Etter en to måneders velfortjent turneringspause er Viktor Hovland endelig i gang igjen, og årets første turnering for 21-åringen er en av de mest stjernespekkede på PGA-touren.

Hovland er på sin side trukket i gruppe med José de Jesús Rodriguez (Mexico) og Joey Garber (USA), som begge kom fra Web.com Tour forrige sesong. Det betyr sannsynligvis minimalt med TV-tid, men du kan uansett følge grafikker av Hovland slag-for-slag på pgatour.com sin «Shot tracker»-funksjon.

Farmers Insurance Open spilles på Torrey Pines sine to baner South og North, og Hovland spiller på samme bane som Tiger Woods og Rory McIlroy torsdag og fredag, så han kommer nok uansett til å merke et helt annet trykk en da han debuterte på PGA-touren i langt roligere forhold i Mexico i fjor høst.

Hovland slår ut på hull 10 på South klokken 09.50 lokal tid torsdag – det vil si klokken 18.50 norsk tid. Fredag slår han ut klokken 19.50 på hull 1 på North.

Sist gang Hovland var i aksjon i november i fjor, klaget han over smerter i hoftene, men han opplyser til Norsk Golf at de heldigvis har forsvunnet helt.

Han har vært på plass på Torrey Pines siden søndag, og spilt treningsrunder  med blant andre tidligere Oklahoma State-student Charles Howell III, som har vunnet to ganger på PGA-touren tidligere. Howell, som for noen uker siden skrøt stort av spillet til Hovland da han gjestet studioet til PGA-touren, kom på andreplass på Torrey Pines i forfjor og har nok kommet med flere gode råd under innspillet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Viktor Hovland i aksjon på innspillsrunden. (Foto: Denny Lucas/Instagram)

Farmers Insurance Open blir Hovlands andre PGA Tour-turnering i karrieren. I november misset cuten han i debuten i Mayakoba Golf Classic i Mexico med ett fattig slag, men han kunne likevel reise derfra med hevet hode etter en sterk 67-runde på andrerunden. Uken etter fulgte han opp med en imponerende 13.-plass på den australske profftouren, i konkurranse mot en rekke garvede tour-veteraner og PGA Tour-spillere.

På amatør-arenaen vant Hovland fire ganger i 2018: Tre ganger på college, samt storturneringen U.S. Amateur, som er den turneringen som har sikret ham innpass i flere av verdens største turneringer denne sesongen.

I tillegg til å være garantert plass i majorturneringene The Masters, U.S. Open og The Open Championship, kommer han til å spille minst syv «vanlige» PGA Tour-turneringer i 2019. Han har blant annet fått invitasjon til Arnold Palmer Invitational på Bay Hill i mars og Jack Nicklaus’ turnering The Memorial på Muirfield i Ohio i mai.

Dette skal han kombinere med vårsemesteret på Oklahoma State University, som ligger an til å bli hans siste halvår som collegespiller. Hovland har tidligere hintet om at han kanskje blir proff til sommeren, ett år før studiene er ferdig.

Men aller først er det altså Torrey Pines som står for tur. Banen har historisk sett vært en av de mer krevende banene på PGA-touren, og de fem siste årene har vinnerscoren i snitt ligget rundt 9-10 under par. Cutgrensen etter to runder har pleid å ligge på par eller én under par.

Mannens om skal kommentere turneringen sammen med Per Haugsrud denne uken, Henrik Bjørnstad, var nær på å vinne denne turneringen i 2006, da den het Buick Invitational. Bjørnstad ledet etter halvspilt sisterunde, men endte til slutt på 10.-plass. Tiger Woods vant turneringen, hans andre av totalt åtte seiere (!) på Torrey Pines. Den siste og mest minneverdige kom da han vant U.S. Open her i 2008 – hans foreløpig siste majortriumf. Dette blir for øvrig Tiger Woods sin første turnering i årets PGA Tour-sesong.

Torrey Pines er en klassisk parkbane langs Stillehavskysten, der de største utfordringene er vind, forholdsvis smale fairwayer, små greener og seig rough. Til tross for de smale fairwayene er banen åpen, og den spilles ganske likt som Pebble Beach hvor vi vet at Hovland trives godt. Torrey Pines spilles imidlertid cirka 600 meter lenger.

Hovlands caddie denne uken er svingtreneren hans Denny Lucas.

Sendetidene på Eurosport ser slik ut:

Torsdag og fredag: Klokken 21.00 på Eurosport Norge. Fra 17.45 på Eurosport Player.

Lørdag: Klokken 19.35 på Eurosport Norge. Fra 17.25 på Eurosport Player.

Søndag: Klokken 19.00 på Eurosport Norg. Fra 17.25 på Eurosport Player.

Feeden som vises i Eurosport Player, er fra «featured holes» og «featured groups».

– – –

(Mens du lader opp til turneringen, kan du høre Viktor Hovland gjeste Norsk Golf i første episode av vår nye podcast «Mulligan» her!)