. 

Etter å ha snakket med alle disse slo det meg ganske raskt at de snakker om akkurat det samme. De har samme oppfatning og ideer om hvorfor nettopp jenter fra Sør Korea dominerer på LPGA touren. I skrivende stund er det tre koreanere blant topp-10 på verdenskraningen. Syv ligger topp-20 og 40 på topp-100.

Etter samtaler med ovennevnte personer, har jeg sammenfattet hva jeg mener har vært Korea sin suksessoppskrift:

KULTUR

Se Ri Pak blir av samtlige jeg snakket med nevnt som hovedårsaken til at Sør-Korea dominerer kvinnegolfen i dag. Da hun slo igjennom på 90-tallet startet en «golf-boom’ ingen har sett maken til i verden. Samtlige av dagens koreanske vinnere på LPGA touren sier de ble inspirert av Se Ri Pak. Koreansk TV viste Pak natt og dag fra 90-tallet og inn på 2000-tallet.

Det koreanske folket er kjent for å ha en veldig sterk kultur når det kommer til arbeid. Uansett hva de driver med jobber de ekstremt hardt, natt og dag. Det er ingen unntak fra dette i idrett. De koreanske spillerne blir av andre sett på som maskiner som aldri stopper. En spiller forteller meg at koreansk kultur er «Repetisjon i søken etter det perfekte». 

Kultur betyr også familie i Korea. De har svært sterke bånd til sin familie og derfor ser vi ofte at både mor, far og søsken flytter etter når spillerne kommer over til LPGA touren. Jeg ser ukentlig tanter, onkler og besteforeldre på turneringer. Når foreldrene ser at barna fanger interesse for en sport går de ofte «all-inn». Selv om de i utgangspunktet ikke har råd til dette finner de løsninger. De fleste koreanske spillerne på LPGA touren kommer fra middelklassen. Foreldrene slutter i jobbene sine og satser alt på at døtrene skal lykkes. Pappa er ofte trener og manager, mens mamma er kokk og vasker tøy. 

Organsieringen av koreansk golf er også annerledes enn hva vi er vant til. Det er veldig dyrt å være medlem i en klubb med bane, så derfor finnes det hundrevis av klubber med kun driving range. Her koster det svært lite for jentene å trene. De fleste koreanske LPGA spillerne startet å spille golf på en slik driving range. Dette gjør at de har bygget en treningskultur i koreansk golf som svært få kan slå.

TREND

Koreanere liker å følge trender. Se Ri Pak er som nevnt over hovedgrunnen til at golf i dag er den mest populære individuelle sporten i Sør-Korea. Hennes prestasjoner på 90- og 2000-tallet fikk tusenvis av jenter til å starte med golf. For at dere skal fortstå hvor «trendy» golf er i Korea så skal jeg dele en historie Ian Triggs fortalte meg.

I sommer var «Triggsy» som han kalles på LPGA touren i Sør Korea for å trene unge juniorer ved et av sine akademier. Han skulle også se på en under-16 turnering for både gutter og jenter. Da han kom til turnering fikk han vite at det var 900 påmeldte! Det tok fem dager før feltet var kuttet ned til 140 spillere. Dette var en nasjonal u-16 juniorturnering, lignende det vi kaller Titleist Tour i Norge. Når du har så mange å ta av er det garantert at noen av disse blir verdensstjerner.

En annen trend som faktisk bekymrer koreanere er at stadig flere barn forlater skolen tidlig for å satse hundre prosent på sin idrett. Da snakker vi gjerne om barn i 14-15 års-alderen. Foreldrene flytter med barna til enten Australia eller USA for at de skal få perfekte forhold året rundt for å kunne nå sine mål.

TURNERINGER

Samtlige av de jeg snakket med roser det koreanske forbundet og deres turneringssystem. Robin Symes forteller at deres junior-tour er imponerende. Her får unge spillere ukentlig spille mot topp motstand. Disse gode konkurransene forbereder spillerne på hva som møter dem som profesjonelle. De utvikler et svært sterkt metalt spill, og fokus ligger kun på prestasjon.

Dette er nok hovedårsaken til at de ikke viser følelser når de vinner på LPGA touren. De har blitt trent opp til å prestere fra svært ung alder og de har blitt ekstremt sterke mentalt. 

I Korea har de en egen profesjonell tour for damer og herrer. Hver tour har tre nivåer. Dette systemet blir av Symes pekt på som en nøkkel for å videreutvikle spillerne fra gode amatører til verdensstjerner på LPGA touren. Nesten alle koreanerne har spilt noen år på KLPGA touren før de reiser over til USA. I 2014 har KLPGA 27 turneringer, og totalt spilles det om over 16 millioner amerikanske dollar.

Det har lenge blitt spekulert i at store firmaer som for eksempel Samsung sponser unge amatører med et unikt talent, men alle jeg har snakket med avkrefter dette. Samsung er ett av mange koreanske firmaer som sponser de koreanske juniortourene. Ved å ha slike store firmaer i ryggen kan det koreanske golffourbundet bygge oppe et solid turneringstilbud til junior i alle aldre. Ser man på KLPGA’s turneringsliste for 2014 er det store firmaer som ADT, Hanwha, KB, Lotte, HiteJinro, MetLife, Doosan og KIA sponsorer. Når spillerne når KLPGA touren blir de ofte sponset av flere store firmaer og utstyrsleverandører. 

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STORE TURNERINGER: Treningsgreen før en vanlig KLPGA-turnering. (Foto: Andreas Thorp)

TRENING

Jeg har vært så heldig å få snakke med flere spillere på LPGA-touren om trening. De fleste spillerne sier at de vokste opp på en driving range og at dagene gikk i å slå baller. En lokal pro jeg snakket med fortalte at han ukentlig så unge spillere slå tusen baller om dagen. Ja, du leste rett – 1000 BALLER OM DAGEN! Da er det ikke rart de blir gode.

En spiller jeg snakket med sa hun starter med et syverjern, og det eneste hun gjorde var å trene på og slå ballen rett mot ett og samme mål, time etter time. Da hun kom til USA og møtte en amerikansk trener sa hun at treneren var «gal» fordi han sa hun måtte lære seg å slå med høyre-og ventsre skru på ballen. Hun nektet og sa at ballen skulle slås i en rett linje mot målet. 

Dette fikk meg til å tenke og undersøke litt mer rundt spillet til koreanerne. Omtrent samtlige av de koreanske jentene på LPGA touren slå ballen helt rett unten noe form for skru. Deres «stock shot», eller standardslag er rett som en snor. De har alle middels nærspill, men putter bra. Dette gjenspeiler hvordan de ble trent opp og hvilken golf-kultur som har blitt bygget opp i Korea. 

Jeg spurte en spiller om hva hun synes om å spille 18 hull med 3 køller og putter. Hun så rart på meg og så at hun aldri hadde hørt om noe slikt og lurte på hvorfor i all verden man skulle kaste bort tiden sin på dette. Dette viser hvor forskjellig den østlige golfkulturen er mot den vestlige. Maskiner vs. artister.

JENTER vs. GUTTER

Et spørsmål som stadig dukker opp er hvorfor Korea har så mye større suksess på LPGA-touren sammenlignet med herrenes Europa-tour og PGA Tour. Samtlige jeg har snakket med sier at guttene er pliktig til to-års militårtjeneste. Disse to årene er svært kristiske, fordi de kommer i perioden hvor de er i fasen mellom amatør og profesjonell. Når de kommer ut fra militærtjenesten har de blitt tatt igjen og forbigått av spilleren fra andre nasjoner.

Noen nevner også at guttene tør og stå opp i mot sine fedre når de vokser opp, mens jentene gjør som de få beskjed om, uansett hva. En av jentene som tidligere spilte på LPGA touren fikk beskjed av sin far om at hun ikke fikk gifte seg før hun vant en major!

FORELDRE

Dette temaet går helt klart under kultur og jeg kunne lett skrevet en bok om alle historiene jeg har blitt fortalt om foreldrene til LPGA tour spillerne. For å forklare dette på en enkel og kort måte så ser koreanske foreldre på oppdragelse av sine barn helt motsatt av hva vi i vesten gjør.

De mener at vi gir barna altor frie tøyler og lar barna holde på med mye forskjellig gjennom barndommen. I Korea hevder foreldrene det er riktig oppdragelse å «presse» barna i oppveksten. Ingen av de jeg snakket med vil bruke ordet presse, men de er alle enige om at foreldrene bestemmer hva barna skal gjøre når barna fanger interesse for noe, uavhengig av om det er idrett, kultur, skole eller annet.

De skal øve og trene dag ut og dag inn. 

En av jentene kan fortelle at hun ofte trente til midnatt under farens oppsyn. En annen forteller at hun slo med en tung golfkølle mot et bildekk i timesvis fordi faren mente det gjorde henne sterk og at hun fikk en god impakt-posisjon. Foreldrene til Michelle Wie blir ofte omtalt som gale. De reiser på samtlige turneringer med henne og slipper henne ikke ut av synet et eneste sekund. I går satt jeg ved siden av hennes far på en to-timers flytur fra Kina til Taiwan. Hele flyturen studerte han hennes sving på sin telefon og han sammenliknet diverse posisjoner i svingen med blant annet Ben Hogan. Hver eneste sesong ser jeg fedre sparke caddier fordi de døtrene ikke spiller godt nok og de er uenige i måten caddien jobber på.

Så hva kan norsk golf lære fra Korea?

– Konklusjonen min er enkel, vi kan lære at de jobber mye hardere enn de fleste andre i vestlige land. Jeg har aldri sett en junior i Norge være i nærheten av å slå tusen baller om dagen. Jeg tipper jeg har sett 400-500 baller på en god dag. Når koreanerne repeterer dette dag etter dag, uke etter uke og år etter år, så endre vi opp fryktelig langt bak. Jeg tror vi kan lære mye av hvordan de trener som unge, spesielt med tanke på at de legger mye mer vekt på golfsvingen istedet for nærspill og banespill. Det kommer når de blir eldre.

– Vi kan ikke lære stort av kulturen, alt vi kan gjøre er å innse at folk er forskjellige og at i Østen gjøres ting på en veldig annerledes måte. Vi får heller gjøre ting i vår kultur bedre og bygge videre på dette.

– Vi kan uten tvil lære utrolig mye av turneringsmodellen i Korea. NGF bør starte arbeidet med å bygge et solid turneringstilbud til samtlige juniorer i hele Norge. Det nytter ikke å endre systemet annenhvert år. Her må det bygges en turneringsmodell fra barna er unge og opp til de blir proffe. NGF bør også lære av Korea sine profesjonelle tourer. Jeg sier ikke at Norge skal ha én proff-tour for damer og én for herrer, det er urealistisk i et lite golf-land som Norge, men vi burde helt klart klare å utvikle et konsept som kan flettes inn i Nordic League for herrer og LET Access for damer. Dette vil være en nøkkel for å kunne tilby spillere turneringer i overgangsperioden mellom amatør og profesjonell.

– Andreas

Powered by Labrador CMS